Tempat menarik di Cameron Highlands 1.

Perpustakaan Awam Tanah Rata(Klik utk besar gambarfoto) Di antara tempat yang paling sesuai untuk mencari maklumat tempat-tempat menarik mengenai Cameron Highlands, latarbelakang dan sejarah Cameron Highlands 2.Ladang-ladang Teh Boh Ladang teh Boh di Habu, Ringlet. Ladang teh Boh di Sg Palas, Brinchang Ladang teh Cameron Valley, Kuala Terla

Ladang teh Cameron Valley di Tanah Rata 3.Taman Rama-rama (Butterfly Garden) di Kea Farm, Brinchang 4.Muzium Time Tunnel, Brinchang Unik dan menarik di samping membawa anda kembali ke nostalgia masa lampau terutamanya pada tahun-tahun 70-an dan 80-an. Terletak di tepi jalan berhampiran pekan Brinchang. Ianya merupakan mini muzeum yang mempamerkan beribu-ribu koleksi barangan keperluan harian semenjak berpuhan tahun yang lampau. Merangkumi koleksi jenama-jenama terkenal seperti Darkie, Lactogen, Dutch Baby, Dumex, Nespray, air botol Fanta, A&W dan ratusan lagi jenama. 5.Ladang Strawberry Ladang Strawberry KHM, Tanah Rata

Ladang Strawberry Big Red(Big Red Strawberry), Brinchang Taman Agro Tourism, Brinchang 6.Ladang Kea ( Kea Farm ) Menjual pelbagai sayur-sayuran hasil pertanian Cameron Highlands juga menjual pelbagai jenis-jenis buah-buahan yang tidak dijumpai di tempat lain seperti buah Cinta, Epal Cameron, jagung manis, jagung mutiara Cameron dan lain-lain lagi .Lokasinya di Brinchang berhampiran dengan Hotel Equatorial, Brinchang. 7.Ladang Lebah ( Bee Farm )

Terletak ke jalan menuju ke Boh Sungei Palas tetapi perlu belok ke kiri di mana anda akan melalui jalan tar dan jalan batu kerikil lebih kurang 7.Pasar Malam/ Pasar Sayur di Brinchang Pasar di mana para petani menjual hasil sayur-sayuran ladang di sini (petang Jumaat dan petang Sabtu sahaja).jeruk tomato dan lain-lain 9.Air terjun Parit ( Parit Falls ) Boleh dikunjungi hanya dengan berjalan kaki atau pun secara hiking.kraftangan. Perlu melalui Resort Century Pines dan mengambil masa 15 minit untuk sampai ke sini.Perkampungan Orang Asli Melihat rumah-rumah orang Asli di perkampungan orang asli 10. Lokasinya di tepi jalan dari Brinchang menuju 13. buah sentul. cenderahati dan lain-lain hiasan di dalam pasu. 12. .bunga-bungaan. air pancut. epal cameron dan lain-lain.Cameron Highlands 8.Produk lebah yang dihasilkan di ladang Brinchang.7km ke dalam. Pelbagai buah-buahan hutan yang tidak pernah ditemui seperti buah cinta.Cactus Valley (Lembah Kaktus) ke Kea Farm.teh.Air terjun Robinson ( Robinson Waterfalls ) Hanya boleh dikunjungi dengan berjalan kaki. Terdapat juga pelbagai jeruk seperti jeruk strawberry. Terletak 2k m dari Pekan Tanah Rata. Lebih sesuai untuk perjalanan berkumpulan dan menggunakan khidmat jurupandu arah atau pun tourist guide.Central Market Merupakan kedai persendirian yang menjual pelbagai jenis produk-produk Cameron Highlands yang popular seperti kerusi. 11.

19.5km dari pekan Brinchang. Ia juga adalah empangan yang paling tinggi lokasinya di Malaysia. Gunung Brinchang Unik .ganjil dan sentiasa berkabus.Terdapat juga gerai-gerai cenderamata dan kraftangan hasil seni budaya Orang Asli.Rose Center (Pusat Bunga Ros) Lokasi 3.Hutan Lumut ( Mossy forest ). iaitu salah sebuah empangan yang terletak di atas Banjaran Titiwangsa. Terdapat jeram dan air terjun di sini. Merupakan kawasan hutan yang kaya dengan lumut daripada lantai hutannnya hinggalah ke dahan-dahan pokok hutan yang diselaputi oleh lumut hijau.Gunung Brinchang Menjelajah kawasan pergunungan Cameron Highlands dan tumbuh-tumbuhan di kawasan Hutan Simpan Gunung Brinchang 16. 17.Lokasinya di Brinchang dan dikenakan bayaran RM4 dewasa dan RM2 kanak-kanak. Juga ali dalam bentuk asalnya. . seolah-olah anda berada di alam lain yang hanya boleh dilihat di kaca televisyen atau filem-filem. Sebelum sampai ke Ringlet jika melalui jalan lama Tapah. Terletak betul-betul di tepi jalan besar.Empangan Ringlet. dan terletak di tepi jalan sahaja.Empangan Sultan Haji Ahmad Shah Empangan ini boleh dikatakan empangan yang antara tertua di Pahang dan menjadikannya salah satu tempat paling menarik di Cameron Highlands. Bayaran masuk RM5 dewasa dan RM2 kanak-kanak. 15.Hutan Rekreasi Kuala Woh terdapat akar-akar herba hutan termasuk tongkat Lokasinya lebih kurang 5km dari pekan Tapah dan 48km dari pekan Tanah Rata. Mempamerkan pelbagai jenis bunga-bungaan dari spesis ros dan lain-lain produk bungaan yang tipikal bagi Cameron Highlands. Waktu operasi 8 pagi hingga 6 petang 14.Air Terjun Lata Iskandar Tempat menarik berhampiran Cameron Highlands ni korang perlu pandu kereta melalui jalan lama iaitu Tapah-Cameron Highlands. 18.

About these ads .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful