Предмет: Финансиски Пазари и Институции

Тема:

МЕНТОР:

„ NYSE “

СТУДЕНТ:

Nyse Интеграција на EURONEXT со Nyse Заклучок Користена Литература Вовед .Содржина Вовед: Берза Што е акција Видови на акции Историјата на New York Stock Exchange Nasdaq Vs.

NYSE групацијата е најголемата берза на светот и е лоцирана директно во срцето на Њу Јорк на улицата 11 Wall Street NYSE групацијата има вработено преку 2000 работници со цело вработно време . Исто така котираат околу 3300 емисии на акции (Обични и Приоритетни).Тоа се : Chief Executive Officer (Mr. Richard G.Овие компании се распоредени на многу различни локации насекаде низ светот.Секторот на странскиот пазар за инвестирање претставува 33% од влоговите. за денски операции на берзата. Како што растел пазарот на NYSE . кои се проценети на 21 трилион долари. (NYSE . се повеќе и повеќе компании од странство се појавуваат на пазарот. а во почетокот на 2001 година преку 1. John A. Дневниот обем на тргување на NYSE во 2000 година просечно изнесувал 1. Овие 33% ги опфаќаат околу 453 компании со вредност на пазарот од 7. President of Project Management (Mr.1 трилиони долари. од кои повеќето од нив се во Америка. За успешните операции кои се извршуваат на берзата се одговорни пет топ левел менаџери .04 милијарди акции. 2006). age 50). Kinney. Thain. age 55) (Yahoo Finance. Вообичаено повеќето од овие компании се големи . 2006). President and CO-Chief Operating Officer (Ms.Берзата во Њу Јорк моментално опфаќа преку 3640 компании. Ketchum. Age 47) and Chief Regulatory Officer (Mr. Nelson Chai. Catherine R. Age 53). Gerald Putnam.3 милијарди . age 40). Логото на NYSE Логото на NYSE . Chief Financial Officer and Executive Vice President (Mr. мали и средни капитализирани компании.

Некои од условите за вклучувањето ги определува самата берза. итн. На првите берзи повеќе се тргувало со стоки (меркантилна берза) отколку со хартии од вредност. а следната во Лион во 1462. На берзата тргуваат само овластени фирми . Првата берза била организирана во Анверпен во 1460 година. обврзници. берзите се делат на: • стокови или меркантилни берзи кајшто се тргува со материјални добра (нa пр. поделени по разни критериуми (вид на индустрија. метали. опции. кои најдобро го отсликуваат целокупното движење на цените.кајшто се тргува со валути. фјучерси. Самата берза ги избира репрезентативните хартии.брокери.) . кои работат по налог и во име на своите клиенти . вид на хартија. Во зависност од предметот на тргување. Берзата може да определи повеќе индекси за различни видови на хартии од вредност. опции. фјучерси. За да може да се тргува со некоја хартија од вредност на берзата. може да се рече дека берзата е место кајшто физички и правни лице. итн. нафта.) • берзи на хартии од вредност (акции. Хартиите од вредност ги издаваат издавачи најчесто правни лица кои можат да издаваат обврзници и акции. преку брокери.) • берза на валути . тргуваат со хартии од вредност издадени од разни физички и правни лица.физички и правни лица. Берзанскиот индекс е индикатор кој го покажува движењето на цените на репрезентативните хартии од вредност кои се котираат на некоја берза.Берза Берзата е организација која ги процесира купувањето и продавањето на акциите и другите хартии од вредност: обврзници. таа треба да биде вклучена (котирана) во тргувањето. итн. Кога овие претпоставки се остварени.

Видови на акции Постојат обични и приоритетни акции. се оние акции чии сопственици имаат првенство при наплата на дивиденда. Акциите можат да се тргуваат на берзите. позната и како Вол Стрит по улицата на која се наоѓа. Приоритетни. како сопственик на акцијата. предлагање членови во раководниот тим и најчесто немаат право на глас. Вредноста на акциите можат да растат. не е доверител на друштвото ниту сопственик на еден дел од имотот на друштвото. со главен индекс „НАСДАК“. Со акциите не може секој да тргува. со нив тргуваат брокери. но можат и да опаѓаат. пак. со главен индекс „ФТСЕ-100“ • Национално здружение на дилери со хартии од вредност (НАСДАК) во Њу Јорк. Што е акција Акција е хартија од вредност (која што можат да ја издаваат акционерско друштво и командитно друштво со акции) во кој што е преставен дел од основната главнина и во која се определуваат правата на акционерот кој.Најголеми берзи во светот се: • Њујоршката берза. со главен индекс „Дау Џонс“ • Токијската берза. . Или пак акцијата претставува документ за сопственост на страдства вложени во акционерско друштво. Секој може да тргува со акциите во посредство на брокери. Обични се оние акции кои ги поседуваат сопственици кои имаат право на дивиденда и право на глас во собранието. со главен индекс „Никеи“ • Лондонската берза. Па од тука доаѓа и самиот ризик за губење на вредноста на самите акции.

Таа зграда била впишана во листата на Национални историски места и била додадена ов Националниот регистер на Историски места на 2 јуни 1978 година . Њујоршката берза е уништена во големиот пожар во Њу Јорк . мај 1901 година.Осум архитекти од Њу Јорк биле повикани да учествуваат во натпреварот за дизајн за нова зграда. и 1988 1 http://www. 1817 година.1 Новата зграда лоцирана на 18 Broad Street чини $4 милиони . Подот на кој се тргувало во тогашно време . Антони Стокхолм е избран за првиот претседател на берзата. и ја именува во "New York Stock & Exchange Board". кое порано било местоположба на ограда од затвор. Првата централна локација на берзата била соба изнајмена за 200 $ месечно во 1817 година лоцирана на 40 Вол Стрит. се менува името на берзата и се нарекува New York Stock Exchange со кратенката (NYSE). надвор на улицата Вол Стрит 68. организацијата скицира конструкција . Рушењето на старата зграда на берзата и околните згради започнува на 10 . дизајнирана од Trowbridge & Livingston . 1792 година. Потоа се преместува во привремен штаб.. Во 1865 година . Post . и тука новиот под за тргување бил наречен „Гаража“.nyse.Историјата на New York Stock Exchange Почетокот на NYSE (New York Stock Exchange) се следи од 17 мај . Во 1922 . Во март 8. конечно берзата одбира неокласичен дизајн . зграда за канцеларии . Дополнително место за тргување на берзата било додадено во 1969 година. под јаворовото дрво на улицата. Во 1865 година се преместува на 10-12 Broad Street. изработен од архитектот George B. и официјално е отворена на 22 април 1903 година. и бил потребен поголем простор за раководење на бизнисот.com/about/history/1089312755484.html . бил најголем во градот. Обемот на истргувани акции се зголемува за шест пати во годините помеѓу 1896 и 1901 година. кога Бутонвудскиот Договор беше потпишан од 24 берзански брокери . е изградена на 11 Broad Street .

Управниот борд на Берзата изгласа за д аго превзема ривалот Архипелаго (ArcaEx) на Декември 6. и постанува јавна компанија за профит. исто така се формира NYSE Euronext првата прекуокеанска берза. 2005 година. Како што NYSE го претставува хибридниот пазар. 2007. голема пропорција на тргување доаѓа за да се извршува електронски. продолжува да се намалува бројот на тргувачи и вработени на тргувачкиот под. која се наоѓала на улица 30 Broad Street во 2006 година. во договор наменет за реорганизирање на NYSE како јавна тргувачка компанија. NYSE групацијата . која била со најнова технологија за информации и комуникација. Со прифаќањето на електронското тргување . берзата одлучува да ја затвори тргувачката соба . 2006 година. подоцна во 2007 година NYSE .година плавата соба . за една година на 4 Април .wikipedia. 2005.2 2 www. ја коплентира интеграцијата со Euronext -Европската комбинирана берза. Тргувачкото место на Њурошката Берза во 1908 NYSE ги објавува своите планови за превземање на Архипелаго Берзата на Април 21. и со резултат на редуцирањето на побарувачката . Почнува да тргува под името NYSE Group на 8 Март. ги затвара собите креирани во 1969 и 1988 година.com . Уште едно место за тргување е отворено на 30 Broad Street во 2000 година. Малку подоцна .

или денеска познат како NASDAQ пазар на акции. и најдобро познати светски компании.5% во 1983 година . .Берзата во Њу Јорк ги промовира .Nasdaq Vs. Овие компании кои тргуваат на NYSE се најстари . кој им дозволува на дилерите да тргуваат на неговите истакнати хартии од вредност. но преку брокери. многу големи фирми што се подобни да ги запишат своите акции во NYSE . затоа нема многу сличности помеѓу овие две компании.Уште повеќе . Ваков е системот на NASDAQ (The National Association of Securities Dealers Automated Quotations).Тоа што некогаш било тргување на преку банкарските шалтери . јавноста може да инвестира во една или во двете берзи . и со котации на акции и со берзанско разменување. Неговото учество во обемот на тргување на фирмите од NYSE се зголемило од 2. најголеми . Во секоја трансакција . особеностите за тргувањето со акции . Тргувањето на акции на NYSE се појавува во стил на акција. и правилата под кои тргувањето зазема свое место. на околу 8% во 1999 година. е тоа дека двете се искористени за продавање на хартии од вредност. оперира заедно . Nyse Некогаш електронска котација за ОТС акциите и изразен преку неговиот акроним NASDAQ берза. Исто така двете се пристапни до јавноста главно за купување и продавање . избираат тоа да го сторат во NASDAQ . акцијата се продава до највисокиот наддавач и купена за најниската понуда. денес претставува технолошки софистицирана трговија преку единствен компјутерски комуникационен систем . Ако го земеме во предвидд сличностите на NASDAQ и NYSE . Шалтерскиот пазар на NASDAQ претставува голем конкурентен предизвик за NYSE . Дилерите кај двете берзи можат да купуваат и продаваат хартии од вредност.

Соочувањето на цената на акциите на Nyse Групацијата во 2006 година го направи нудењето далеку по атрактивно до акционерите на Euronext. На 19 Декември 2006 3 http://www. кое ја вреднува Европската берза на 8.CEO на Nyse John Thain кој ќе го води NYSE Euronext. но таа понуда е надмината од берзанскиот оператор Deutsche Börse (Германска Берза за Хартии од вредност).6 милијарди фунти .html . со континуирано тргување на акции и деривати преку 21 час (време). со очекувано одобрение на крајот од 2007 година. Deutsche Börse го испушта последното наддавање за Euronext на 15 Ноември 2006. настојува да користи комбинацијата .Интеграција на EURONEXT со Nyse Што се должи на видливите потези на NASDAQ за да ја превземе Лондонската Берза. дава понуда од 8 милијарди фунти во кеш и акции за Euronext на 22 мај 2006. за да го формира првиот светски глобален Берзански пазар.com/landing/listedCompaniesInfo-19313-EN. а тоа е 600 милиони повеќе од иницијалниот влог на NYSE групацијата.euronext. одстранувајќи ја главната пречка за Nyse Euronext трансакцијата. NYSE групацијата . Наспроти ова NYSE групацијата и Euronext .3 Спротивно на изјавите дека нема да се да се зголеми неговата понуда на 23 мај 2006. Во продолжение двете берзански групации се надеваат да ја додадат Borsa Italiana (Миланската Берза) во групацијата. сопственик на Берзата во Њу Јорк. Deutsche Börse открива дека влогот за интеграцијата со Euronext . создаваат интаграционен договор .Новата фирма ќе биде со главно седиште во Њу Јорк . со операции кои се извршуваат во Европа и неговата тргувачка платформа која работи во Париз. предмет на акционерско гласање и регулаторно одобрение. Иницијалниот регулаторен одговор на директорот Christopher Cox (кој координирал на европските берзи) бил позитивен .

Само 1. Некои од регулаторните агенции кои имале надлежност над интеграцијата . веќе имале дадено одобрение.физички и правни лица.8% гласале за понудата на Deutsche Börse. Логото на Nyse Euronext Заклучок Берзата е организација која ги процесира купувањето и продавањето на акциите и другите хартии од вредност: обврзници.акционерите на Euronext ја одобруваат трансакцијата со 98.2% од гласањето. се до денес остварува големи и значајни успеси кои ќе . Интеграцијата е комплетирана на 4 Април 2007 година формирајќи ја NYSE Euronext. опции. кои работат по налог и во име на своите клиенти . Jean-François Théodore главниот извршен директор на Euronext изјавува дека тие очекувале трансакцијата да се затвори од три најкасно до четири месеци. Берзата во Њу Јорк (NYSE) од нејзиното основање во 1792 година . фјучерси. На берзата тргуваат само овластени фирми .брокери. Акционерите на NYSE Group го даваат своето одобрение на 20 Декември 2006 година.

com Финансиски Пазари и Институции.wikipedia.Nyse Euronext холдинг компанија креирана од комбинација на Nyse групацијата и Euronext . Панче Јованоски www. Nyse Euronext со кратенките (NYSE/New York и Euronext/Paris: NYX) ја оперираат најголемата и најликвидна светска берзанска групација.com www. Др.nyse.nasdaq. и им ги нуди на корисниците најразличните финансиски производи и услуги.com www. која почнува да работи на 4 Април 2007 . Користена Литература www.com .euronext. Се ова ја прави Nyse групацијата една од најдобрите светски берзи.се паметат во берзанската историја.