KEPENTINGAN PENDIDIKAN SEKSUALITI

Dr.Harlina Halizah Siraj Jabatan O&G, Fakulti Perubatan UKM

Kandungan Ceramah
BAHAGIAN SATU ‡ Pendidikan Seksualiti (PS)
² ² ² ² Definisi Objektif Kandungan Penyampaian ² Siapa, bila & bagaimana

BAHAGIAN DUA : ‡ Isu-isu berkaitan Pend. Seksualiti ‡ Pend. Seksualiti dari Perspektif Islam

kasih sayang. USA(1991) .Pendidikan Seksualiti ‡ Definisi (1) Satu proses pembelajaran sepanjang hayat di mana seseorang memperolehi maklumat dan membentuk sikap. Guidelines for Comprehensive Sexuality Education National Guideline Taskforce. perhubungan dan keintiman (intimacy). kesihatan reproduksi. kepercayaan dan nilai mengenai identiti. keintiman. perhubungan interpersonal. Ia merangkumi perkembangan seksual. imej tubuh dan peranan jantina (gender).

direka khas untuk membantu seseorang mengembangkan kefahaman. kepercayaan dan keyakinan terhadap diri sendiri dan orang lain.Pendidikan Seksualiti ‡ Definisi (2) Persediaan bagi jalinan hubungan peribadi antara jantina dengan memberikan pendidikan yang berpatutan. School Code of 1976. Part 2/Health & Physical Education . penerimaan.

sosio-budaya dan spiritual mestilah dikupas melalui domain kognitif. afektif dan tingkahlaku ‡ Membincangkan peranan dan tanggungjawab lelaki dan wanita melalui semua sudut terutamanya dalam aspek hubungan antara keduanya .Kefahaman Asas mengenai PS ‡ Dimensi seksualiti yang merangkumi biologikal. psikologikal.

Meningkatkan kualiti hubungan : menyediakan kemahiran menjalin hubungan kasih sayang yang bermakna .Objektif Pendidikan Seksualiti 1. Menggalak dan melindungi amalan kesihatan yang baik : mengurangkan risiko akibat kepada amalan seksual yang negatif ( kehamilan yang tidak dikehendaki dan jangkitan kelamin) 2.

1% dari 60 orang pelacur remaja berusia 12-14 tahun. ‡ Pelacuran ² Sebahagian besar ² 15 ke 17 tahun.4% pemangsa adalah remaja. Laporan Kesihatan Seksual dan Reproduktif Remaja 2003 Kementerian Kesihatan Malaysia .Magnitud Gejala Sosial di Malaysia ‡ Perzinaan ² seawal usia 9-10 tahun ‡ Rogol ² 63% mangsa dan 9. 13.

² mengikut bangsa pula. Hal Ehwal Dalam Negeri .949 orang (29. anak luar nikah orang Islam paling ramai didaftarkan iaitu 30.430 anak luar nikah : ² statistik mengikut agama. kaum Melayu.978 orang (44%). Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mendaftarkan 70. Bumiputera Sabah/Sarawak mencatat bilangan tertinggi iaitu sebanyak 20.Kehamilan Luar Nikah di Malaysia Tahun 1999 ² 2003.7%) Sumber : Kemen.

arak. ganja ‡ Ponteng.2 % 12.Statistik Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah ‡ ‡ ‡ ‡ Hamil di luar nikah (diperkosa) Hamil diluar nikah (keterlanjuran) Hamil diluar nikah (luar kawal) Lari dari rumah. seks. ganja ‡ Dilacurkan 3.7% 3.2% Jumlah ahli penghuni rumah setakat ini : 120orang Bilangan bayi yang lahir : lebih 70 orang .6% 9.2% 22.2% 3. rokok.9% 45. seks bebas. merokok & ganja ‡ Murtad. rokok. arak.

. ‡ Bertukar-tukar pasangan ² risiko mendapat jangkitan penyakit kelamin.CORAK AKTIVITI SEKSUAL DI KALANGAN REMAJA ‡ Cenderung kepada seks sebelum perkahwinan ² Usia baligh semakin muda ² Usia perkahwinan semakin meningkat dalam masyarakat .

.

berusia 17 tahun. seorang gadis Melayu Muslim. Alasan : BELUM BERSEDIA UNTUK KAHWIN . belum berkahwin. JELAS masalah berpunca dari JANGKITAN KELAMIN kronik! ‡ Ditanya sudah berapa kali hamil : ² Jawapan : Sudah 4 kali hamil. Tiga yang pertama semuanya diCUCI ( pengguguran) dengan perbelanjaan ditanggung seorang sugar daddy. ‡ Dibawa ke wad kecemasan oleh rakan ² tidak sedarkan diri. ‡ Pemeriksaan ² disyakki ada pendarahan teruk dalam abdomen kerana KEHAMILAN DI LUAR RAHIM ( ectopic pregnancy). ‡ Diagnosis tepat ! ² semasa pembedahan.‡ SY.

jawapan beliau: Baru bulan lepas. datang pertama kali untuk pemeriksaan di klinik ibu mengandung. berusia 18 tahun.‡ ZR. . ‡ Namun kesal dengan bapa kandungnya yang tidak mahu menikahkannya lantaran malu dengan perbuatannya. doktor! ‡ Bangga kerana dapat boyfriend yang ¶bertanggungjawab· & sudi bernikah selepas DIPAKSA oleh kedua ibu bapa. ‡ Didapati kehamilannya sudah 8 bulan! ‡ Ditanya bila nikah.

‡ Dinasihati agar berterus terang kepada kedua ibu bapa.‡ AN ( seorang remaja Melayu Muslim) datang ke klinik bersama teman sekelas tuisyen . Keduanya berusia 15 tahun. datang untuk pengesahan kehamilan. ‡ Ditanya adakah mereka punya wang untuk prosedur pengguguran? ‡ Jawapan mereka ² wang tidak jadi masalah. ‡ Ujian urin ² POSITIF. ENGGAN kerana tahu ibu bapa kedua mereka akan MARAH dan KECEWA. JT (seorang remaja Tionghua). ‡ Kedua-duanya menangis teresak-esak dan meminta doktor menggugurkan kehamilan. ‡ AN sudah tiga bulan tidak kedatangan haid. . Tetap TEKAD untuk menggugurkan kehamilan lantaran perlu menduduki PMR.

Sumber Maklumat Remaja mengenai Seks DUA sumber utama: ‡ Filem lucah (pornografi) ² CD @ internet. Ibu Bapa serta orang dewasa lain? ‡ Tidak tahu bagaimana mahu berkomunikasi dengan remaja mengenai persoalan seks ! . ‡ `Ilmu & ajaran· yang diperturunkan oleh rakan sebaya (peers).

Kepentingan Pengetahuan Kesihatan Reproduksi Remaja Membuat keputusan yang mempengaruhi kehidupan masa depan. KURANG PENGETAHUAN TERDEDAH AMALAN BERISIKO TINGGI & KOMPLIKASI KESIHATAN .

pengguguran yang tidak selamat.19 tahun). termasuk keupayaan untuk menghalang kehamilan yang tidak dikehendaki.KESIHATAN REPRODUKSI & SEKSUAL REMAJA Merujuk kepada kesejahteraan fizikal dan emosi remaja ( usia antara 10 . penyakit jangkitan kelamin ( termasuk HIV/AIDS) dan segala bentuk keganasan seksual · ICPD 1994 .

KOMPLIKASI DARI TINGKAHLAKU BERISIKO TINGGI REMAJA ² ² ² ² ² Kehamilan Remaja Pengguguran tidak selamat Jangkitan penyakit kelamin HIV /AIDS Keganasan Seksual .

Seksualiti Kebangsaan ‡ Mengandungi enam konsep ² ² ² ² ² ² Perkembangan manusia Perhubungan Perkahwinan dan Kekeluargaan Kemahiran Kendiri Kesihatan dan Tingkahlaku Seksual Masyarakat dan Budaya ‡ Mengambilkira sensitiviti masyarakat. nilai agama dan adat budaya .Kandungan Garispanduan Pend.

secara tidak formal melibatkan perbincangan & kerja berkumpulan bersama rakan .Penyampaian P.Seksualiti ‡ Siapa : ² ibu bapa adalah guru pertama anak-anak ² Guru ² pendidikan formal ² Masyarakat umum ² MEDIA ² Rakan sebaya ‡ Bila : bergantung kepada kematangan dan peringkat usia ‡ Bagaimana : kaedah terbaik.

Tahap Umur bagi Pend. Seksualiti Garispanduan Pendidikan Seksualiti Kebangsaan (GSPK) menggariskan 5 tahap : ² ² ² ² ² Tahap 1 ( 4 ² 6 tahun) Tahap 2 ( 7-9 tahun ) Tahap 3 ( 10 ² 12 tahun) Tahap 4 ( 13 ² 18 tahun) Tahap 5 ( 19 tahun ke atas) .

Contoh GPSK ( Konsep 4 : Kesihatan & Tingkahlaku Seksual) .