Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
206Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PENULISAN KARANGAN SPM-ISU PENDIDIKAN

PENULISAN KARANGAN SPM-ISU PENDIDIKAN

Ratings:

4.4

(10)
|Views: 45,537 |Likes:
Published by sszma

More info:

Published by: sszma on May 21, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

pdf

text

original

 
Isu 1. Pengajaran Sains Dan Matematik DalamBahasa Inggeris
Mata pelajaran Sains dan Matematik mula diajar dalam bahasa Inggeris di tahunsatu, tingkatan satu dan enam rendah di semua sekolah kebangsaan mulaitahun 2003 sebelum dilaksanakan sepenuhnya pada semua peringkat sekolahmenjelang 2008. Menteri Pendidikan, Tan Sri Musa Mohamad, berkatapenggunaan bahasa Inggeris bagi kedua-dua mata pelajaran itu di kolejmatrikulasi bermula pada 2004 manakala di politeknik pula pada 2008. Muridtahun satu akan menggunakan sepenuhnya dua subjek berkenaan dalam bahasaInggeris pada peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), pada 2008manakala pelajar tingkatan satu akan mengambil dua subjek itu dalam bahasaInggeris pada peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) pada 2005 danseterusnya kumpulan ini mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), pada 2007.
Kementerian Pendidikan memahami kebimbangan pelbagai pihak,terutama guru, pelajar dan ibu bapa, pada peringkat awal pelaksanaan dasarberkenaan yang pasti menghadapi pelbagai cabaran. Oleh itu, bagimelengkapkan guru dengan kemahiran asas berbahasa Inggeris, pihakkementerian menyediakan kursus intensif jangka pendek dan panjang termasukprogram 'face-to-face immersion', kursus hujung minggu, modul pembelajarankendiri dan on-line berdasarkan laman web. Kementerian Pendidikan telahmenyediakan peruntukan terhadap intensif baru ini .
Kabinet menganggap pelaksanaan pengajaran Sains dan Matematik dalambahasa Inggeris sebagai satu kepentingan utama negara dan mengarahkanKementerian Pendidikan memberi perhatian sepenuhnya bagi menjayakan dasarini, menurut Menteri Pendidikan. Bagi memantapkan dan membolehkanpengajaran ini dapat dibuat dengan lebih berkesan, pihak kementerianmenyediakan sejumlah peruntukan untuk membekalkan infrastruktur teknologikomunikasi maklumat (ICT) seperti komputer bimbit, projektor LCD, skrin danbahan interaktif kepada sekolah.
Menteri Pendidikan berkata, bekalan elektrik akan dibekalkan secepat mungkinkepada sekolah-sekolah yang masih tidak mempunyai kemudahan berkenaan,selain dibekalkan dengan bahan rujukan bercorak sains. Beliau berkata, pihakkementerian sedang menyediakan buku teks dalam bahasa Inggeris untukkemudahan pelaksanaan dasar ini. Dalam merangka strategi ini jawatankuasapelaksanaan telah mengambil kira ulasan, pandangan dan teguran pelbagaipihak termasuk pendidik, ahli akademik, guru-guru, majlis guru besar danpengetua, kesatuan guru dan orang ramai.
Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris adalah
untukmenyediakan generasi muda kini bagi menghadapi saingan global
denganpenuh keyakinan. Kerajaan menggariskan bahawa matlamat utama pelaksanaanpengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris,adalah untuk
membolehkan pelajar mendalami dan memahami dua bidang
 
ilmu itu secara lebih berkesan
, sekali gus
dimanfaatkan untuk pembangunanserta kemajuan negara
.
Menteri Pendidikan, Tan Sri Musa Mohamad, berkata pengetahuan dalam duabidang penting itu sentiasa berkembang pantas berikutan hasil penyelidikanpesat dan kebanyakan ilmu terbabit disebar menggunakan bahasa Inggerissebagai bahasa global. Justeru, pelaksanaan baru dalam sistem pendidikannegara itu, akan menjadikan rakyat Malaysia berupaya menangani cabaranserta persaingan global dengan penuh yakin, berilmu pengetahuan dan memilikikemahiran.
Beliau berkata, satu lagi matlamat penggunaan bahasa Inggeris sebagaibahasa penghantar pembelajaran Sains dan Matematik di sekolah ialah untuk
membantu pelajar meningkatkan penguasaan dalam bahasa Inggerisberbanding hanya mempelajarinya melalui subjek itu sendiri
. Apabila suatubahasa berkenaan digunakan secara meluas dalam komunikasi harian, tahappenguasaan serta kefasihan bahasa itu akan meningkat. Oleh itu, dalam bidangpendidikan, cara terbaik untuk mempelajari bahasa terbabit ialah denganmenggunakannya sebagai alat pembelajaran. Fokus kementerian ialahmenyiapkan pelajar memasuki pasaran kerjaya dan memastikan mereka tidak`tertewas’ kepada pihak yang menguasai bahasa berkenaan dengan lebih baik.
Menurut Tan Sri Musa, dalam era ekonomi berasaskan pengetahuan (k-ekonomi), permintaan untuk pekerja berilmu pengetahuan adalah besar.Justeru, mereka yang tiada kemahiran bahasa akan ketinggalan memandangkankomunikasi adalah kunci persefahaman.
Pihak institusi pendidikan swasta turut berperanan membantu kerajaanmeningkatkan usaha memantapkan pengajaran Matematik dan Sainsmenggunakan bahasa Inggeris.Pengerusi PTPL, Tan Sri Dr Wan Mohd Zahid MohdNoordin mengatakan bahawa kolej-kolej PTPL akan membantu kerajaan melaluiprogram e-MS. E-MS ialah lanjutan projek HOPE (High OptimumPerformance in Education) yang mensasarkan kecemerlangan pelajar tingkatanlima dalam tiga mata pelajaran khusus, iaitu Matematik, Sains dan BahasaInggeris.
Sebagai permulaan,projek berkenaan membabitkan pelajar tingkatan satu danenam rendah dan akan mengembangkannya ke peringkat lainpada masa depan.“Kesemua sembilan cawangan PTPL akan menyertai programkebangsaan ini, iaitu di Shah Alam, Ampang, Kota Bharu, Sabah, Seremban,Kajang, Sarawak, Pulau Pinang dan Sungai Petani.Kelas akan diadakan dua hariseminggu. Kakitangan akademik PTPL dan KUTPM akan memberikan tenagabimbingan dan khidmat nasihat mengenai penggunaan modul komputerMatematik serta Sains, kepada guru dan pelajar.Dijangka 100 sekolah seluruhnegara terbabit dalam projek e-MS.
 
Kokurikulum bantu pencapaian akademik
Berita Harian - 02/05/02
 
Pelajar harus menjadikan proses mendapat kemahiran dan pendidikan tinggisebagai tempoh yang paling bermanfaat dan kaya dengan pengalaman. Inidisebabkan pengetahuan dan pergaulan semasa berada di institusi pengajiantinggi akan membantu pelajar menjadi graduan yang mempunyai keperibadianyang menyeluruh serta pekerjaan yang dedikasi.Untuk itu, pelajar tidak bolehterlalu menumpukan perhatian kepada kuliah saja tetapi mestilahmembabitkan diri dengan kegiatan bukan akademik secara langsung.KetuaPengarah Mara, Datuk Mohd Mydin Mohd Sheriff berkata, kegiatan luar kuliahatau kokurikulum seperti permainan dan sukan, pakaian seragam dan kelabdapat membangunkan potensi atau bakat pelajar.Katanya, aktiviti kelabbersifat akademik seperti debat atau badan beruniform seperti senimempertahankan diri akan membolehkan pelajar mendapat pengalamanberorganisasi dan berinteraksi dengan pelbagai pihak.Pelajar yang terpilihsebagai pemimpin pula, katanya, akan memperoleh pengalaman danpengetahuan yang amat tinggi nilainya dalam pembentukan sifatkepemimpinan.“Begitu juga pelajar yang aktif dalam aktiviti sukan danpermainan dalaman yang biasanya mempunyai badan yang cergas dan mindayang cerdas berbanding pelajar yang tidak terbabit dengan kegiatanberkenaan.“Selain memberi pengetahuan atau pengalaman yang tidak bolehdidapati menerusi kuliah, mereka juga aktif atau tidak mudah letih dan penat.
“Ini penting untuk pelajar kerana kelebihan ini membolehkan merekamengulang kaji pelajaran hingga beberapa jam pada sebelah malam danmenyumbang kepada pencapaian akademik yang lebih baik.“Jadi, kegiatankokurikulum ini bukan saja untuk membina kemahiran lain yang tidak diajarkandalam bilik kuliah, tetapi juga akhirnya membantu kecemerlangan danpencapaian akademik,katanya selepas menyempurnakan Majlis PenutupKarnival Sukan Pertama Institut Kemahiran Tinggi Mara (IKTM) di Bandar BaruBangi, Selangor, baru-baru ini.Karnival itu disertai empat IKTM, iaitu MalaysiaFrance Institute (MFI), German Malaysia Institute (GMI), British MalaysiaInstitute (BMI) dan Malaysia Institute of Aviation Technology (Miat).Sebanyaklapan acara dipertandingkan dalam program selama dua hari itu yangmembabitkan kira-kira 280 pelajar.GMI muncul sebagai juara keseluruhan danmenerima piala pusingan daripada Mohd Mydin.Beliau berkata, karnival yangdianjurkan buat pertama kali itu bertujuan merapatkan perhubungan sesamapelajar dan juga kakitangan IKTM.Beliau berkata, program berkenaan akandianjurkan secara lebih besar dan meriah pada tahun depan agar lebih ramaipelajar serta kakitangan IKTM dapat membabitkan diri.Miat yang mempunyaikampus tetap di Sepang, Selangor bersetuju menjadi tuan rumah bagi karnivaltahun depan.“Karnival sukan seperti ini adalah program yang julung kalidiadakan dan dapat mempertemukan hampir semua pelajar dan kakitanganIKTM untuk saling berkenalan dan beramah mesra.

Activity (206)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred thousand reads
1 thousand reads
1 hundred reads
Eddie Wong liked this
Dia Fadila added this note
salam....ad tidak karangan pasal meningkatkan kecemerlang pendidikan....tlg bantu?
afizahariz liked this
Arifmah Pedagogi liked this
pengajian liked this
lingqq92 liked this
lingqq92 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->