You are on page 1of 6

Tajuk

: Menentukan Kandungan Vitamin C dalam jus buah

Pengenalan

:

Vitamin C berfungsi sebagai rumusan kolagen iaitu bahan protein yang mengikat selsel. Ia penting bagi pembaikan semula dan pertumbuhan tisu, sel, gusi, pembuluh darah, tulang dan gigi. Vitamin C mempercepatkan pemulihan luka, melecur dan gusi berdarah. Penyembuhan selepas pembedahan adalah lebih cepat dengan pengambilan Vitamin C yang tinggi. Vitamin C juga merupakan antioksidan yang menolong mengeluarkan toksin dalam darah dan mempunyai kesan anti penuaan. Ia amat berguna bagi menentang jangkitan, menghalang serangan virus dan bakteria, mengurangkan kesan alergi. Bagi perokok Vitamin C menghapuskan keracunan nikotin. Vitamin C dapat mengurangkan pembekuan darah dan menolong menurunkan kolesterol dalam darah. Ia juga menolong menyerap zat besi dan meningkatkan hemoglobin dalam darah.

Objektif

: Untuk mengenalpasti kandungan vitamin C dalam pelbagai jus buahbuahan

3. Langkah 1-3 diulangi dengan mengantikan larutan asid askorbik dengan jus buah-buahan segar yang baru disediakan. Larutan 1ml 1.1% larutan asid askorbik dipenuhi dalam 5ml picagari. jambu. mangga tempatan segar yang baru disediakan Jus buah kiwi. lemon dan oren Picagari berjarum (1ml dan 5ml) Tiub specimen Kain kasa Pisau Bikar Prosedur: 1. Jarum picagari yang mengandungi 0. 0.Bahan dan radas : 1. Asid askorbik dimasukkan perlahan-lahan tanpa mengacau larutan DCPIP sehingga warna biru DCPIP terluntur. 2.0% DCPIP dimasukkan ke dalam tiub spesimen dengan menggunakan 1ml picagari.1% larutan asid askorbik dimasukkan ke dalam larutan 1.0% larutan dichlorophenolindophenol 0. Kuantiti jus buah yang digunakan untuk melunturkan warna DCPIP .0% DCPIP. 4.1% larutan asid askorbik Jus buah betik.

0 = 0.07 mg ml-1 14 1.1 = 0.0 x0.0 = 0.02% 5 Jus kiwi 5 6 5 5 1.0 = 0.007% 14 Jus oren 13 13 12 13 1.2 mg ml-1 5 1. Keputusan: Isipadu yang digunakan untuk melunturkan 1ml larutan DCPIP 1 Asid askorbik 0.1 = 0.0 x0.1 = 0.003% 30 1.2 mg ml-1 5 1.0 = 0. Peratusan dan kepekatan Vitamin C dalam jus buahbuahan dikira dengan menggunakan formula dibawah.1% 2 2 2 3 2 Purata 2 Peratus asid askorbik dalam jus buah (%) Kandungan asid askorbik dalam jus buah (mg/ml) Larutan jus Jus betik 30 29 31 30 1.1 = 0. 5.02% 5 Jus lemon 14 15 14 14 1.0 x0.008% 13 .04 mg ml-1 24 1.ditentukan.1 = 0.0 = 0.0 x 0.1 = 0.0 = 0. Keputusan dimasukkan dalam jadual.0 x 0.004% 24 Jus jambu batu 5 5 6 5 1.08 mg ml-1 13 Jus mangga 24 23 25 24 1.0 x0.03 mg ml-1 30 1.

buah kiwi. buah oren dan buah limau telah digunapakai dalam eksperimen ini bagi mengetahui kandungan vitamin C di dalamnya. Semasa jus diperah daripada buah-buahan.buahan import dengan buah-buahan tempatan. semakin sedikit jus buah yang diperlukan untuk melunturkan satu isi padu DCPIP yang ditetapkan. Kandungan vitamin C (asid askorbik) dalam buah-buahan ditentukan dengan menggunakan larutan biru DCPIP (diklorofenolindolfenol). Jadi kandungan vitamin C di dalam kedua buah ini adalah yang paling tinggi. Seterusnya jus lemon iaitu sebanyak 14ml dan jus mangga sebanyak 24ml untuk melunturkan larutan DCPIP. Jus buah-buahan juga tidak boleh disediakan sehari lebih awal dari hari eksperimen kerana asid askorbik dalam jus buah mudah termusnah melalui pengoksidaan. didapati hanya 5ml larutan jus jambu batu dan jus kiwi yang diperlukan untuk melunturkan larutan DCPIP. buah betik. Dan akhir . Setelah eksperimen dijalankan. Semasa eksperimen dijalankan.Perbincangan: Eksperimen yang telah dijalankan bagi mengenal pasti kandungan vitamin C di antara buah. Larutan asid askorbik 0. buah mangga. Vitamin C menurunkan DCPIP menyebabkan warna biru terluntur. lebih banyak asid askorbik diperlukan untuk menurunkan larutan DCPIP dan keputusan diperoleh tidak dapat menggambarkan kandungan vitamin C yang sebenar dalam jus buah. larutan DCPIP tidak boleh digoncang dengan kuat kerana oksigen dari atmosfera boleh mengoksidakan semula DCPIP yang terturun. Ia bertujuan untuk mengetahui buah manakah lebih banyak kandungan vitamin C. Oleh yang demikian. buah jambu.1 g asid askorbik dalam 100ml air. elakkan daripada menumbuk buah dengan kuat kerana haba yang terhasil boleh memusnahkan sebahagian asid askorbik dalam buah tersebut.Semakin tinggi kandungan vitamin C dalam jus buah. Sekiranya ini berlaku. sejenis pencelup.1% mengandungi 0. Ini diikuti dengan jus oren iaitu sebanyak 13ml untuk melunturkan larutan DCPIP.

Kuantiti jus buah Buah yang diperlukan untuk melunturkan Jambu batu Kiwi Oren Lemon Mangga Betik warna DCPIP 5 5 13 14 24 30 Kandungan vitamin C yang terkandung di dalam buah juga bergantung kepada kesegaran buah tersebut. Ini kerana vitamin C yang terkandung di dalam buah yang tidak segar agak kurang sedikit berbanding buah yang sama tetapi lebih segar. Semakin kurang kuantiti jus yang diperlukan untuk melunturkan warna DCPIP semakin banyak vitamin C yang terkandung di dalam buah tersebut. Jadual di bawah menunjukkan kuantitii jus buah yang diperlukan untuk melunturkan warna DCPIP. Ini menjadikan buah betik adalah buah yang paling kurang kandungan vitamin C. Ia mengikut turutan daripada kuantiti yang paling sedikit sehinggalah ke kuantti yang paling banyak.sekali jus betik sebanyak 30ml untuk melunturkan larutan DCPIP. .

buah jambu batu dan buah kiwi mengandungi banyak kandungan vitamin C manakala buah betik adalah yang paling sedikit mengandungi vitamin C.Kesimpulan: Berdasarkan eksperimen yang dijalankan. Ini dibuktikan apabila kuantiti jus jambu batu dan jus kiwi adalah paling sedikit digunakan untuk melunturkan warna DC .