You are on page 1of 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (KSSR

)
Mata Pelajaran

:

Pendidikan Kesihatan

Tarikh

:

8 Sep 2015

Masa

:

8.00 pagi – 8.30 pagi

Tahun

:

4 Dedikasi

Bilangan Murid

:

Lelaki - 5

Tajuk

:

Kesihatan Persekitaran

Standard Kandungan

:

Pertolongan Cemas
3.3

Standard Pembelajaran :
Hasil Pembelajaran

Perempuan - 20

Mengetahui asas pertolongan cemas dan kepentingan bertindak dengan bijak mengikut situasi.

3.3.3 Menyatakan langkah-langkah yang diambil semasa memberi bantu mula untuk kecederaan
ringan.

:

Kognitif (menerangkan cara-cara merawat kecederaan ringan)

:

Afektif ( Menyusun langkah-langkah yang perlu diambil ketika memberi bantú mula untuk kecederaan
ringan.)

Pengetahuan Sedia Ada

:

Murid telah mempelajari pertolongan cemas semasa berada pada tahun 4

Penerapan nilai

:

Prihatin dan Peka

EMK

:

Elemen Merentas Kurikulum
a. Teknologi Maklumat dan Komunikasi

KBAT

:

Pengetahuan, kefahaman, aplikasi, sintesis

Pengabungjalinan /
Penyerapan

:

Kemahiran membaca dalam subjek Bahasa Melayu, Subjek Sains (pengetahuan tentang anatomi
badan)

Strategi utama

:

Kontekstual

Pakaian ‘Memahami sistuasi yang menyebabkan kecederaan ringan. . Kesihatan ( 5 minit ) 3. Menghubungkait pengalaman sedia ada dengan lakonan yang ditunjukkan dalam klip video  Murid-murid diterangkan oleh guru bahawa luka dan calar terjadi apabila kecederaan tisu-tisu badan yang mengakibatkan pengaliran darah dibahagian luar atau dalam badan disebabkan alat tajam atau EMK Teknologi Maklumat dan Komunikasi. mewujudkan kesediaan diri. Apakah yang anda perhatikan dalam video? 2. Komputer Aktiviti  Murid menonton klip video berkaitan kecederaan ringan yang dihadapi oleh mangsa-mangsa disebabkan kemalangan. b.  Memastikan pakaian murid kemas. Contoh soalan: 1.’ Fokus Pembelajaran & Aktiviti Catatan  Kehadiran murid direkodkan. BBB: 1. Di manakan tempat yang paling mudah berlaku kecederaan ringan seperti luka? (padang dan dapur) Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat menghubungkaitkan kepentingan perkara-perkara berikut: a. Kehadiran Set 2.  Murid-murid menjawab soalan yang diajukan oleh guru. Ciri Strategi : Menghubungkait (Relating) Fokus Pembelajaran Memberi maklum balas berdasarkan klip video yang ditonton. tumpul.BBM : Bahan Sumber P& P Bilangan Bahan Sumber P& P Bilangan Klip Video 2 Komputer 1 Gambar 3 Lembaran Kerja 1 Langkah/ Masa Isi Pelajaran Induksi 1. Klip video 2.  Memberi perhatian kepada murid yang tidak sihat.

cuci luka supaya tidak dijangkiti kuman. 4. keringkan perlahan-lahan menggunakan tisu atau tuala yang telah disteril. yang diambil 1. 3. keringkan menggunakan tisu atau tuala yang steril 5. lekatkan plaster mengikut saiz luka Kecederaan calar 1. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor menghubungkait tahap kecederaan luka dalam kehidupan seharian.Langkah/ Masa Langkah Aktiviti 1 Isi Pelajaran Catatan Fokus Pembelajaran Mengenal pasti tahap kecederaan Ciri Strategi Hubungkait Organisasi Kelas Mengetahui  Murid-murid didedahkan ilmu pengetahuan melalui gambar-gambar (Relating) langkah-langkah BBB tentang langkah-langkah bantuan mula untuk kecederaan luka . 5. 2. Bersihkan tangan dengan sabun Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat . Aktiviti 1 (5 minit) Fokus Pembelajaran & Aktiviti 4. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. cuci luka supaya tidak dijangkiti kuman. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. EMK Teknologi Maklumat dan Komunikasi . 2. Power Point semasa memberi Kecederaan luka 2. Gambar kecederaan ringan Catatan 1. 3. Komputer bantu mula untuk 3. bersihkan tangan dengan sabun.

Catatan Ciri Strategi Mengalami (Experiencing) BBB 1.  Guru mengendalikan satu aktiviti yang bertajuk Jom ke Angkasa. (15 minit ) langkah-langkah Organisasi Kelas bantu mula  Murid-murid menjawab soalan yang diajukan oleh guru. Klip video Komputer Powerpoint Gambar Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat mengalami :  Menyusun langkah-langkah bantu mula untuk kecederaan luka dan calar dengan cara yang betul.  Setelah menyelesaikan halangan dengan berjaya murid akan dikemukan soalan iaitu menyusun langkah-langkah bantu mula untuk kecederaan ringan.6.  Murid yang berjaya menyawab soalan akan diberi mata. 2. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. Bawa mangsa ke hospital.  Ahli kumpulan yang lain akan membantu wakil untuk menyusun langkah – langkah bantu mula. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga boleh membalut tanpa menekan objek.  Kumpulan yang mengumpul mata yang banyak diiktiraf sebagai pemenang. EMK: Teknologi Maklumat dan Komunikasi . 3. 7. untuk Contoh soalan: kecederaan luka o Sekiranya berlaku kecederaan luka. 8.  Seorang wakil daripada setiap kumpulan dibenarkan untuk main permainan Jom Ke Angkasa. akan anda lakukan?  Murid-murid diagihkan dalam kumpulan .  Aktiviti ini diulangi dengan kumpulan yang lain. apakah tindakan yang dan calar. 4. Langkah/ Masa Isi Pelajaran Langkah Aktiviti 2 Aktiviti 2 Menyusun Fokus Pembelajaran & Aktiviti Fokus Pembelajaran Mengaplikasi langkah-langkah semasa memberi bantu mula untuk kecederaan ringan iaitu .

Catatan Ciri Strategi: Kerjasama (Cooperating) Catatan: Menerusi aktiviti ini murid dapat menghubungkaitkan pengetahuan dan pengalaman sedia ada dengan kemahiran menjawab soalan KBAT: Pengetahuan. kefahaman.  Antara soalan-soalan yang dilontarkan adalah seperti berikut: i. apakah tindakan anda untuk membantunya?   Murid diberikan lembaran kerja dan menyiapkan di rumah. Kenapa perlunya memberi bantu mula untuk kecederaan luka dan calar? iii Jika kawan anda mengalami kecederaan luka di kantin sekolah. sintesis .Langkah/ Masa Isi Pelajaran Penutup Soal-jawab dan (5 minit) rumusan isi pelajaran Fokus Pembelajaran & Aktiviti Murid-murid memberi pandangan dan menjawab soalan-soalan bertumpu mengenai kecederaan luka dan calar. aplikasi.