Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
116Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cvecarstvo

Cvecarstvo

Ratings:
(0)
|Views: 25,629|Likes:
Published by Marija Berberovic

More info:

Published by: Marija Berberovic on Jun 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2014

pdf

text

original

 
CvećarstvoPosebni deo Berberović Marija
Berberović Marija
Cve ć arstvo
-Posebni deo-
1
 
CvećarstvoPosebni deo Berberović Marija
Cveće otvorenog prostora
Za cvetno oblikovanje zelenih površina koristi se veliki broj različitih cvetnihvrsta i sorti. Smatra se da se danas u te svrhe koristi nešto više od 4000 vrstacveća. Ako se tome doda oko 20 000 sorti ruža, 12 000 sorti georgina, 11 000sorti lala i preko 4 000 sorti perunike, bogatsvo cvetnog asortimana, tepalete hortikulturalnog inženjera iz koje on slika svoju sliku promenjlivu uprostoru i vremenu je ogromno i nesagledivo. To ogromno bogatstvo biljnih vrsta podeljeno je u tri grupe : jednogogišnje,dvogodišnje i perensko cveće.
Jednogodišnje- sezonsko – cveće
Ovoj grupi pripadaju one zeljaste dekorativne vrste čije se razviće od setvesemena do sazrevanja novog semena odvija u toku jedne kalendarskegodine, tj.od rano u proleće do kasno u jesen. Običan razvoj vrste iz ovegrupe cveća započinju u februaru-martu u staklarama ili toplim lejama iodmah po prolasku opasnosti od poznih prolećnih mrazeva iznose se nastalno mesto na zelenim površinama gde ostaju do prvih jesenjih mrazeva.Vrste iz ove grupe odlikuju se produženim periodom cvetanja. U našimklimatskim uslovima taj period započinje sredinom maja i traje do prvih jesenjih mrazeva.Cveće iz ove grupe koristi se na zelenim površinama u vidu različitihcvetnih kompozicija. Najčešće primenjivani oblici korišćenja jednogodišnjeg cveća su cvetne rondele različitih oblika i veličina, prosteili složene, cvetne leje (rabatne), zatim cvetne ivice i grupe. Pored togavrste iz ove grupe se koriste za cvetne partere, arabeske, tematskecvetnjake, sagove. Primena ovog cveća je nezamenljiv biljni elemenat zaozelenjavanje uzidanih delova grada (trgova, saobraćajnih stanica, drugihtrotoara, prilaza zgrada, terasa, balkona i dr.)
Ageratum (fam. Asteraceae)
Ime roda dolazi od latinske reči ageratos - uvek mlad, koji ne stari, što seodnosi na dužinu trajanja cvetova. Rod broji oko 30 vrsta koje su poreklomiz Amerike.
 Ageratum mexicanum
– poreklom je iz Meksika, Perua. Stablo je visine 1030 cm, gusto razgranato, kompaktno, listovi su pri osnovi srcoliki,maljavi, cvetovi su sitni, usko trubičasti, okupljeni u cvasti. Boja cvetova je
2
 
CvećarstvoPosebni deo Berberović Marija
plava, svetloplava, bela, ređe roza. Cveta 50-70 dana posle setve iprodužava sve do prvih jesenjih mrazeva.Poznato je nekoliko sorti :A.m. blue ball – visine 15-20 cm, tamno plave boje;A.m. roseum compactum – jako nizak, roza plave boje;A.m. blue mink – visine 20-25 cm;A.m. little dorrit – visine 15-20 cm.
 
Razmnožava se semenom i vršnim reznicama. Setva semena vrši se ufebruaru- martu u staklari ili toplim lejama. Biljke se presađuju 1-2 puta,zatim se sade u saksije. Od druge polovine marta drže se u polu toplimlejama. Na stalno mesto se iznose polovinom maja na razmaku od 10-20 cm.Lako se razmnožavaju ožiljavanjem reznica u pesku.Zahteva sunčana do polusenovita mesta, nema naročitih zahteva u odnosuna zemljište. Cveta na hranljivom zemljištu i uz normalno zalivanje. Suvišnuvlagu u zemljištu ne podnosi. Veoma se dobro i brzo obnavlja posleorezivanja.Primenjuje se za rondele, cvetne leje, bordure, balkone, terase, žardinjere iređe kao saksijska cvetna kultura.Slika 1. - Ageratum mexicanum.
3

Activity (116)

You've already reviewed this. Edit your review.
Dejana Zivkovic liked this
Dunat Dobrica liked this
Plavooka Riđokosa liked this
Antthera liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
shortnovelstory liked this
referee liked this
Јулијана Панић liked this
Јулијана Панић liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->