Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
polemologija beridan

polemologija beridan

Ratings:
(0)
|Views: 1,057|Likes:
Published by Nihad Hasanović
skriptirana knjiga KONFLIKTI od Prof. dr. Beridan Izet
za predmet Polemologija na FPN UNSA
skriptirana knjiga KONFLIKTI od Prof. dr. Beridan Izet
za predmet Polemologija na FPN UNSA

More info:

Published by: Nihad Hasanović on Feb 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2014

pdf

text

original

 
KONFLIKTI
 
DRUŠTVENI KONFLIKTIPojam društvenog konflikta
Konflikt kao kategorija ima svoje filozofsko, naučno i vjersko značenje (konflikt - udarati štood što, sukobiti se, spor, borba, itd.)Društveni konflikt je proizašao iz čovjeka kao društvenog bića (zoon politikon – aristotel).Čovjek jedini raspolaže sa razumom i ima sposobnost promišljanja. Na osnovu toga čovjek određuje svoje interese, kojima slijedi volja za njihovo ostvarenje, pa upotreba moći da bi sedošlo do postavljenog cilja. 
Struktura konflikta
-Učesnici u konfliktu (pojedinci, grupe, društva)-Ciljevi esnika konflikta-Sredstva i način konflikta-Potencijali mi (sile) koje se sukobe-Prostor konflikta-Nivo konflikta-Duljina trajanja-Ishod-Posljedice
Vrste konflikata
Uvažavanjem filozofije, teologije, historije, itd. u pokušaju objašnjavanja pojma konflikta ifenomena, sprječava se shvatanje njegova nastanka biologizmom. Ljudska svakodnevnica jeobilježena konfliktima, unutar društva, između društava, od dječije igre, preko borbe za vlast, pa do najtežeg oblika tj. rata! Zbog lakšeg razumjevanja razvrstavamo konflikte na:a)
Sfera društvenog djelovanja
, u kojoj je konflikt neizbježan (ekonomija, zapošljavanje,nauka, obrazovanje, sport, itd.) i javlja se pojedinačno ili istovremeno u višedruštvenih sfera b)
Sfera društvenog života,
u kojoj se čovjek kao društveno biće udružuje, u porodici,obrazovnoj instituciji, u institucijama rada, u vjerskim zajednicama, u političkimzajednicama, itd. do same države. Saradnja, konkurencija, itd. Konflikti su oblicikomuniciranja i interakcije unutar tih udruženja i grupa, kroz razne sfere društvenogdjelovanja.
 CILJ
(SUKOB)
 
c)
Oblast interesa i ciljeva,
označava nastojanje pojedinaca ili grupa da udruživanjem, idrugim oblicima društvenog djelovanja, nastoje ostvariti svoje ciljeve i interese.d)
 Ravni društvenih konflikata,
su ravni unutar nekog socijalnog sistema sa nosiocimainteresa i ciljeva. One mogu biti, paralelne, suprotne ili se ukrštati. Te linije presjecanja predstavljaju oznake sudara, tj. sukoba društvenih moći, sa različitimishodom u odnosu na sferu društvenog djelovanja.e)
 Društveni karakter konflikta,
 predstavlja norme i načine komuniciranja koje svakodruštvo unutar sebe formira. U nadmetanju potreba, interesa i ciljeva u društvu, postoje i granice u ispoljavanju upotrebe sile spram drugih članova društva ili drugihdruštvenih grupa. Tek nakon toga možemo odreiti koja su društva hamonična, a kojane, u momentu promatranja. Društvo određuje sankcije za društveno neprihvatljivo ponašanje tj. načine i metode ostvarivanja ciljeva, sve do te mjere u kojoj se uništavatuđa imovina ili neki član društva. Različita društva grade raličite norme ponašanja,što ih može dovesti u konflikt sa drugim društvima, sve do rata.f)
Sredstva konflikta,
u dječijim igrama su npr. lutke, klikeri, sanke, itd. Rat se isto takovodi određenim sredstvima (konvencionalnim ili nekonvencionalnim)g)
 Posljedice konflikta,
su uspostavljanje novog odnosa moći (snaga), nova stratifikacijau okvirima u kojima se konflikt odvijao.Razna takmičenja unutar društva mogu biti podsticaj za napredak, ali i daju mogućnost podjele na:-Drtveno prihvatljive konflikte-Drtveno neprihvatljive konflikteHistorijska praksa je uređivala odnose unutar društava, davala je konfliktima imena kao:takmičenja, utakmice, slobodno tržište i konkurencija, itd. Da bi bili društveno prihvatljivi i ukojima pobjedinci uživaju ugled i nagrade, dok se društveno neprihvaljivi konfliktisankcioniraju, kao pokušaj nanošenja povreda ili uništavanja nekog člana društva. Što ujednoukazuje na slijedeću podjelu:-Nasilne konflikte-Nenasilne konflikte Nivo konflikata određuju sredstva koja se koriste:-Oružani konflikti-Neoružani konfliktiA sam oružani konflikt možemo podjeliti na:-Orani konflikt niskog inteniziteta-Orani konflikt visokog intenzitetaOva podjela se može primjeniti u konfliktima koji ne predstavljau rat i koja jesu rat.
Dimenzije konflikta
Svaki konflikt je višedimenzionalan, i svaka njegova osobina ili karakteristika predstavlja jednu od dimenzija, koje ga čine specifičnim. Neke od tih dimenzija su ispoljeni potencijalimoći ili sile, vrsta konflikta, širina (prostor, rasprostranjenost), intenzitet, trajanje, sredstva,društvena opravdanost, a pogotovu njegove posljedice. Konflikti se ne odvijaju samo izmeđudvije suprotstavljene sile, oni imaju i svoje promatrače, saučesnike, navijače, posrednike, i

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
bkrupa11 liked this
bkrupa11 liked this
duspis liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->