PENDAHULUAN Meritokrasi berasal daripada perkataan µmerit¶ yang bermaksud kepujian atau kecemerlangan manakala µkratos¶ daripada perkataan

Latin yang bermaksud pemerintahan atau sistem pentadbiran sesebuah negara (Ibrahim Abu Shah, 2001) Manakala menurut kamus dewan edisi ke 3 sistem meritokrasi bermaksud satu sistem sosial yang menyanjung tinggi kedudukan seseorang kerana kebolehannya dan bukan kerana keturunan atau kekayaan. Selain itu, sistem meritokrasi juga bermaksud satu pandangan atau memberi peluang kepada orang untuk maju berdasarkan meritnya, iaitu berdasarkan kelayakan dan kecekapan atau kecemerlangannya. Bukan itu sahaja, sistem meritokrasi digunakan sebagai garis panduan bagi kemasukan pelajar ke Institut Pengajian Tinggi Awam ( IPTA) dengan mementingkan keupayaan dan kebolehan seseorang individu tanpa mengira pangkat, harta, keturunan dan agama. Dalam hal ini sistem meritokrasi memberikan maksud penggunaan 90 peratus markah akademik dan 10 peratus markah kokurikulum dalam sistem pengambilan pelajar ke IPTA. Sistem ini mula digunakan bermula tahun 2002/2003 hinggalah sekarang. Sistem meritokrasi ini telah menggantikan sistem kuota yang telah digunakan sebelum ini bagi pengambilan pelajar ke IPTA. Pengggunaan sistem baru ini, iaitu sistem meritokrasi telah menyebabkan pelajar bumiputera kehilangan kuota mereka dalam pengambilan pelajar ke IPTA. Hal ini disebabkan, jika dahulu dalam sistem kuota pelajar bumiputera diberikan kuota sebanyak 55%, manakala kaum Cina sebanyak 35% dan kaum India sebanyak 10%. Tanpa kita sedari ketuanan Melayu yang terkandung dalam Perkara 153 semakin dilupakan dan ingin dihapuskan oleh pihak kerajaan. Mungkin masih ramai yang tidak mengetahui ataupun sudah lupa apakah Perkara 153. Perkara 153 merupakan perkara yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang

Pendekatan ini bertujuan menyelamatkan pelajar-pelajar Melayu daripada dibelenggu gejala sosial.net. Kadazan dan lain-lain akan keciciran untuk melanjutkan pelajaran mereka. sekiranya hanya kecemerlangan diambil kira. keruntuhan moral.php3?id=560). Secara tidak langsung. Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad ketika mengumumkan tentang cadangan pelaksanaan sistem meritokrasi menegaskan bahawa 11 pihak kerajaan akan mengambil pendekatan radikal. Sistem ini menjadi cabaran kepada pelajar-pelajar Melayu untuk lebih bersemangat mengejar kejayaan di samping cekap dan maju. keciciran dan masalah pelajar lelaki di IPT dengan mengetatkan syarat kemasukan pelajar Bumiputera ke IPTA (melalui meritokrasi) dan tanpa bantuan kerajaan (http://www. sistem meritokrasi dapat menjadi mekanisme untuk menghapuskan amalan pilih kasih (nepotisme). pilih bulu dan kronisme dalam pemilihan pelajar-pelajar ke IPT (Ibrahim Abu Shah. 2002). Bukan itu sahaja. maka ramai pelajar-pelajar dari kawasan mundur atau daripada keluarga miskin tidak kira Melayu.jelas menyebut tentang keistemewaan orang Melayu.my/malay/berita/moreberita. India.cikgu. . Oleh yang demikian . kaum Melayu akan lebih kuat dan memiliki daya saing yang tinggi. Menurut Perdana Menteri. Cina.

sistem meritokrasi mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri dan terpulang kepada individu itu sendiri untuk menerimanya sebagai satu perubahan yang positif ataupun negativif. Jika selama ini pelajar Melayu mampu sambil lewa dengan pencapaian akademik mereka. dengan . ialah satu hala tuju yang perlu diamalkan di dalam negara demokrasi bagi memastikan mereka yang layak dan memenuhi kriteria . pemilihan berasaskan prestasi dan budaya cemerlang akan memaksimumkan potensi Malaysia dalam semua bidang.KESIMPULAN Sebagai kesimpulannya. Dalam pelaksanaannya. nilai ini amat berguna kerana setiap individu tidak dinafikan hak mereka untuk mendapat pendidikan yang sempurna. Secara tidak langsung. tetapi maksud sebenar nilai meritokrasi dalam 1 Malaysia yang dihasratkan Perdana Menteri. Lena yang telah membuatkan mereka alpa tentang peranan dan tanggungjawab mereka selaku mahasiswa mahasiswi yang merupakan harapan bangsa dan negara. tanpa memikirkan kepentingan kaum masing-masing. berhak dipilih. Jika semua pihak berfikiran untuk menambah ilmu. Meritokrasi juga menjanjikan persaingan yang amat kompetitif kepada pelajar Melayu dalam mengejar kecermelangan akademik di peringkat universiti. Meritokrasi turut menjanjikan cabaran bagi memulihkan martabat bangsa Melayu di persada pendidikan negara. nilai meritokrasi bukan hanya ditekankan dalam bidang pendidikan. Sebagai contoh. Lebih jelas lagi. meritokrasi menekankan persaingan secara terbuka berasaskan kriteria yang ditetapkan dan sesiapa yang berjaya memenuhi kriteria itu.Sistem ini sebenarnya memberi peluang kepada semua pihak mendapat hak pendidikan dan membentuk sebuah masyarakat yang bersatu padu. Tapi adalah lebih penting untuk kita melihat meritokrasi sebagai usaha memberikan mana-mana pelajar yang berhak untuk melanjutkan pelajaran di IPTA tanpa mengira bangsa dan warna. pelajar-pelajar Melayu akan dibangkitkan dari "lena" mereka yang lama. berpeluang untuk memacu pembangunan negara.

hujah Melayu pedalaman dan Melayu miskin perlukan keisitimewaan tidak lagi relevan untuk diperdebatkan sebagai hujah kontra meritokrasi. akan mengajar anak-anak muda Melayu hari ini dengan realiti kehidupan dunia era globalisasi hari ini. Oktober. Marilah kita merenung pepatah Ibrani yang berbunyi "Pendapat berunsur prejudis sentiasa disusuli dengan tindakan kekejaman" dalam menyokong usul sistem meritokrasi sebagai suatu usaha positif menamatkan diskriminasi kaum di Malaysia. masih ramai lagi saudara-saudara bukan Bumiputera kita yang hidup dalam penuh kesempitan tanpa bantuan pendidikan sempurna. (Utusan Malaysia 1hb. Berita Harian 4 September 2001). tanpa beza bangsa mahupun agama. Biarlah IPTA kita dipenuhi dengan pelajar-pelajar yang benar-benar layak dan komited. Tanpa kita sedar. Jika keistimewaan yang diberi selama ini dipersiakan.2009) . meskipun ia pernah menjadi hak milik kita sepenuhnya (Tanah Melayu). dengan sistem meritokrasi. Meritokrasi juga akan menjadi pemangkin menamatkan diskriminasi kaum di Malaysia. Memupuk masyarakat berilmu Berita Harian 03/05/2010 . Melayu. Prinsip meritokrasi kemasukan ke IPTA kekal Berita Harian 4 September 2001 (Utusan Malaysia 3 Ogos 2001). Malaysi tidak lagi dimiliki oleh bangsa Melayu.pelaksanaan meritokrasi ini mereka tidak akan dapat lagi berbuat demikian. Sebagai renungan. Malaysia kini milik kita bersama. Bibliografi 1) 2) 3) 4) 5) 6) Kosmo 7 mac 2011. Cina ataupun India tidak akan dibezakan lagi untuk melanjutkan pendidikan ke IPTA.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful