Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Skenderbeu Sipas Schmidt Dhe Kritika Shqiptare

Skenderbeu Sipas Schmidt Dhe Kritika Shqiptare

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 2,428|Likes:
Published by herodot_25882
F. Lubonja, nje mendimtar i lire shqiptar, ben nje veshtrim kritik te opinioneve negative te shprehura ndaj librit "Skendebeu " te hiistorianit austriak Schmidt te perkthyer nga A. Klosi. Perkunder opinionit pegjithesisht negativ ne Shqiperi ndaj ketij libri, autori e konsideron librin nje veper me nivel europian. Autori i esese e shpjegon kete reagim masiv negativ si rezultat i faktit qe "ïnteligjenca shqiptare jeton intelektualisht ne shek. 19 dhe jo 21" dhe kjo lidhet me edukaten nacional komuniste te shnderuar ne nacional romantike pas viteveve 90. Autori ne vecanti merr ne shqyrtim opinionet e Ismail Kadarese.
F. Lubonja, nje mendimtar i lire shqiptar, ben nje veshtrim kritik te opinioneve negative te shprehura ndaj librit "Skendebeu " te hiistorianit austriak Schmidt te perkthyer nga A. Klosi. Perkunder opinionit pegjithesisht negativ ne Shqiperi ndaj ketij libri, autori e konsideron librin nje veper me nivel europian. Autori i esese e shpjegon kete reagim masiv negativ si rezultat i faktit qe "ïnteligjenca shqiptare jeton intelektualisht ne shek. 19 dhe jo 21" dhe kjo lidhet me edukaten nacional komuniste te shnderuar ne nacional romantike pas viteveve 90. Autori ne vecanti merr ne shqyrtim opinionet e Ismail Kadarese.

More info:

Published by: herodot_25882 on Feb 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2012

 
(Mbi debatin për Skënderbeun)e diel, nëntor 30, 2008 (perpjekja)"Të çmitizosh figurën e Gjergj Kastriotit do të thotë të bësh sulmkundër konceptit liri." Ky titull gazetash i atribuohejshkrimtarit Ismail Kadare, lexuar në pasqyrën e shtypit të mëngjesit,më tërhoqi vëmendjen sepse më prekte edhe në punën time. Kammëse dhjetë vjet që botoj një revistë (Përpjekja) synimi i së cilësështë futja e frymës kritike në kulturën shqiptare, e, në këtë kontekst,edhe çmitizmi (dekonstruktimi) i shumë miteve nacional-komunizmit në emër të diturisë dhe lirisë. "Fac sapiens liber eris"(bëhu i ditur që të jesh i lirë) është edhe motoja e revistës. KurseKadareja na thotë, se të çmitizosh do të thotë të jesh kundër lirisë për robërinë. Dhe kjo nuk përbën një diferencë të vogël, por është bash ekundërta.Kur hapa gazetën pashë se teksti ishte edhe më agresiv: "Çmitizimi ifigurës së Gjergj Kastriotit është një nga turpet e kombit shqiptar. Kadisa autorë që janë përpjekur ta bëjnë këtë gjë në mënyrën më të pafytyrë. Te jesh kundër kësaj figure do të thotë të jesh kundër lirisë për robërinë." Me një të rënë goje, çmitizimi bëhet "të jesh kundër"mitit dhe të jesh kundër tij bëhet "të jesh për robërinë". Ca më poshtëdel, se kjo do të thotë edhe të bësh një turp që nuk e paska bërë kushnë Evropë. Edhe ky pohim është bash e kundërta e asaj që di për Evropën.Duke shfletuar shtypin pashë se debati qënka ndezur pas botimit tëmonografisë së Skënderbeut të Oliver Schmitt, përkthyer nga ArdianKlosi. Në fakt, për mua dhe revistën Përpjekja ky është një debat i
 
vjetër dhe i marrë e rimarrë në argumenta gjithashtu. Mjaft të lexoshPërpjekja 15 -16 (Mbi rolin e miteve në historinë e Shqipërisë,Tiranë, Dhjetor 1999) që përmbledh materialet e një konference metë njëjtin titull që u mbajt në Londër, me studiuesit më në zëndërkombëtarë historisë shqiptarëve (nr cit NatalieCalyer, Berndt Fischer, Noel Malcolm), që është botuar edhe nëAngli nën titullin "Albanian Identities". Po ashtu, polemizime ndajveprës së Kadaresë, si një prej farkuesve kryesorë të miteve tënacional-komunizmit, gjenden që në numrin e dytë të Përpjekjes.Megjithatë, është për t'u trishtuar kur sheh se me kalimin e viteve, nëvend se të shfaqen historianë, studiues e pedagogë të rinj me frymëne studiuesve sirpërmendur shoqëria jo, duke filluar ngashkollat apo akademitë, ka prirjen ngursohet klishenacional- komuniste, çka reflektohet pastaj në formën më banale nëmediat. Duke parë këtë realitet, një studiues i huaj më tha një ditë metë qeshur, se intelektualisht ju duket se nuk jetoni në shekulin XXI, por në mesin e shekullit XIX. Edhe Oliver Schmitt, një nga mendjete ndritura të shkencës austriake, të cilin kam pasur rastin ta takoj personalisht para disa muajsh, me rastin e një konference shkencorenë Vienë, me të qeshur do t'i marrë sulmet që i bëhen. Por, ajo eqeshur ne duhet të na ndihmojë të kuptojmë se ka ardhur koha tërritemi, se në botën e dijes e të qytetërimit nuk mund të hyjmë sifëmijë mbi kalin e Skënderbeut, por si të rritur me punë e studimserioz. Nuk mund vazhdojmë jemi ilustrim i tnies Shtadmylerit, të afro një shekulli më parë, se ballkanasit nuk janë pjekur ende të shkruajnë historinë e tyre.
Miti i Skënderbeut dhe e sotmja
Le ta marrim pak më shtruar. Nëse do të kërkonim të ishimmirëkuptues me nacional-komunistët tanë të shndërruar në nacional-romantikë të vonuar, do të thoshim se thelbi i idesë së tyre konsistonnë atë se Skënderbeu është simbol i luftës së shqiptarëve për liri (dhe për bashkim me Evropën thotë Kadareja) dhe, si i tillë, nuk ka pse
 
 preket. Ka nga ata që thonë se edhe nëse është përrallë "le ta mbajmësi përrallë" apo se "na duhen heronjtë". (Pëllumb Kulla, Franko Egro,Shekulli, 18 nentor 2008). Me fjalë të tjera, sipas tyre, po të fillosh tëshkruash apo të botosh një histori shkencore të Skënderbeut, sipas sëcilës del se Skënderbeu mund edhe të mos ketë qenë shqiptar, se ainuk na paska ndërtuar ndonjë shtet të pavarur shqiptar, se ai nuk është bashkuar r luftuar vem me shqiptarë r interesashqiptarie, por se është bashkuar edhe me sllavë etj. për interesafetare dhe pronësie, se ka qenë vasal i mbretit të Napolit dhe, si itillë, ka bërë edhe ndoca masakra në Puglia, se ka marrë Krujën jome ndonjë luftë nacional-çlirimtare, por me një ferman të rremë; kjodo të thotë që njerëzit të humbasin dashurinë për të. Dhe kjo humbjedashurie r Skënderbeun do t'u shkaktoka thyerjen e shtyllëskurrizore apo helmimin e palcës së saj dhe rënien përtokë. Pra, edhehumbjen e heroizmit e të ndjenjës së lirisë e me rradhë. Po a ështëkështu? Aspak. E ka provuar koha e Enver Hoxhës këtë dhe po e provon edhe kjo e sotmja. Ju siguroj unë, sikur të gjithë shqiptarët tëmarrin vesh e binden se Skënderbeu paska qethjesht njëmaskara, asgjë nuk do të ndodhë. Ne do të mbetemi po kaq përtokësa ç'jemi, sepse robëria më e madhe është ajo e paditurisë. Sepse sot problemi nuk është ai i shekullit XIX kur u ngjiz miti i Skënderbeut:hej Shqiria si shtet dhe shqiptarët kishin nndjenjëkombëtare. Sot problemi është të bëhen shqiptarët e shekullit XXI,shqiptat me nndjenjë qytetare kohës jetojsepseShqipëria, për mia për keq shqiptarëve, ëshdheshqiptarët, për mirë a për keq, një ndjenjë kombëtare e kanë. Dhe për këtë nuk na ndihmon dot miti i Skënderbeut, por duhen të tjerainstrumente intelektuale e shpirtërore. Poende, sot (ashtu si edhe nëkohën e diktaturës) jetojmë në një kohë kur shqiptarët nuk kërkojnëtë çlirohen nga ndonjë armik i jashtëm, por nga armiku i brendshëmqë janë shqiptarët vetë - në thelb padituria e tyre, - armik ky i njëjtëme Enver Hoxhën i cili, megjithëse e mbushi Shqipërinë anekënd me buste dhe statuja të Skënderbeut, i masakroi shqiptarët në atë farëfeje sa ikën nga sytë këmbët nga Shqipëria e tij dhe vazhdojnë të ikin

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Chica S Looka liked this
herodot_25882 added this note
Perkundrejt nje gjykimi racional te z. Lubonja rreth miteve dhe cmitizimit, ne auditoret e univeristeteve shqiptare gjenden dhe gjykime te kunderta me te. Po ju sjell nje koment nga R. Memushi: Kohët e fundit në mjetet e shkruara dhe elektronike të komunikimit po shtohen zërat që bëjnë thirrje për “dekomunistizim” e “çmitizim” të prodhimit tonë kulturor e shkencor të krijuar në diktaturë. Ajo që

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->