A hatékony tréningszervezés 10 pontja

Bár több ezer órát és sok millió forintot költenek cégek munkahelyi tréningekre, ezek megtérülése gyakran kiábrándító. Tanulmányokkal igazolható, hogy a résztvevők az anyag jó, ha egyharmadát fel tudják idézni a képzés után. Az anyagi és egyéb erőforrás-ráfordításaink, illetve ezek hosszú távú megtérülése jelentősen növelhető, ha szem előtt tartunk 10 alapvető dolgot minden képzés alkalmával: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tréningek hatását befolyásoló tényezők 85%-a az oktatótermen kívül keresendő. A hatékony oktatás négy lépcsője: - elmondani, - bemutatni, - gyakoroltatni, - értékelni. A megfelelő trénereket válasszuk ki! Nyugodt, zavarmentes környezetet kell biztosítani az oktatás helyszínéül. Ismertessük a tréning előtt az általános tudnivalókat! Célszerű egy felülről-lefelé történő tréningtervet követni. Ne markoljunk túl sokat, nehogy keveset fogjunk!

8. Jobb az ismereteket azonnal átültetni a gyakorlatba, mint mindenről elméletben beszélni, és csak aztán begyakorolni azokat.

9.

Ismerjük el és jutalmazzuk azokat, akik használják is, amit tanultak!

10. Kövessük nyomon a tréningeket újabb összefoglaló, emlékeztető kurzusokkal vagy a résztvevők közös megbeszélésre való összehívásával! Mindezen ajánlások figyelembe vétele több erőfeszítést igényel a tervezés, a végrehajtás és az oktatást követően, de bőségesen kifizetődő lesz. Akár meg is duplázhatjuk a tréningjeink hatékonyságát, hiszen cégünk sikeressége azokon az embereken múlik, akik a munkájukat hatékonyan végzik. A képzés pedig alapvetően szükséges az alkalmazottak felkészítésére, és a minden szempontból hatékony munkavégzésre.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful