Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Identiteti Politik Shteti Dhe Religjioni

Identiteti Politik Shteti Dhe Religjioni

Ratings: (0)|Views: 2|Likes:
Published by Bujar Mehmeti
Identiteti Politik Shteti Dhe Religjioni
Identiteti Politik Shteti Dhe Religjioni

More info:

Published by: Bujar Mehmeti on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/07/2013

pdf

text

original

 
Literatura : Philipps Shively (Teokracia)
Shteti dhe religjioni
Ideja se religjioni dhe Shteti duhet te jene te ndaramanifestohet ne menyre te ndryshme :
 
1)
Nga nje praktike Laike
(termi laik vien ngalatinishtja
laicus
qe do te thote « ordinar, qe vjen ngapopulli) dhe eshte e kunderta e
clericus
(klerik) qe do tethote mendimtar. Ne kuptimin e sotem laik nenkuptonnje shoqeri ose nje pjese te shoqerise qe nuk eshte nendominimin e klerikeve fetar. Flitet per mesim laik,shoqeri laike etj.
 
Nga kjo rrjedhe edhe fjala
laicitet
qenenkupton pamvaresine e shoqerise civile ngainstitucionet fetare dhe nga religjioni ne pergjithesi.Kemi edhe fjalen
Shekullore
qenenkupton kalimin enje tradite apo institucioni nga nje dominim fetar ne njedominim shekullor. Psh. Universiteti i Harward-it kaqene institucion fetar para se te behet universitet;Shekullor eshte pra ndamja progresive dhepamvaresimi i nje institucioni ose tradite qe per njekohe te gjate kane qene te dominuara nga religjioni ;
 
Ne lemine e sherbimeve publike, kjo nenkupton kaliminnga sherbimet shoqerore te bera nga religjioni nesherbime te bera nga Qeveria.
 
2)
Nje praktike Teokratike
ku Religjioni eshte pjeseperberse e shtetit (
Teokraci
nga Theos- Zot; -Kratos-pushtet, eshte Qeveri ose autoritet qe konsiderohet see ka origjinen tek Zoti dhe i ushtruar nga ministrat efese.Nga shekulli i 19, termi
Teokraci
eshte perdoreme se shumti per te pershkruar regjime politike tebazuara mbi principin e religjionit ose te qeverisuaranga kleriket.
3)
Max Weber
flet per
HIEROKRACI
e cila nenkuptongjithashtu qeverisjen nga kleriket. Regjimi hierokratiksipas Weber-it bazohet mbi autoritetin si menyrepushteti.Ne kete sistem, autoriteti ndahet ne tri nivele :
a)
Nje princip superior i bazuar mbi autoritetin (Zoti) ;
 b)
Nje perfaqesues ne toke te Zotit te cilit i delegohetushtrimi i pushtetit nga zoti, dhe populli qe eshteperfitues i ketij ushtrimi te pushteti, i drejtesise dheprosperitetit. Autoriteti ketu bazohet mbi nje kontrat tedyfishte.Perfaqesuesit (kleriku) te zotit ne toke i jepetlegjitimitet qe te ushtroje autoritetin ne kembim teceremonive dhe riteve, per nder te zotit. Populli ipremton klerikut qe do ti nenshtrohet duke paguartatimet dhe kontribuar ne mbajtjen e autoritetit te tij

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->