3.1 ASAS KOMPUTER 3.1.

1 TAKRIFAN KOMPUTER Komputer adalah sejenis alat elektronik yang boleh diaturcara, berupaya menyimpan, mencapai dan memproses data untuk menghasilkan maklumat. Setiap komputer memerlukan perisian (software) dan perkakasan (hardware).

3.1.2

PERKAKASAN KOMPUTER Perkakasan (hardware) adalah komponen-komponen fizikal yang menjadikan sesebuah komputer

seperti papan kekunci, monitor, tetikus, kes komputer dan lain-lain Sesebuah komputer sebenarnya tidak mempunyai sebarang kepintaran tersendiri. Manusialah yang menentukan kebolehan sesebuah komputer. Untuk memastikan sesebuah komputer itu berfungsi dengan betul, arahan-arahan tepat dan treperinci mestilah diberikan kepada komputer. Pemberian data yang salah, arahan-arahan yang salah atau arahan yang betul tetapi aturan yang salahke sesebuah komputer akan menyebabkan hasil yang tidak diingini dihasilkan. Proses ini dikenali dalam istilah komputer sebagai GIGO (Garbage In, Garbage Out). MIKROKOMPUTER Mikrokomputer atau lebih dikenali sebagai komputer peribadi adalah komputer “desktop” kecil yang boleh diletakkan di atas meja pejabat. Biasanya hanya boleh digunakan oleh seorang pengguna dan hanya berupaya melaksanakan satu tugas pada satu-satu masa. Walau bagaimanapun, terdapat mikrokomputer yang dapat digunakan oleh seramai 10 orang pengguna dengan memasang stesen kerja dalam suasana rangkaian. Mikrakomputer ini dikenali sebagai super mikrokomputer.

JENIS-JENIS KOMPUTER Dua kategori mikrokomputer yang paling popular ialah :   IBM PC dan serasi Apple Macintosh

Komputer-komputer terdiri daripada empat kategori iaitu : i. ii. iii. iv. Komputer kerangka utama Komputer mini Komputer stesyen kerja Komputer mikro

Komputer mikro terdiri daripada pelbagai model dan jenis yang boleh dikelaskan kepada :

i. ii. iii.

Desktop – komputer biasa yang sesuai diletakkan diatas meja. Tower – komputer yang mempunyai Unit Sistem menegak setiggi 1M dan biasanya ditepi meja. Laptop – komputer bimbit yang biasanya boleh dibawa dari satu tempat ke tempat yang lain dengan selesa. Biasanya kecil dan tidak berat (2kg – 4kg).

iv.

Notebook –komputer bimbit yang lebih kecil (8.5 inci x 11 inci) dan ringan (1kg – 3kg). Dipanggil “notebook” kerana komputer jenis ini adalah kecil dan ringan yang sahaja dengan mudah. membolehkannya dibawa ke mana-mana

v.

Palmtop – Komputer jenis bimbit yang lebih kecil yang boleh diletakkan di atas tapak tangan, bersaiz buku cek atau mesin kira. Mempunyai keupayaan dan fungsi yang terhad seperti kamus, perancang aktiviti harian dan lain-lain.

vi.

Pen Komputer – Komputer bersaiz “notebook” yang tidak mempunyai tetikus dan papan kekunci. Komputer ini menyediakan alternatif lain untuk input iaitu menggunakan pen yang dipanggil “stylus”. Maklumt atau data dimasukkan ke dalam Komputer dengan menulis terus ke atas skrin dan tulisan tersebut alkan di terjemah kepada teks bertaip oleh aturcara pengenal tulisan.

3.2.2 KOMPONEN-KOMPONEN MIKROKOMPUTER PC 3.2.2.1 Kes Komputer (Computer Casing)

Casing hanya merupakan bekas untuk meletakkan perkakasan seperti motherboard, kad paparan, kad modem dan sebagainya. Terdapat dua jenis casing. Tower – Full tower, Mid tower (medium), Midi Tower dan mini tower Desktop – Desktop dan Slimline

 

Sebelum memilih casing kita kena tentukan sama ada kita memerlukan ruang yang lebih untuk melakukan peningkatan dimasa hadapan atau tidak. Pemilihan casing jenis Mini Tower sudah mencukupi untuk majoriti pengguna.

Rajah 3.2.2.1: Jenis-jenis Casing.
Jenis Casing Full Tower External Bays 2 + 4 atau lebih Internal Bays 3 hingga 5 atau lebih Sistem Pendingin Tersangat baik Power Supply (Watt) 250 hingga 375 atau

Saiz Tinggi

Harga Sangat Mahal

lebih 200 hingga 300 170 hingga 300 170 hingga 250 150 hingga 230 90 hingga 200

Mid Tower

Pertengahan

2+3

2 hingga 4 2 hingga 4

Sangat baik

Mahal

Midi Tower Mini Tower

Pertengahan sehingga kecil

2 + 2 atau 2+3

Sangat baik

Pertengahan

Kecil

2+2

2 atau 3

Baik

Murah

Desktop

Kecil

2+2

1 atau 2

OK

Murah

Slimline

Kecil dan nipis

1+2

1 atau 2

Kurang baik

Pertengahan

Jadual 3.2.2.1: Perbandingan Casing.

3.2.2.2 Monitor Monitor merupakan peranti output yang digunakan sebagai output untuk melihat imej. Terdapat dua jenis monitor dipasaran :

i.

Tiub sinar katod (cathode ray tube) – Menggunakan teknologi yang sama seperti televisyen tetapi menggunakan isyarat digital. Ia menggunakan tiub vakum sebagai skrin paparan pada komputer

ii.

Paparan panel rata - produk yang lebih ringan, nipis dan kurang menggunakan kuasa berbanding dengan CRT. Walaubagamanapun harganya agak mahal berbanding dengan monitor dari jenis CRT

Terdapat berbagai saiz monitor dipasaran diantara yang sering digunakan adalah bersaiz 14” dan 15”. Harga monitor bersaiz 15” sekitar RM 280 manakala harga monitor bersaiz 17” pula sekitar RM 375. Perbezaan tidak lebih dari seratus ringgit. Dari itu pembelian monitor bersaiz 17” merupakan pilihan yang baik. Selain dari saiz fizikal monitor perlu besar, resolusi (resolution) pada monitor perlu diambil kira untuk mendapatkan paparan yang memuaskan. Resolusi selalunya dikaitkan dengan saiz pixel. Semakin kecil saiz pixel semakin bagus kualiti paparannya. Saiz pixel menggunakan ukuran mm (milimeter). Pixel bersaiz 0.18mm lebih baik dari pixel bersaiz 0.22mm. Tetapi memandangkan harga monitor untuk pixel bersaiz 0.18mm agak mahal, maka saiz pixel bersaiz 0.22mm sudah mencukupi. Sekiranya masih tidak mampu, saiz pixel bersaiz 0.28mm boleh digunakan untuk kerja-kerja yang tidak memerlukan ketelitian dari segi kualiti paparan. Ada juga monitor mempunyai pixel bersaiz 0.31mm, monitor ini agak kelabu (blur) paparannya.

Jenam a s

Jeni z

Sai

Harga dalam RM

Likom LG Samsung ComeMon Samsung Likom Digital ComeMon Samsung

CRT CRT CRT Panel Rata Panel Rata CRT CRT Panel Rata Panel Rata

15” 15” 15” 15” 15” 17” 17” 17” 17”

280 280 310 1060 1100 375 340 2150 1750

Jadual 3.2.2.2 : Perbandingan harga monitor.

Rajah 3.2.2.2 (a): Cara mengukur saiz monitor.

Rajah 3.2.2.2(a) menunjukkan cara yang betul untuk mengukur saiz monitor . Sekiranya monitor bersaiz 17”, maka ukuran sepatutnya melebihi 16” dan tidak mungkin mendapat ukuran 17”. Ini disebabkan tiub tersebut perlu dihalang pada bekas monitor untuk mengelakkan tiub tersebut terkeluar dari bekasnya.

Rajah 3.2.2.2 (b): Penyambung monitor

Monitor mempunyai penyambung jenis D 15 pin male seperti yang ditunjukkan pada rajah 3.2.2.2(b).

3.2.2.3 Motherboard (Papan Ibu) Motherboard merupakan papan litar utama untuk semua perkakasan bertemu, disini perkakasan seperti memori, kad paparan, kad modem, cakera keras, pemacu cakera liut, pemacu CDROM, papan kekunci, tetikus, monitor dan sebagainya. Pemilihan motherboard perlu sesuai dengan CPU yang digunakan. Ini kerana kelajuan External Bus CPU mesti sama dengan kelajuan External Bus yang disokong oleh motherboard. Pengeluar motherboard utama adalah gigbyte. Dari segi prestasi setiap motherboard agak sukar ditentukan yang mana lebih baik. Yang penting kita kena pastikan setiap motherboard menyokong UDMA 133 untuk cakera keras dan menyokong memori dari jenis DDR berkelajuan 400MHz atau sekurang-kurangnya berkelajuan 333MHz. Pangkalan (port) seperti serial, parallel, USB, PCI, AGP dan sebagainya merupakan standard yang memang sedia ada pada setiap motherboard. Perbezaan yang ketara adalah harga motherboard setiap pengeluar. Selalunya motherboard yang mempunyai chipset jenama Intel agak mahal berbanding dengan motherboard yang menggunakan chipset Via, Ali dan sebagainya. Chipset merupakan micro processor yang mengawal hala tuju data, CPU hanya tahu memproses data mengikut yang diarah tetapi dari CPU hendak ke memori, kad paparan, komunikasi siri, komunikasi selari dan sebagainya memerlukan chipset untuk menentukan hala tuju. Lebih kurang macam polis trafik mengawal lalulintas dijalan raya. Cuba bayangkan pagi Isnin tanpa polis trafik. Macam itu jugalah perlunya Chipset di dalam motherboard.

Rajah 3.2..2.3 (a): Motherboard keluaran Asustek untuk Pentium IV.

Rajah 3.2.2.3 (b): Motherboard keluaran Aopen untuk Pentium IV.

Pengeluar Gigabyte Asustek

Jenis Motherboard Titan 533MHz P4S533E

Harga dalam RM 240 330

Jadual 3.2.2.3 : Harga motherboard untuk sistem bus 533MHz.

3.2.2.4 Memori (Memory) Memori berfungsi menyimpan aturcara aplikasi, sistem pengendalian, perisian sistem dan data yang sedang beroperasi. Semakin besar saiz memori akan meningkatkan prestasi PC tersebut. Memori diukur berdasarkan KB atau MB, menggunakan Byte bukan Bit. Ini kerana 8 bit bersamaan 1 byte bersamaan dengan satu ansara. Bit ditulis sebagai ‘b’ manakala byte ditulis sebagai ‘B’. 1024KB bersamaan dengan 1MB.

Terdapat banyak jenis memori dipararan, antaranya:

SIMM (Single in-line memory module)

Mempunyai saiz 30 atau 72 pin. Memori SIMM 30 pin untuk kegunaan PC zaman 80286 sehingga 80486 dan beroperasi pada 16 bit. Memory 72 pin banyak digunakan untuk PC berasaskan Pentium dan beroperasi pada 32 bit. Kelajuan dirujuk mengikut istilah ns (nano second) seperti 80ns, 70ns, 60ns dan sebagainya. Semakin kecil nilainya maka lebih laju. DRAM (dynamic RAM) dan EDO RAM (extended data-out RAM) menggunakan SIMM. DRAM menyimpan bit di dalam suatu sel penyimpanan (storage sell) sebagai suatu bayaran elektrik (electrical charge) yang mesti disegarkan semula (refesh) beratus-ratus kali setiap saat untuk mengekalkan (retain) maklumat. EDO RAM sejenis DRAM yang cepat, EDO menambah masa data output , dimana ia merancang masa di antara CPU dan RAM. Memori jenis ini tidak lagi digunakan untuk komputer yang baru.

Rajah 3.2.2.4 (a): Contoh SIMM 30 pin.

Rajah 3.2.2.4 (b): Contoh SIMM 72 pin

DIMM (dual in-line memory module)

Bersaiz 168 pin, kedua belah modul memori ini aktif, setiap permukaan adalah 84 pin. Ini berbeza daripada SIMM yang hanya berfungsi pada sebelah modul sahaja. Menyokong 64 bit penghantaran data. SDRAM (synchronous DRAM) menggunakan DIMM. Merupakan penganti kepada DRAM, FPM (fast page memory) dan EDO. SDRAM teratur (synchronizes) memori supaya sama dengan CPU clock untuk pemindahan data yang lebih cepat. Pada dasarnya, satu blok data dapat dihantar kepada CPU semasa yang lain sedang bersedia untuk dicapai. Terdapat di dalam dua kelajuan iaitu 100MHz (PC100) dan 133MHz (PC133).

Rajah 3.2.2.4 (c): Contoh DIMM 168 pin.

DDR SDRAM (double-data-rate SDRAM)

Ciri-ciri DDR SDRAM serupa dengan SDRAM, tetapi pemindahan data (data transfer) menghampiri kelajuan sistem jam (system clock) dan ini secara teori menggandakan kelajuan SDRAM. Dahulu digunakan sebagai memori untuk kad paparan tetapi kini pengeluar komputer membuatnya pada modul memori untuk motherboard sebagai satu jalan alternatif untuk lebih pantas dari SDRAM. Mempunyai 184 pin. Terdapat di dalam tiga kelajuan iaitu 266MHz, 333MHz dan 400MHz.

Rajah 3.2.2.4 (d): Contoh DDR SDRAM 184 pin.

DRDRAM (direct Rambus DRAM)

Dulu dikenali sebagai RDRAM. Adalah dari jenis SDRAM yang dibangunkan oleh Rambus. DRDRAM digunakan untuk CPU dari Intel yang berkuasa tinggi. Pemindahan data sama seperti DDR SDRAM tetapi mempunyai dua saluran data untuk meningkatkan prestasi. Juga dikenali sebagai PC800 yang kerkelajuan 400MHz. Beroperasi dalam bentuk 16 bit bukan 64 bit. Kini terdapat DRDRAM berkelajuan 1066MHz yang dikenali sebagai RIMM (Rambus inline memory module). DRDRAM model RIMM 4200 32-bit menghantar 4.2gb setiap saat pada kelajuan 1066MHZ.

3.2.2.4 (a) Teknik Meningkatkan Saiz Memori Seperti yang diketahui memori terdapat dalam berbagai jenis, saiz dan kelajuan. i. . Pemasangan memori jenis SIMM 30 pin memerlukan empat keping untuk membolehkannya

beroperasi. Untuk meningkatkan saiz memori, empat keping memori perlu ditambah.pada motherboard. Motherboard untuk CPU jenis DX seperti 386DX dan 486DX mempunyai 8 slot, manakala motherboard untuk CPU jenis SX seperti 386SX dan 486SX mempunyai 4 slot. ii. Memori jenis SIMM 72 pin memerlukan dua keping untuk membolehkannya beroperasi. Oleh itu ia

memerlukan tambahan memori sebanyak 2 keping untuk meningkatkan saiz memori. Motherboard untuk iii. Memori jenis DIMM 168 pin dan DDR SDRAM 184 pin hanya memerlukan sekeping untuk

beroperasi.

Kalau kita perhatikan, komputer yang ditingkatkan saiz memori menunjukkan prestasi yang lebih baik. Membuka aplikasi atau memproses data akan menjadi lebih pantas. Walaubagaimana pun kejadian ‘hang up’, ‘freeze’ dan ‘blue screen’ sering sahaja berlaku selepas peningkatan memori dilakukan. Ini berlaku disebabkan:

i.

Modul memori yang ditambah tidak mempunyai kelajuan yang sama dengan kad memori

yang sedia ada. Semasa membeli pastikan jenis memori dan kelajuannya. Rupa modul memori memang sama untuk setiap jenis tetapi mempunyai kelajuan yang berlainan ii. Modul memori menggunakan produk keluaran dari syarikat yang berbeza. Walaupun kita

telah pastikan modul memori yang dibeli adalah dari jenis dan kelajuan yang sama tetapi setiap produk mempunyai perbezaannya sendiri

iii. statik

Kerosakkan static kerana kita cuai semasa proses pemasangan modul memori. Semasa

proses pemasangan kita mungkin telah memegang modul memori tanpa menyahcaskan diri dari elektrik

Pengeluar Kingston Apacer Kingston Apacer

Kelajuan 266MHz 266MHz 333MHz 333MHz

Saiz 128/256/512MB 128/256/512MB 256/512MB 256/512MB

Harga dalam RM 109/199/398 118/216/410 228/448 229/435

Jadual : Perbandingan harga memori.

Rajah 3.2.2.4 (e): Contoh DRDRAM 184 pin.

3.2.2.5 CPU CPU (Central Processor Unit) atau Unit Pemprosesan Pusat merupakan komponen utama yang mempengaruhi kelajuan memproses data. CPU boleh dianggap sebagai otak kepada keseluruhan sistem komputer. Di sinilah semua data mentah akan diproses menjadi maklumat yang dikehendaki dalam komputer. Kelajuan CPU dipengaruhi oleh dua faktor utama: i. Kelajuan dalaman (Internal Bus) atau dalam bahasa pasar dikenali sebagai CPU speed.

Kelajuan 1GHz, 2GHz dan sebagainya merujuk kepada kelajuan dalaman. Semakin tinggi maka semakin lajulah data tersebut diproses ii. Kelajuan luaran (External Bus) atau dikenali sebagai Bas Luaran merupakan kelajuan diluar

CPU tersebut dan mesti disokong dengan kelajuan motherboard. Ia juga dikenali sebagai Front Bas. Sekiranya Bas Luaran untuk CPU tersebut adalah 400MHz maka motherboard mesti mempunyai kelajuan BAS yang sama.

Jenis CPU

Internal Bus

External Bus

66 – 100MHz 850MHz – 2.2GHz 400MHz (1.7GHz keatas)

450MHz - 1.33GHz

133MHz

1.7 – 3.06 GHz

400 – 533 MHz

1.0 – 1.3GHz

200MHz Jadual 5: Perbezaan CPU Internal dan External BUS

1700+ - 2800+

266 - 333MHz

3.2.2.6 Pemacu Cakera Liut (Floppy Disk Drive) Pemacu cakera liut adalah peranti yang menerima cakera magnet fleksibel, iaitu cakera liut, dan membaca atau menulis corak magnet yang sepadan dengan data yang hendak didapatkan kembali atau disimpan. Pemacu cakera liut tidak mempengaruhi prestasi terhadap komputer. sehingga RM 27. Kapasiti formatting 1.44MB. Harga sekitar RM 25

Rajah3.2.2.6 : Pemacu cakera liut 1.44MB.

Cakera Keras (Hard Disk) Cakera keras adalah peranti jenis medium rakaman bermagnet yang terdiri daripada substrat aluminium yang diselaputi atau dilapisi biasanya dikedua-dua belah degan bahan bermagnet. Pemilihan cakera keras yang laju boleh mempengaruhi prestasi komputer. Cakera keras yang dipilih mesti menyokong UDMA (ultra direct memory access ) dan kelajuan pusingan sekurangnya 5400rpm. Sekiranya mampu kita boleh memilih cakera keras berkelajuan 7200 rpm. Cakera keras merupakan storan sekunder yang boleh menyimpan serta mengeluarkan data dan perisian dengan pantas jika dibandingkan dengan storan sekunder yang lain seperti pita magnetik, cakera liut dan storan optik.

Semasa pemasangan cakera keras, pastikan kita menggunakan kabel rata (flat cable) yang mempunyai 80 wayar. Sekiranya kita menggunakan kabel rata 40 wayar maka kadar maksima perhantaran data akan turun dari 133MB/s kepada 66MB/s.

Rajah 3.2.2.7 (a): Cakera keras dari jenama Quantum.

Selain cakera jenis sambungan IDE (Integrated Drive Electronics) terdapat sejenis lagi cakera keras yang dikenali sebagai SCSI (Small Computer System Interface) atau disebut ‘scuzzy’. Cakera keras jenis ini sangat laju dan hanya sesuai digunakan pada pelayan (server) kerana harganya agak tinggi.

Rajah 3.2.2.7 (b): Perbezaan diantara IDE 80 dan 40 wayar.

Jenama Maxtor Seagate Western Digital Maxtor Seagate

Kapasiti 30/40/60GB 20/40GB 20/40GB 20/30/40/80GB 40/80GB

Kelajuan pusingan 5400 RPM 5400 RPM 5400 RPM 7200 RPM 7200 RPM

Harga dalam RM 228/259/299 212/269 220/259 228/242/285/390 288/385

Jadual 3.2.2.7 : Perbandingan harga cakera keras.

3.2.2.8 Pemacu CDROM Pemacu CDROM dari storan sekunder berasaskan stroran optik. Di pasaran sekarang, terdapat 3 jenis pemacu CDROM yang popular : i. ii. Pemacu CDROM yang hanya boleh membaca cakera CD-ROM. . Pemacu CDROM CDRW – CDROM jenis ini boleh membaca dan merakam. Sekiranya

menggunakan cakera jenis CD-R (CD-Recordable) iaitu cakera yang hanya boleh ditulis sekali sahaja maka pemacu CDROM CD-RW hanya boleh menyimpan data tetapi tidak boleh mengubah data tersebut. Ia sesuai untuk menyimpan data yang kekal seperti multimedia dan arkib. Sekiranya menggunakan cakera dari jenis CD-RW, maka data tersebut dapat disimpan serta boleh dibuat perubahan sama seperti cakera keras cuma pada kelajuan yang perlahan. iii. Pemacu DVD (Digital Video Disk) kini amat popular kerana keupayaannya membaca cakera

DVD berkapasiti 17GB berbanding dengan cakera CD-ROM hanya sekitar 740MB. Pemacu DVD boleh membaca cakera jenis CD-ROM biasa, CD-R dan DVD.

Rajah 3.2.2.8 : Pemacu CDROM CD-RW jenama Yamaha

Jenama Beng Lite-on Beng Lite-On

Kelajuan 40x 12x 48x 40x 12x 48x 48X 24x 48x 48X 24x 48x

Harga dalam RM 169 200 210 220

Jadual 3.2.2.8 : Perbandingan harga pemacu CD-RW.

3.2.2.9 Modem Modem merupakan peranti output yang digunakan untuk berkomunikasi dengan komputer lain dengan menggunakan talian telefon. Menurut definasi dari kamus Fajar Bakti, modem bermaksud: “Peranti yang boleh menukar strim bit digital menjadi isyarat analog yang sesuai untuk penghantaran ke dalam beberapa saluran komunikasi analog (pemodulat), dan boleh menukar isyarat analog masuk kembali menjadi isyarat digital (penyahmodulat).” Dengan kata lain modem merupakan satu alat komunikasi untuk menukarkan maklumat dari bentuk digital kepada analog (dari komputer ke talian telefon) dan menukar balik analog kepada digital (dari talian telefon ke komputer). Kelajuan paling tinggi bagi analog modem adalah 56Kbps. Perhatikan ‘b’ adalah huruf kecil maka ukuran data komunikasi adalah di dalam bentuk bit bukan bait (byte). Tetapi semasa kita membawa turun (download) fail dari Internet, ukuran yang digunakan adalah bait ( ‘B’ huruf besar). Sekiranya kelajuan semasa membawa turun fail adalah 5KBps maka apabila ditukar di dalam bentuk bit, nilainya adalah 40Kbps (5 x 8 bit). Terdapat empat modem untuk talian analog : Internal modem External modem USB modem

  

PCMCIA modem

Rajah 3.2.2.9 (a) : Internal modem jenis slot PCI.

Rajah 3.2.2.9 (b) : External modem mempunyai procesor.

Rajah 3.2.2.9 (c) : USB Modem

Rajah 3.2.2.9 (d) : PCMCIA modem.

Jenama Aztech Artnet Aztech Arcnet Aztech Arcnet

Jenis Internal Internal External External USB USB

Harga dalam RM 32 33 97 98 99 104

Jadual3.2.2.9 : Perbandingan harga modem.

3.2.2.10 Kad Paparan (Display Card) Kad paparan dipasang pada komputer dislot yang ada pada papan induk (motherboard) atau terbina dalam. Merupakan peranti yang akan disambung kepada peranti output seperti monitor dan adalah diantara komponen yang penting menentukan prestasi sesuatu komputer. Tanpanya proses boot-up akan berhenti dan speaker akan berbunyi menunjukkan kad paparan tidak dijumpai. Terdapat empat jenis kad paparan dipasaran: 1. ISA – beroperasi dalam 16 bit. Hanya sesuai untuk sistem 80286 sehingga 80486 2. 3. PCI – beroperasi dalam 32 dan 64 bit. Kad paparan jenis PCI 64 bit sering terdapat pada pelayan. AGP – beroperasi dalam 32 bit tetapi mempunyai sistem bus 66MHz berbanding dengan PCI yang Kebanyakkan sistem komputer peribadi hanya menyokong PCI 32 bit mempunyai sistem bus 33MHz. 4. Bina dalam (Built-in) – kebanyakkan motherboard sekarang mempunyai kad paparan bina dalam. Motherboard jenis ini murah sebab tidak perlu menyediakan slot AGP. Dari segi prestasi, kad paparan bina dalam tidak dapat menandingi kepantasan kad jenis AGP. Terdapat dua jenis kad paparan bina dalam : a. sehingga 8MB b. Mempunyainya memorinya sendiri. Selalunya bersaiz 8MB dan mempunyai prestasi yang lebih baik dari pilihan di atas Menggunakan memori motherboard. Berkongsi. Saiz memory boleh diubah dari 2MB

Rajah 3.2.2.10 : Kad Paparan jenis AGP

Jenama NVidia Riva GeF MX400 Asustek V710SE Aztech Arcnet

Saiz Memori dalam MB 32 32 64 64 USB USB

Harga dalam RM 85 88 115 170 99 104

Jadual 3.2.2.10 : Perbandingan harga kad paparan AGP.

3.2.2.11 Papan Kekunci (Keyboard) Papan kekunci adalah suatu tatasusunan kekunci yang boleh berupa butang berkapsen atau kawasan bertanda pada suatu satah, dengan setiap kunci boleh menyebabkan tindakan atau isyarat diskret apabila ditekan dengan jari. Papan kekunci digunakan sebagai peranti input. Terdapat berbagai bentuk dan fungsi papan kekunci ada dipasaran sekarang. Papan kekunci jenis 104 keys berharga RM 18 sudah mencukupi untuk kegunaan biasa. Papan kekunci yang mahal mempunyai fungsi tambahan seperti butang multimedia, butang Internet, speaker dan sebagainya.

Rajah 3.2.2.11 : Papan Kekunci.

3.2.2.12 Tetikus (Mouse)
Peranti penunjuk yang digerakkan oleh tangan dikeliling permukaan rata, gerakan di atas permukaan dikomunikasikan kepada komputer dan menyebabkan gerakan sepadan kursor di atas paparan. Tetikus merupakan peranti input untuk memudahkan kita menggunakan perisian berlandaskan tetingkap. Seperti juga papan kekunci, tetikus juga mempunyai berbagai bentuk dan fungsi tambahan. Untuk kebanyakkan pengguna, tetikus berharga RM 8 sudah mencukupi.

Rajah 3.2.2.12 : tetikus (mouse) 3.2.2.13 CPU Soket Setiap CPU memerlukan soket yang berlainan. Oleh itu kita perlu tahu CPU yang dibeli mesti mempunyai soket yang disokong oleh motherboard. Sebagai contoh CPU jenis Intel Celeron mempunyai berbagai versi antaranya jenis soket 370 dan SECC Slot 1.

Jenis Penyambung Soket 1 Soket 2 Soket 3 Soket 4 Soket 5 Soket 6 Soket 7

Jenis CPU 486 SX/SX2, DX/DX2, DX4 & Over Drive 486 SX/SX2, DX/DX2, DX4, Over Drive & 486 Pentium Overdrive 486 SX/SX2, DX/DX2, DX4 & 486 Pentium Overdrive Pentium 60/66, Overdrive Pentium 75-133, Pentium 75+ Overdrive, Pentium MMX 166-233, K5 PR75~PR133, 6x86L PR120+, PR166+ - PR 233 486DX4 75-120 Pentium 75-200, Pentium 75+ Overdrive, Pentium MMX 166-233, K5 PR75-PR200, K6 166-300, K6-2 266-550, K6-2+ 450-550, K6III 400-450, K6-III+ 450-500 Pentium Pro 150-200, Pentium II OverDrive 300-333, Celeron 266-300 (Covington) Celeron 300A-433 (Mendocino) Celeron 300A-533 (Mendocino PGA) Celeron 500A-1.1GHz (Coppermine-128) Pentium Pro 150-200 Pentium II 233-300 (Klamath) Pentium II 266-450 (Deschutes) Pentium III 450-600B (Katmai) Pentium III 533EB-1.13GHz (Coppermine) Pentium II Xeon 400-450 (Drake) Pentium III Xeon 500-550 (Tanner) Pentium III Xeon 600-1GHz (Cascades) Celeron 300A-533 (Mendocino) Celeron 500A-1.1GHz (Coppermine-128) Celeron 1.0A-1.4GHz (Tualatin) Pentium III 500E-1.13GHz (Coppermine) Pentium III 866-1.13GHz (Coppermine-T) Pentium III 1.0B-1.33GHz (Tualatin) Cyrix III 533-667 (Samuel)

Soket 8 SECC Slot 1 (Single Edge Contact Card)

SECC Slot 2 Soket 370

Soket 370

Slot A

Celeron 300A-533 (Mendocino) Celeron 500A-1.1GHz (Coppermine-128) Celeron 1.0A-1.4GHz (Tualatin) Pentium III 500E-1.13GHz (Coppermine) Pentium III 866-1.13GHz (Coppermine-T) Pentium III 1.0B-1.33GHz (Tualatin) Cyrix III 533-667 (Samuel) Athlon 500-700 (K7) Athlon 550-1GHz (K75) Athlon 700-1GHz (Thunderbird)

Soket A

Soket 423 Soket 478

Soket 604

603

&

PAC418 PAC611 Soket 754 Soket 940

Duron 600-950 (Spitfire) Duron 1.0GHz (Morgan) Athlon 750-1.4GHz (Thunderbird) Athlon 4 850 (mobile Palomino) Athlon MP 1.0GHz-2100+ (Palomino) Athlon MP 2000+ (Thoroughbred) Athlon XP 1500+-2100+ (Palomino) Athlon XP 1700+(Thoroughbred) Athlon XP 2500+(Barton) Pentium 4 1.3GHz-2.0GHz (Willamette) Pentium 4 1.6A (Northwood) Celeron 1.7GHz (Willamette) Celeron 1.7GHz-1.8GHz (Willamette) Celeron 2.0GHz (Northwood-128) Pentium 4 1.4GHz-2.0GHz (Willamette) Pentium 4 1.6A (Northwood) Xeon 1.4GHz-2.0GHz (Foster) Xeon 1.8GHz (Prestonia) Xeon MP 1.4GHz-1.6GHz (Foster MP) Xeon MP 1.5GHz (Gallatin) Itanium 733-800 (Merced) Itanium 2 900MHz (McKinley) Athlon 64 1GHz+ (Clawhammer) Athlon 64 1GHz+ (San Diego) AMD 1GHz+ (Sledgehammer)

Jadual 3.2.2.13 : Jenis soket yang sesuai untuk CPU berlainan.

Rajah 3.2.2.13 (a) : Soket 478 Pentium 4.

Rajah3.2.2.13 (b) : Soket A untuk Althon dan Duron.

Rajah 3.2.2.13 (c) : Soket 370 untuk Pentium III dan Celeron.

Rajah 3.2.2.13 (d) : Soket jenis SECC untuk Pentium II dan Celeron.

3.2.2.14 Bekalan Kuasa (Power Supply) Dalam setiap casing terdapat unit bekalan kuasa. Unit bekalan kuasa ini diukur dengan kekuatan kuasa atau dikenali juga sebagai watt.

Formula kiraan untuk watt adalah P = IV, dimana P adalah Power (watt), I adalah Current (Amp) dan V untuk Voltan (volt).

Kuasa setiap bekalan kuasa berbeza mengikut saiz casing. Semakin besar saiz casing, unit bekalan kuasa yang dibekalkan semakin besar. Ini kerana casing yang besar membolehkan lebih banyak peralatan dipasang ke dalam casing tersebut.

Terdapat dua jenis unit bekalan kuasa yang sering digunakan iaitu :

1.

Jenis AT – unit bekalan kuasa jenis ini mempunyai suis OFF dan ON.

2.

Jenis ATX – unit bekalan kuasa jenis ini mempunyai suis seperti butang yang lembut seperti butang

RESET. Untuk mengaktifkan kita hanya perlu menekan sekali butang Power. Sekiranya kita menekan butang tersebut lagi sekali bekalan kuasa tidak akan dimatikan. Unit bekalan kuasa jenis ini akan mati dengan sendiri apabila perisian Windows melakukan sistem shutdown. Tetapi sekiranya proses ini juga gagal, kita boleh mematikan untuk bekalan kuasa dengan menekan butang power selama 5 saat. Kebanyakkan masa kini unit bekalan kuasa dibekalkan dari jenis ATX.

3.
Rajah 3.2.2.14 (a) : Contoh ATX power supply

Rajah 3.2.2.14 (b) : Suis ON/OFF untuk jenis AT.

Rajah 3.2.2.14 (c) : Sebelah kiri berlabel P8 dan disebelah kanan berlabel P9.

Rajah 3.2.2.14 (d) : Pemasangan kabel kuasa ke papan induk.

Rajah 3.2.2.14 (e) : Soket kuasa jenis ATX.

Rajah 3.2.2.14 (f) : Soket kuasa jenis ATX

Pemasangan soket kuasa ke papan induk perlu dilakukan dengan berhati-hati terutama pada jenis AT. Ini kerana jenis ini mempunyai dua soket yang perlu disambung pada papan induk. Soket ini dilabel dengan P8 dan P9, oleh itu pastikan wayar hitam kedua-dua soket tersebut diletakkan bersebelah dan pastikan kesemua pin dimasukkan sepenuhnya. Pemasangan soket kuasa untuk jenis ATX tidak membawa sebarang masalah kerana kesilapan pemasangan tidak mungkin berlaku.

Rajah 3.2.2.14 (g) : Menunjukkan perbezaan voltan untuk warna berlainan.

Rajah 3.2.2.14 (h) : Penyambung untuk CDROM dan Cakera Keras.

Rajah 3.2.2.14 (i) : Penyambung ini untuk Pemacu Cakera Liut.

Rajah 3.2.2.14 (j) : Satu soket berpecah menjadi dua.

Sekiranya kita kekurangan soket untuk bekalan kuasa, pemasangan alat splitter seperti rajah 3.2.2.14 (j) dapat membantu. Ini amat diperlukan sekiranya penambahan peralatan seperti cakera keras ketiga atau pemasangan CDROM kedua dilakukan

Rajah 3.2.2.14 (k) : Menukar dari penyambung jenis besar kepada kecil.

Rajah 3.2.2.14 (l) : Kipas untuk bekalan kuasa.

Penambahan kipas tambahan di dalam kotak casing amatlah baik untuk mengeluarkan haba panas. Semasa memasang kipas tambahan pastikan:

1.Angin mestilah menghembus keluar dari casing. Sekiranya pemasangan kipas menyedut angin dari luar casing masuk ke dalam maka semua habuk dari luar akan disedut. 2.Kipas menggunakan 12 volt. Kabel pada kipas berwarna merah dan hitam. Tetapi kabel merah perlu disambungkan dengan kabel kuning yang datang dari unit bekalan kuasa PC sebab kabel kuning membekalkan 12 volt. Sekiranya kita menyambung ke kabel merah maka hanya cas 5 volt dibekalkan. Ini menyebabkan kipas akan berputar dengan perlahan.

3.2.2.15

Penyambung

Rajah 3.2.2.15 (a) : Penyambung papan kekunci jenis IBM.

Rajah 3.2.2.15 (b) : Jenis penyambung yang ada pada PC jenis ATX

Rajah 3.2.2.15 (c) : Penyambung pada kad bunyi.

Rajah 3.2.2.15 (d) : Menukar soket papan kekunci PS/2 kepada IBM

.

Rajah 3.2.2.15 (e) : Pemacu cakera liut menggunakan kabel rata 34 pin.

Rajah 3.2.2.15 (f) : Menggunakan kabel rata 34 pin jenis ini untuk disambung kepda cakera liut.

Rajah 3.2.2.15 (g) : Cakera keras menggunakan kabel rata 40 pin.

Walaupun jumlah pin yang ada pada cakera keras adalah 40 pin tetapi terdapat dua jenis kabel rata untuk cakera keras iaitu menpunyai 40 dan 80 wayar. Kabel jenis 80 wayar boleh menyokong kelajuan yang lebih tinggi. Pastikan kita hanya menggunakan kabel jenis 80 wayar untuk cakera keras dan 40 wayar untuk pemacu CDROM.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful