Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
57Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Permainan Galah Panjang

Permainan Galah Panjang

Ratings:

4.75

(1)
|Views: 3,504|Likes:
Published by syazayasminismail

More info:

Categories:Types, Research
Published by: syazayasminismail on Aug 18, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2013

pdf

 
3 OKTOBER 2008
[PERMAINAN TRADISIONAL_OKED]
Permainan Tradisional
Masyarakat Melayu mempunyai pelbagai jenis kebudayaan yang digarapdaripada pelbagai keturunan. Kebudayaan ini disatukan menjadi satukebudayaan yang unik kerana hampir setiap keturunan mempunyai adatsehingga membentuk kebudayaan Melayu. Ini termasuklah suka bergotong-royong menjalankan kegiatan ekonomi, di mana ikatan itu terus diperkukuh dandipererat dengan acara-acara keramaian dan juga hiburan. Lantaran resam yangdemikian maka banyak permainan tradisional yang dipertandingkan.Permainan tradisional telah berupaya membentuk sebahagian daripadakehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Asas penting yang menjaminkesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman carahidup nenek moyang kita. Kegiatan harian, bermusim dan tahunan daripadaindividu ke individu tidak banyak berbeza. Ini membolehkan mereka bekerja danberhibur pada masa yang sama. Malah sejak dari kecil lagi merekamembiasakan diri dengan keadaan yang demikian. Apabila musim menuai padiberakhir dan musim tengkujuh tiba pesawah dan nelayan mengisinya dengankerja-kerja sampingan. Kerja-kerja demikian boleh ditangguhkan dengan mudah.Tempoh peralihan antara musim inilah digunakan untuk mengadakan keramaianserta pesta.Apabila sesuatu permainan diadakan di sesebuah kampung, pendudukkampung berdekatan turut berkunjung untuk mengambil bahagian atau sekadar memberi semangat. Suasana pesta di padang permainan boleh mewujudkaninteraksi sosial di antara kampung-kampung yang mengambil bahagian. Olehyang demikian permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat.Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanyadiketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masihdimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itutermasuklah guli, congkak, wau, selambut, sepak raga, gasing dan lain-lain.
Permainan Galah Panjang
Permainan tradisional yang dimainkan diluar rumah. Permainan ini bukan sahajadimainkan oleh kanak-kanak sahaja tetapi sebagai pertunjukan di pesta-pestakebudayaan kadangkala dipertontonkan untuk pelancong oleh golongan dewasa.
1
 
3 OKTOBER 2008
[PERMAINAN TRADISIONAL_OKED]
Permainan ini tidak dimainkan secara individu, tetapi dengan duakumpulan. Terdiri dari kumpulan penyerang dan kumpulan bertahan. Setiapkumpulan mempunyai pemain tidak kurang dari seramai empat orang dankebiasaannya terdiri dari sepuluh pemain sahaja.Salah seorang dari ahli kumpulan itu akan dilantik sebagai ketua danlainnya adalah sebagai awak-awak sahaja. Tugas ketua kumpulan adalahsebagai mengawasi setiap penyerang yang masuk dan keluar dari gelanggang,iaitu disepanjang garisan permulaan, garisan tengah dan garisan disekelilinggelanggang. Manakala awak-awak hanya menjaga garisan melintang di dalamgelanggang.Sebelum permainan dimulakan undian secara
wan tu som
dijalankan olehkedua-dua ketua pasukan. Siapa yang menang akan menjadi pasukanpenyerang. Penetapan pengiraan bertukar giliran akan ditentukan terlebihdahulu, samada hanya dengan cuitan ke badan pemain atau dengan menangkappemain.
Gelanggang Permainan
 Kawasan permainan yang sederhana luas diperlukan, samada di atas tanah,kawasan bertar atau bersimin dan di atas padang. Tiada ukuran khas penetapanyang perlu dipatuhi, tetapi dianggarkan antara enam hingga lapan meter lebar dan jarak bagi setiap garisan lintang gelanggang antara tiga hingga empat meter.Jumlah garisan lintang bagi awak-awak tidak terhad, ia mengikut jumlah pemainbagi setiap pasukan.
2
 
3 OKTOBER 2008
[PERMAINAN TRADISIONAL_OKED]
Gambar: Gelanggang permainan galah panjangSebagai penanda garisan, akan digunakan tepung atau tali jika dimainkandi atas padang. Cat juga boleh digunakan sekiranya gelanggang simin. Tetapikebanyakan kanak-kanak akan melorekkan garisan tersebut di atas tanahsahaja. 
Cara Bermain
Sejurus sebelum permainan dimulakan, ketua pasukan penyerang akanmenepuk tangan ketua pasukan bertahan di petak kepala gelanggang. Inimenandakan permainan sudah dimulakan dan awak-awak boleh mulamenyerang, samada secara individu atau beramai-ramai.Setiap pemain hendaklah melepasi semua garisan hingga ke garisanbelakang sekali dan kembali semula hingga ke garisan hadapan tanpa dapatdicuit oleh pasukan bertahan. Jika salah seorang dapat dicuit oleh pasukanbertahan maka pasukan itu dikira mati. Pertukaran kedudukan akan dilakukaniaitu pasukan yang bertahan akan jadi pasukan penyerang dan sebaliknya.
Peraturan Permainan
 
3

Activity (57)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Nur Zakirah liked this
Ayanq Anida added this note
very good information
Ejan Yan GP added this note
terima kasih
Khuan Ng liked this
matderaman liked this
Radiah Jailani liked this
Aishu Anand liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->