SITI NORLIDA BINTI YAZID

Pengenalan

• Arca merupakan bentuk dalam susunan tiga dimensi (3D) untuk dikaji dan dihayati nilai estetiknya. • Arca tidak sama dengan seni tampak yang lain disebabkan ciri- ciri tiga dimensinya. • Walaupun arca merupakan karya seni yang sealiran dengan seni bina, hiasan dalaman, dan rekabentuk pentas, namun karya ini mempunyai keistimewaan tersendiri.

Jenis Bentuk Arca .

ciri estetikanya. .• Terdapat dua jenis bentuk arca. hanya untuk dihayati dari aspek estetikanya. iaitu arca bentuk berfungsi dan arca bentuk estetika. • Arca bentuk estetika merupakan bentuk ciptaan pelukis yang tidak mempunyai fungsi tertentu. • Arca bentuk berfungsi boleh digunakan disamping memaparkan ciri.

Sejarah Arca .

tulang.kira tahun 8000 S.• Arca yang paling awal dijumpai merupakan arca ukiran daripada gading.bahan yang berlainan. • Arca ini dihasilkan oleh orang Aurignasian dan Magladenia pada kira. tanduk dan tanah liat. Yunani. • Masyarakat zaman tamadun lama seperti orang Mesir.M. . China dan India turut menghasilkan beraneka jenis arca dengan menggunakan bahan. Mesopotamia.

merupakan pengarca Itali yang teragung pada zaman Pembaharuan (Renaissance) di Eropah. .• Pada zaman itu. • Michelangelo Buonarroti (1475-1564). subjek dibina dalam bentuk figura manusia dan haiwan disebabkan fungsinya sebagai lambang yang berkaitan dengan sistem kepercayaan dan keagamaan.

• Arca estetika biasanya dipamerkan di galeri.• Pergarca masyhur yang mula membina arca dalam bentuk abstrak pada zaman sebelum Perang Dunia Kedua ialah Henry Moore yang berbangsa Inggeris (1898-1986) dan Alberto Giacometti. . taman atau ruang legar kawasan peranginan dan ruang.ruang yang sering dikunjungi orang ramai. warganegara Switzerland (19011966).

• Terdapat juga arca yang bergerak. gam. teknik acuan. • Disamping teknik luakan. fabrik. bahan yang digunakan untuk arca telah beralih daripada bahan tradisional seperti batu marmar. asemblaj dan sebagainya turut digunakan. kayu. jahitan. dan bahan buangan lain.• Selepas perang dunia kedua. pateri. berbunyi atau berlampu kesan penggabungan kuasa elektrik dalam gubahan. . nilon. gangsa dan sebagainya kepada plastik. binaan dan tambahan.

.• Arca instalasi (pemasangan) merupakan seni yang dapat bertindak terus dengan orang yang sedang melihat atau memandang dalam tempo dan ruang tertentu kerana arca jenus ini dicipta khas buat smentara waktu bagi tapak tertentu dalam sesuatu pameran. • Pergerakan seni ini dapat menarik perhatian orang ramai terhadap masalah pencemaran alam sekeliling yang bertambah serius masa kini.

Sejarah Arca di Malaysia .

• Pengarca yang membina arca estetika moden hanya muncul pada sekitar tahun 1960-an. Lee Kiang Seng dan lain-lain. Latiff Mohidin. Syed Ahmad Jamal. Raja Shariman Raja Aziddin. Wong Pei Yu dan lain. Chin Wan Kee.lain merupakan generasi muda yang aktif dalam kegiatan mencipta karya. • Antara perintis pengarca tempatan yang terkenal ialah Anthony Lau.karya arca. • Mad Annuar Ismail.• Arca tidak berkembang dengan meluas di Malaysia seperti catan. .

• Enam buah karya arca di sini merupakan hasil kreativiti pengarca dari Indonesia.• Laman Asean yang terletak berhampiran dengan Tugu Peringatan Kuala Lumpur merupakan sebuah taman arca yang istimewa di Malaysia. Thailand. Singapura dan Malaysia sempena menyambut ulangtahun ke 20 penubuhan Asean. Filipina. Brunei. .

Bentuk Pembinaan Arca .

simen.bongkah. plaster Paris atau bahan kutipan yang mempunyai bentuk. . logam.1. warna dan jalinan yang menarik serta alat untuk memoyong dan memateri. batu. Teknik Bahagian yang berasingan dicantumkan menjadi satu bentuk yang menarik. Arca Asemblaj Bahan dan alat Kayu. bongkah.

Analisis Bahan : Kutipan bahan – roda basikal dan bangku tinggi Teknik : Asemblaj Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan.1968 Tempat : Perancis . bentuk dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan. harmoni dan imbangan Tajuk : Bicycle wheel Pengkarya : Marcel duchamp Tahun : 1887.

Analisis Tajuk : Barong. kesatuan dan imbangan . Aroas Bahan : Keluli bebas hakis. jalinan dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan. bentuk. kayu dan kaca Teknik : Asemblaj Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan. harmoni.barong Pengarca : Jerusalino V.

kapak. alat pengukir. Arca Luakan Bahan dan alat Blok kayu. gergaji. pengikis dan gogal untuk perlindungan mata (khas untuk membuat arca batu) Teknik Bahagian. . batu kapur dan sebagainya. jalinan dan bentuk yang tinggal. batu granit. Alat terdiri daripada pahat. plaster Paris.bahagian yang berlebihan daripada blok bahan yang diukir dan dibuangkan sehingga pengarca berpuas hati dengan rupa.2. batu marmar. pemukul.

bentuk. kepelbagaian dan imbangan Tajuk : Menuju Keamanan Pengarca : Han Sai Por . jalinan dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan.Analisis Bahan : Batu marmar dan konkrit Teknik : Asemblaj Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan.

ruang dan jalinan Prinsip rekaan : Harmoni dan imbangan Tajuk : Reclining Figure Pengkarya : Henry Moore Tahun : 1939 Tempat : Detroit Institute of Arts .Analisis Bahan : Kayu Teknik : Luakan Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Bentuk.

Arca Binaan Bahan dan alat Batu.bata. Teknik Bahan dicantumkan secara sistematik untuk mendapatkan bentuk yang ada kaitan dengan struktur jentera. kepingan besi dan bongkah kayu. .3.

Prinsip rekaan : Pergerakan. ruang dan garisan.Analisis Bahan : Paip keluli Teknik : Binaan Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Bentuk. kepelbagaian dan imbangan Tajuk : Kemajuan Pengarca : Itthi Khong Khakul .

1920 .Analisis Bahan : kayu. garisan dan jalinan Prinsip rekaan : Pergerakan. ruang. kepelbagaian dan imbangan Tajuk : Monument to the Third International Arcawan : Vladimir Tatlin Tahun : 1919. besi dan kaca Teknik : Binaan Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Bentuk.

simen. plastik. logam. plaster Paris dan sebagainya. . Teknik Bahan cecair dituangkan ke dalam acuan yang dibentuk khas terlebih dahulu – boleh menghasilkan arca dalam kuantiti yang besar. Contohnya. Arca Acuan Bahan dan alat Bahan cair yang boleh dikeraskan. tanah liat.4.

UNKNOWN .

Mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika Syarikat. . kepingan logam. berputar atau berombak. Arca Mobail Bahan dan alat Besi dawai.5. Teknik Bahagian arca dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak. kadbod dan sebarang bahan yang ringan.

Analisis Bahan : Wayar dan logam halus Teknik : Mobil/ bergerak/ kinetik Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan. harmoni dan imbangan Tajuk : Horizontal Spines Pengarca : Alexander Calder Bahan : Logam halus dan wayar Tahun :1942 . bentuk dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan.

Arca Stabail Bahan dan alat Pelbagai jenis bahan (biasanya bahan kutipan) boleh digunakan. Teknik Bahan kutipan dicantumkan secara kasar.6. Boleh bergerak tetapi tidak mempunyai awangan. .

Tajuk : Rimba Pengarca : Anthony Lau Tahun : 1967 . bentuk dan ruang Prinsip rekaan : Pergerakan.Analisis Bahan : Batang besi Teknik : Stabil Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan. imbangan dan kepelbagaian.

bentuk dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan dan kepelbagaian. pita. kain. kayu dan tayar getah Teknik : Stabil Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan.Analisis Bahan : Logam. Tajuk : Homage New York : A self destroying work of art Pengarca : Jean Tinguely Tahun : 1960 Tempat : Taman Muzium Seni Moden New York .

7. . alat pengukir. Arca Timbulan Bahan/ alat Kepingan kayu.ciri catan dan arca. pengikis dan sebagainya. Alat yang terdiri daripada pahat. batu dan sebagainya. Teknik Bentuk tiga dimensi tersembul keluar dari permukaan dua dimensi yang rata atau dipahat ke dalam – hasil kombinasi ciri. plaster Paris. penukul.

jalinan dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan. Tajuk : Still Life With Musical Instruments Pengarca : Jacques Lipchitz Tahun : 1918 . pergerakan dan kepelbagaian. bentuk.Analisis Bahan : Batu (diukir) Teknik : Timbulan Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan.

bentuk. pergerakan.Analisis Bahan : Kayu (diukir) Teknik : Timbulan Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan. UNKNOWN . dan kepelbagaian. jalinan dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan.

. lekat. Alat yang terdiri daripada gergaji. paku.8. penukul. paku dan sebagainya. pahat. pelekat. hasil penyatuan catan dengan arca. Teknik Teknik gergaji. cat dan sebagainya. tampal dan cat secara sistematik untuk menghasilkan kesan timbul dan tenggelam. Arca Dinding Bahan/ alat Papan.

pergerakan. kesatuan dan imbangan.Analisis Bahan : Gangsa Teknik : Arca dinding ukiran gangsa Sifat imej : Realistik Unsur seni : Garisan. Pengarca : Matteo Pugliese . jalinan dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan. bentuk.

. Teknik Bahagian. Arca Instalasi (Pemasangan) Bahan/ alat Pelbagai jenis bahan boleh digunakan. Kedudukan bahagian mungkin terpisah kerana mementingkan ruang di tapak pameran.9. Alat yang diperlukan megikut jenis pilihan bahan.bahagian berasingan dicantum. dipasang atau disusun menjadi satu.

bentuk.Analisis Tajuk : Icons and precious earth Pengarca : Yeoh Jin Leng Tahun : 1991 Tempat : Balai Seni Lukis Negara Bahan : Seramik Teknik : Instalasi Sifat imej : Simbolik Unsur seni : Garisan. pergerakan dan kepelbagaian. jalinan. warna dan ruang Prinsip rekaan : Penegasan. .

com/2012/02/25/jean-tinguely/ http://www.com/tag/alexander-calder-13-spines/ http://artblart.com/2010/02/16/yeoh-jin-leng/ http://labouscarle. • Internet – – – – – – – http://artblart.thisiscolossal.com/2013_01_01_archive.Rujukan • Buku – Kathleen Chee.com/tag/alexander-calder-13-spines/ http://cjannah. Penerbitan Pelangi.blogspot.org/wiki/The_Thinker http://goodenei. Selangor Darul Ehsan.masteri SPM . FOKUS e.wordpress.html http://en.wikipedia. Pendidikan Seni Visual (2004).com/2012/01/figurative-sculpturesby-matteo-pugliese/ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful