Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Gear Automatik Dan Manual

Gear Automatik Dan Manual

Ratings:
(0)
|Views: 898|Likes:
Published by engrsurif

More info:

Published by: engrsurif on Dec 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2013

pdf

text

original

 
Gear Automatik dan Manual
Jadual 1.0 Sesetengah Pembuat Gear/Panghantaran Kenderaan
Kereta PenumpangMekanikalKereta penumpangAutomatikKenderaanPerdaganganMekanikalKenderaanPerdaganganAutomatik
Eropah barata.Getragb.ZFa.ZFb.Borg Warnerc.General Motora.ZFb.Eatona.ZFb.Voithc.RenkUSAa.Aisinb.NewVentureGeara.Aisin
 b.
Borg Warnera.Danab.Eatonc.New VentureGeard.Clarka.Allison(GM)b.TwinDiscJapana.Aisina.Aisinb.Jatcoa.Aisina.Aisinb.Jatco
Transmisi boleh laras berterusan
(
CVT
) adalah sejenissistem transmisiyang boleh menukartanpa langkah melalui suatu bilangannisbah gearberkesan yang tak terhingga antara nilaimaksimum dan nilai minimum. Ia bertentangan dengan transmisi mekanikal lain yang hanyamembenarkan beberapa bilangan nisbah gear tertentu untuk dipilih. Keanjalan CVTmembolehkan aci pacuan untuk mengekalkan kelajuan sudut yang malar melalui satu banjarankelajuan keluaran. Ia mampu menghasilkanpenggunaan bahan api yang lebih baik daripada sistem transmisi lain dengan membenarkanenjinberjalan pada putaran seminitnya(RPM) yang paling cekap pada satu banjaran kelajuan kenderaan.Kebanyakantraktorkecil bagi kegunaan rumah dan taman menggunakan sistem CVT hidrostatikatau tali sawat getah yang mudah. Contohnya, barisan kenderaan utiliti kecilJohn Deere Gator menggunakan sistem tali sawat dengan takal kon. Ia mampu menghamburkan banyak kuasaserta mampu mencecah 16-24 km/j tanpa memerlukan penggunaan klac ataupun menukargear. Kebanyakan kenderaan saljisertaskutermenggunakan CVT. Lazimnya hampir kesemua sistem CVT pada kenderaan salji serta skuter adalah jenis tali sawat getah/takal boleh laras.Sesetengahpembajak gabungan mempunyai CVT. CVT tersebut membenarkan kelajuan mara bagi pembajak untuk diubah secara bebas daripada kelajuan enjin. Ini membolehkanpengendali untuk memperlahankan atau melajukan pembajak apabila diperlukan untukmenampung variasi ketebalan hasil tanaman.CVT telah digunakan di dalam sistem penjanaan elektrik kapal terbang sejak tahun 1950an danpada kereta lumba SCCA Formula 500sejak awal 1970an. Terbaru, sistem CVT dibangunkan untuk go-kartdan ia terbukti meningkatkan prestasi serta jangka hayat enjin.
 
Haluan rekabentuk penghantar/gear
Rekabentuk ketika iniRekabentuk masa depan
Penghantaran Automatik
 
Penghantaran Manual 
1345134625
Panghantar automatic elektrohidrodinamik 4/5halajuPenhantaran automatic elektro hydrodinamik 6 halajuPenghantaran pelbagai terus (CVT)
2
Cekam AutomatikGear turutanPenghantran manual automatik
 
Kebaikan
CVT boleh memampas untuk mengubah kelajuan kenderaan, membenarkan kelajuanenjin dikekalkan pada tahap kecekapan mekanikal kemuncaknya. Ini menambah baikpenjimatan bahan api, dan seterusnya, pelepasan asap.
CVT beroperasi dengan lancar kerana tiada penukaran gear yang boleh menyebabkankejutan gear.
Terdapat kurang bahagian bergerak pada kotak gear CVT.
Kos pembinaan kotak gear CVT adalah lebih murah.
Kotak gear CVT tidak memerlukan penukaran bendalir transmisi automatik sebagaimanatransmisi automatikkonvensional, kecuali padakereta.
Kelemahan
Kebanyakan kereta CVT terawal mempunyai prestasi mengecewakan. ModelFord Fiesta 1.1 CTX asal misalnya, menggunakan 8.2 peratus lebih petroldaripada versi transmisi  manualdalam pemanduan bandar.
 
CVT beroperasi dengan lancar, menyebabkan muncul persepsi kononnya kenderaan CVTkurangberkuasa, kerana ramai pemandu yang menjangkakan berlaku kejutan gearsemasa mula bergerak. Walau bagaimanapun, "kejutan gear" boleh ditiru oleh perisiankawalan CVT pada sesetengah kereta CVT yang lebih canggih.
Oleh kerana CVT mengekalkan kelajuan enjin malar pada satu banjaran kelajuankenderaan, menekan injak pemecut memang melajukan kenderaan tetapi tidak banyakmengubah bunyi enjin. Sekali lagi, ia mengakibatkan tanggapan kekurangan kuasa padakenderaan CVT kerana berlaku kekeliruan pada sesetengah pemandu.
Keupayaan CVT untuk mengendalikankilasandihadkan oleh kekuatanbahan medium transmisi (biasanya tali sawat atau rantai), serta keupayaannya untuk menampungkehausan akibat geserandi antara sumber kilasan dengan medium transmisi (dalam CVT pacuan geseran). CVT keluaran sebelum tahun 2005 yang rata-ratanya jenis pacuanrantai atau tali sawat hanya terhad kepadaskuter, keretaberkuasa rendah serta mesin- mesin berkuasa rendah yang lain. Unit yang menggunakan pelincir lebih maju, walaubagaimanapun, terbukti mampu menampung apa jua jumlah kilasan pada kenderaanpengeluaran, termasuklah bas, lori dan jentera berat.
Sebagai mana jenistransmisi automatikyang lain, ia mungkin ditolak di sesetengahkawasan, berikutan kos atau tradisi, terutamanya melibatkan pasaran kereta kecil diEropah (terutamanya di Itali). Sebaliknya, kereta transmisi automatik mendominasipasaran kenderaan di AS dan Jepun dalam semua kelas dan saiz.

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Kumaran Sendalai liked this
Amirul Sahlan liked this
Shaharudin Rahmat liked this
Epit Taufik liked this
Anuar Mohamad liked this
gerbang liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->