IBNU YUNUS & SUMBANGAN

IBNU YUNUS
Home AL-MAS'UDI & SUMBANGAN JABIR & SUMBANGAN AL-KHAWARIZMI & SUMBANGAN IBNU BAJJAH & SUMBANGAN IBN AL-NAFIS & SUMBANGAN IBNU YUNUS & SUMBANGAN IBNU HAITHAM & SUMBANGAN komen & Cadangan

LATAR BELAKANG TOKOH Antara para sarjana Islam yang mengukir nama dan kegemilangan dalam bidang ini termasuklah Ibn Yunus alMunajjim, seorang Arab Mesir berketurunan Yaman. Nama penuh beliau ialah Abu al-Hassan Ali ibn AbdurRahman ibn Ahmad ibn Yunus ibn Abdul A’la al-sadafi.Datuk beliau, Abdul-A’la ialah seorang ulama’. Begitu juga dengan bapa beliau, Yunus. Ibnu Yunus lahir pada tahun 348H./358M. dan meninggal pada tahun 399H/1009M.

Tidak ada catatan yang jelas tentang tarikh sebenar kelahiran beliau. Demikian juga dengan zaman muda yang telah beliau jalani. Ini kerana beliau tidak begitu dikenali kecuali sesudah terjalin hubungan yang rapat antara beliau dengan Kerajaan Fatimiah di Mesir. Hasil dari hubungan yang rapat antara beliau dengan Kerajaan Fatimiah, Khalifah al-Aziz{M.386H/995M} telah meminta beliau menulis sebuah rajah penggerak cakerawala untuk kegunaan baginda sendiri. Begitu juga beliau kemudiannya telah diminta oleh khalifah yang sama untuk membina satu pusat kajian bintang di kota Kaherah. Selain ilmu falak, Ibn Yunus juga mempunyai kemahiran yang tinggi dalam bidang-bidang ilmu yang lain. Malahan beliau juga merupakan seorang yang kreatif dan penyair yang produktif.

HASIL KARYA.

http://tokohislam2u.tripod.com/id7.html

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful