Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tehetséggondozás, tehetségnevelés

Tehetséggondozás, tehetségnevelés

Ratings: (0)|Views: 370 |Likes:
Published by Braica Tunde

More info:

Published by: Braica Tunde on Jun 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as ODT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2014

pdf

text

original

 
Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar 
 
A pedagógia alapjai II.
Tehetségnevelés, tehetséggondozás az óvodában
Oktató:Diák:Vargáné Nagy AnikóBraica Tünde ErikaÓvodapedagógia szak 2011/12/1 évfolyam
 
Tartalomjegyzék
Különleges bánásmódot igénylő gyermekek .................................................................................................3A tehetséges gyereke és a tehetségnevelés......................................................................................................3Tehetséggondozás az óvodában......................................................................................................................7Felhasznált irodalom.......................................................................................................................................9
 
 Különleges bánásmódot igénylő gyermekek 
A modern pedagógia szerint minden gyermek egyedi, egyéni nevelési és oktatási szükségletekkelrendelkezik. Léteznek viszont olyan gyermekek akiknek speciális nevelési-oktatási szükségleteik vannak,ezeket a gyermekeket nevezzük különleges bánásmódot igénylő gyerekeknek, akiknek mint óvodai, mindiskolai nevelésük során különleges bánásmódra van szükségük.A szakirodalom a különleges bánásmódot igénylő gyermekeknek négy csoportját különbözteti meg:
1.A speciális bánásmódot igénylő gyerekek 
 
vagy SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyerekek, ezek agyerekek a gyógypedagógia hatásköre alá tartoznak. A speciális bánásmódot igénylő gyerekek lehetnek: „
tanulásban akadályozottak ( enyhén értelmi fogyatékosak vagy nehezen tanulók),értelmileg akadályozottak ( mérsékelten és súlyos értelmi fogyatékossággal rendelkező gyerekek),mozgáskorlátozottak ( mozgás és testi fogyatékosak, sérültek), viselkedési és teljesítményzavarral küzdők ( nehezen nevelhetőek), beszédben akadályozottak ( beszédsérültek), látássérültek illetvehallássérültek.”
1
2.Tanulási nezségekkel zdő gyereke
 
ezeknek a gyerekeknek 
 
kognitív képességeik fejletlenek, koncentrálóképességük korukhoz pest alacsony, emocionális problévalrendelkeznek, lassan tanulnak vagy akár hosszú távú tanulási nehézségeik vannak mind pl. adiszlexia, diszgráfia, diszkalkulia.
3.Magatartászavarokkal rendelkegyereke
, akik lehetnek visszahúzódó, depresszív, félénk gyerekek vagy agresszív, inkonzekvens viselkedésű gyerekek.
4.Kivételes képességű tanulók.
 A tehetséges gyereke és a tehetségnevelés
Mielőtt közelebbről is megismernénk a tehetség kialakulásáról vallott nézeteket, tekintsük meg azalábbi fogalmakat és definícióikat: adottság, képesség és fejlesztés.
 Az adottság 
 
 – 
 Egy képesség természetes vagy az emberrel vele született alapja, olyan lehetőség,mely a természetes fejlődés, a nevelő befolyások és a gyakorlás hatására válik képességgé. Lehet viszonylag általános és különleges.”
2
1Falus Iván: Didaktika, Nemzeti tankönyvkiadó, Budapest, 2000/ 436 old.2Báthory Zoltán, Falusi István : Pedagógiai lexikon, Kerban Könyvkiadó, Budapest , 1997/ I. kötet 28. old.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Fási Erika liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->