You are on page 1of 23

BLC – BANJA LUKA COLLEGE BANJA LUKA MILOŠA OBILIĆA 30

SEMINARSKI RAD IZ MENADŽMENTA LJUDSKIH RESURSA
Rad na daljinu ( Telework )

Predmetni nastavnik: Doc dr Rajko Macura Asistent: mr Vanja Šušnjar

Studenti: Antonio Popović Dejan Tihonov Mišo Subotić

172/09 227/09 75/09

Banja Luka, decembar 2010.

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU

SADRŽAJ:
SEMINARSKI RAD IZ MENADŽMENTA LJUDSKIH RESURSA...............................1 SADRŽAJ:...........................................................................................................................2 UVOD..................................................................................................................................3 TEORIJSKI DIO..................................................................................................................4 2.1. NASTANAK I DEFINISANJE RADA NA DALJINU...........................................4 2.2. PREDNOSTI RADA NA DALJINU........................................................................6 2.3. MANE RADA NA DALJINU..................................................................................7 2.4. ZAKONSA REGULATIVA RADA NA DALJINU................................................9 2.4.1. USLOVI ZAPOSLENJA...................................................................................9 2.4.2. ZAŠTITA PODATAKA....................................................................................9 2.4.3. OPREMA...........................................................................................................9 2.4.4. ZAŠTITA PRIVATNOSTI..............................................................................10 2.4.5. ZAŠTITA ZDRAVLJA I SIGURNOST NA RADU......................................10 2.4.6. ORGANIZACIJA RADA................................................................................10 2.4.7. EDUKACIJA...................................................................................................11 2.4.8. PITANJA KOLEKTIVNIH PRAVA.............................................................11 ISTRAŽIVAČKI DIO.......................................................................................................13 3.1. PROBLEM..............................................................................................................13 3.2. PREDMET, CILJ I ZADACI ISTRAŽIVANJA....................................................13 3.3. HIPOTEZA.............................................................................................................14 3.4. INSTRUMENTI ISTRAŽIVANJA........................................................................14 3.5. UZROK...................................................................................................................14 3.6. NAČIN OBRADE REZULTATA..........................................................................15 3.7. PRIKAZ I KOMENTAR REZULTATA ANKETE..............................................16 3.8. ANKETA................................................................................................................19 4. ZAKLJUČAK................................................................................................................21 5. LITERATURA..............................................................................................................22

2

oni 3 . FTP).MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU UVOD Koliko vas svako jutro poželi da baš danas ne mora otići na posao? U današnje vrijeme je i to moguće . iako četvrtina Amerikanaca radi za poslodavce sklone radu na daljinu ili na poslovima koji ima dopuštaju rad od kuće. Rad na daljinu (engl. glavni faktor za promoviranje rada na daljinu (telecommuting). manje od 10% iskoristi takvu pogodnost. Komunikacija u suprotnom smjeru podrazumijeva primanje novih radnih zadataka ili povratnih informacija o kvaliteti napravljenog. Međutim. Također. novinarstvo i slično). programski kod i ostalo) šalju se poslodavcu. istraživanje pod nazivom National Technology Readiness ustanovilo je da. prezentacije. istaknuo je Lanzalotto te je dodao da dobro postavljena telecommuting politika može pridonijeti pobjedi ili porazu u natjecanju za visoko kvalificirana profesionalce. a razvoj tehnološke infrastrukture (prije svega interneta) dozvoljava sve većem broju ljudi da. umjesto u uredu. u kombinaciji s vremenom potrebnim za dolazak na posao. Mi smo se odlučili za ovu temu pošto smo informatički smjer i rad na daljinu nam je veoma blizak pojam. telework) posljednjih godina postaje sve značajniji.sjesti za računar kad nam odgovara. Razmjena podataka između naručitelja posla i osobe koja ga obavlja najčešće se obavlja e-mailom. Rat za talente je. rade u toplini doma svog Kod rada na daljinu dio se ili većina poslova obavlja kod kuće na vlastitom računalu. iako se mogu koristiti i ostali web servisi (npr. Zahvaljujući razvoju informacione tehnologije rad van tradicionalnog kancelarijskog prostora je postao moguć. i odraditi posao brže nego što bismo to učinili na svom uobičajenom radnom mjestu u kancelariji. troškovima te povećanom potrebom za usklađivanjem poslovnog i privatnog života. naročito u poslovima gdje predstavlja prirodnu posljedicu razvoja samih djelatnosti (informatički sektor. a rezultati rada (tekstovi.

Istraživanja su pokazala da produktivnost kod rada na daljinu raste 10 -40 posto. očekivano. NASTANAK I DEFINISANJE RADA NA DALJINU Rad na daljinu (telecommuting. Telecommuting. svakodnevnim putovanjem na posao. Istraživači rad na daljinu (telecommuting) definišu kao alternativni poslovni dogovor prema kojem zaposleni obavljaju radne zadatke van primarnog ili centralnog radnog okruženja. Mogućnost rada na daljinu je logična posledica ubrzanog razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija (multimedija. nazivi su koji podrazumijevaju poslovni aranžman kod kojeg zaposlenici uživaju povlastice fleksibilnog radnog vremena i mjesta rada. u kojemu se posao koji bi se mogao obavljati u prostorima poslodavca redovito obavlja izvan tih prostora. automobilu. u čemu. e-work. TEORIJSKI DIO 2. Rad na daljinu oblik je organizacije i izvođenja rada uz upotrebu informacionih tehnologija. Rad na daljinu dobrovoljan je 4 . Interneta). u okviru ugovora o radu. koriste mobilne telekomunikacione tehnologije za rad iz kafića ili sa raznih drugih mesta. Telecommuteri rade od kuće. u internet cafeu – odakle god imaju pristup Internetu. Ovakav vid rada odbacuje pravila klasične radne sredine sa fiksnim radnim vremenom zaposlenih. ograničenim radnim prostorom. barem tokom određenog dela svoga radnog vremena. u knjižari. Ne postoji univerzalna definicija za pojam rad na daljinu. Zapadne firme već nekoliko godina praktikuju ovaj način rada.1. Mnogi zaposleni rade od kuće. pri čemu se služe elektronskim medijima u komunikaciji sa ljudima u i van organizacije. prednjače SAD. bilo na laptopu ili običnom računaru. dok ostali. računarskih mreža. telework) je nov pojam koji podrazumeva rad od kuće ili s nekog drugog mesta koje može biti udaljeno od sedišta matične kompanije stotine kilometara. e-commuting. koje često nazivaju nomadskim radnicima. teleworking ili rad na daljinu.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU radnici koji mogu raditi od kuće. to ne rade jer ne žele izgubiti kontakt s kolegama ili biti isključeni iz donošenja važnih odluka.

E-work ili rad (k)od kuće je termin koji je „patentirao“ Jack Niles 1973. godini radilo je 5 . „zamislio slučaj engleskog arhitekta koji nadzire gradnju u SAD-u putem telefaksa“. prosječan zaposlenik koriste laptop-računalo u kombinaciji s Wi-Fi-om što im omogućuje nesmetani rad diljem svijeta a kompanijama puno manje troškove održavanja u usporedbi s konvencionalnim uredima. posredstvom telekomunikacija. Telework centri u kojima se nalaze kancelarije s brzim pristupom internetu i ostalom potrebnom opremom za rad na daljinu. kad se slična tehnologija rabila za povezivanje satelita s gradskim mrežama koristeći telefonske linije kao network bridge. može biti uključen u radnikov originalni opis poslova ili se može naknadno otpočeti na dobrovoljnoj osnovi. komunikacija se između međusobno udaljenih predstavništava iste tvrtke dodatno unaprijedila. WLAN VPN. godine za vrstu posla u kojem zaposlenici uživaju veću fleksibilnost u svezi mjesta i vremena obavljanja svog posla. koji je 1950. dok drugi. znani još i kao radnici-nomadi. U svijetu postoje i tzv. godine obilježili svoj prvi Nacionalni dan rada kod kuće 21. “ocu kibernetike“. videokonferencija. Danas. svoj posao obavljaju iz kafića ili lepeze ostalih lokacija. usavršanjem računala. bilo za javni ili privatni sektor).MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU i za uključenog radnika i za uključenog poslodavca. Začeci teleworkinga pripisuju se tzv. svakidašnji put na posao i s posla je zamjenjen telekomunikacijskim pogodnostima kao što su intranet. Na taj način u 1999. Drugim riječima. Ogroman pad cijena i ubrzana proizvodnja i jednostavnost korištenja PC-a rezultirali su decentralizacijom radnog mjesta tako da su neke kompanije već u '80-ima uvele ovakve pogodnosti za svoje zaposlenike koji su se povezivali na intranet svojih kompanija. Ovaj "praznik" bio je usmjeren na ohrabrivanje zaposlenika da pokušaju raditi kod kuće koristeći "telecommuting" (obavljanje radnih poslova u kući. jul. Tako su se u ranim 70-ima internom telefonskom mrežom počeli povezivati uredi u centru s onima na periferiji velikih gradova. VoIP itd. koje su u današnjem svijetu širokopojasnih veza na Internet postale upotrebljive i uobičajene. Norbertu Wieneru. a do početka 80-ih. Korijeni rada na daljinu sežu u 1970-e godine. Mnogi ovakvi zaposlenici rade kod kuće. Amerikanci su još 2000. LAN. Razvitak LAN-a je dalje promovirao djeljenje resursa a klijentski poslužitelji su doprinjeli još većoj decentralizaciji radnog mjesta.

Kao jedna od prednosti ovakvog načina obavljanja posla navodi se i smanjenje onečišćenja. Na taj način možete raditi kada osjećate da ste najproduktivniji. a jedna od njih je svakako i rad kod kuće. Poslodavac nema problema sa obezbeđenjem viza. oni koji imaju privatne obaveze i koji ne mogu odlaziti od kuće na duži period ali mogu svoje vrijeme organizovati kod kuće.2. Rad u kući u mnogome se može protumačiti pozitivnim: nemate fiksno određeno radno vrijeme. • Fleksibilnost radnih sati: neki ljudi vole da rade u tri sata ujutru. u svojim marketinškim kampanjama potencijalne kupce upozoravaju na razne mogućnosti koje njihovi proizvodi pružaju. a kad osjetite da vam ne polazi za rukom. Obavljanje posla u kućnim uslovima je mnogo ležernije i zahvaljujući atmosferi koju si sami možete stvoriti. u koju uključuju period rada. dok ostali ljudi spavaju.. Prednosti: • Veliki broj ljudi može biti unosno zaposleno. odmorite se i vratite poslu kad osjetite da ga možete dovršiti. a koje se i same koriste prednostima rada kod kuće. Cena održavanja softvera je znatno niža. PREDNOSTI RADA NA DALJINU Rad na daljinu sa stanovišta nas informatičara je pravi izbor iz sledećih razloga: • • • • • Kvalitet usluge je isti ili bolji.6 milijuna Amerikanaca. znatno više od 4 milijuna u 1990. porezima i socijalnom i zdravstvenom zaštitom. nego si sami možete organizovati satnicu.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU oko 19. a to je najjeftiniji način komunikacije. 2. Čak i velike korporacije koje proizvode informatičku tehnologiju poput Microsofta. i ta će brojka rasti brzinom kojom tehnologija i internet ljudima mogu omogućiti da svoj posao obavljaju od kuće. a rad na daljinu im daje tu mogućnost. Komunikacija se obavlja putem Interneta. Troškovi projekta su znatno manji jer je cena programerskog posla kod nas znatno manja nego u inostranstvu. 6 . jednostavno zaboravite neko vrijeme na posao. na primjer.

. BLC Banja Luka College & Besjeda. troškove kancelarijskog smještaja i namještaja.. 2007.wikipedia. pogotovo ukoliko dođe do izostanka operativne i administrativne podrške te je zbog toga od izuzetne važnosti da ovakve kompanije budu dosljedno i precizno rukovođene. tako i tehnološke sumnja u integritet zaposlenika koji nisu pod stalnim nadzorom problemi oko plaćanja 2 Kompanije i zaposlenici bi.12. 1 Zrnić M.3. simulacijski programi. pogotovo ukoliko ne koriste sve mjere softverske i fizičke zaštite rizik krađe osobnog računala produktivnost e-radnika ispočetka manja od konvencionalne . forumi i tečajevi su oblici dijeljenja informacija i trebali bi biti shvaćeni ozbiljno u virtualnim uredima da ne bi došlo do konflikata. Jedan od gorućih i rastućih problema rada na daljinu su i online prijevare (tzv. scamovi) koje igraju na kartu financijske neovisnosti kao sna mnogih ljudi.. str 144. 10:30 7 . malo napora i velike profite.2010. MANE RADA NA DALJINU Rad na daljinu nije bez mana pa zaposlenici mogu iskusiti slijedeće: • • • • • • • • veći stres i više posla ukoliko svoje radno mjesto ne shvate kao obavezu već kao povremeni rad rizik gubitka i integriteta podataka o kompanijama koje zaposlenici imaju kod kuće. kako financijske. s otvorenošću k novim oblicima poslovanja.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU • Rad kod kuće smanjuje vrijeme putovanja. pismeni materijali. god. 2 http://hr.org/wiki/Rad_na_daljinu 12. team-mitinzi. Evaluacija. Svi potencijalni e-radnici moraju biti svjesni da ukoliko poslovna ponuda sadržava i obećava izostanak rizika.1 2. sindikalnih i lokalnih odredbi te ih se pridržavati. trebali uvijek biti svjesni zakonskih.potrebno vrijeme za prilagodbu potrebne ponešto drukčije metode ocjenjivanja rada činjenica da je e-rad jeftiniji od uobičajenog ne znači ujedno i da informacijska tehnologija nema svoje zahtjeve. zasigurno je prijevara. “UVOD U MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA”. stoga.

Ali. To je. kad stekne radno iskustvo i. 8 . mogućnost izbora radnog mesta. Osim uobičajenih kvalifikacija koje kandidati moraju imati za određeni posao. samostalnost. kad deca odrastu ili kad se nakon nekoliko godina zaželi kancelarijske atmosfere i druženja s kolegama.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU Ukoliko se radnik u potrazi za poslom susretne s ponudom koja prvotno zahtjeva ulaganje neke manje količine novca da bi došlo do ostvarenja njegovog sna lake zarade. samodisciplina i određeno radno iskustvo. koje zapošljavaju teleworkere. može biti siguran da se u tom slučaju radi o novčanoj jami i mamcu za neiskusne i lakome radnike te su takvim naivnim ponudama u proteklih nekoliko godina lažne. najveća prednost teleworkinga. Koliko se samo vremena (i novca) izgubi spremajući se na posao i u svakodnevnim gužvama u saobraćaju. Naše rešenje tog problema je da yaposlenik ima jedan vid odgovornosti da se predaje recimo dnevni ili sedmični izvještaj o radu. Zato se rad od kuće ne preporučuje početnicima i ljudima bez radnog iskustva. Velike kompanije. da i ne spominjemo kuvanje na brzinu i ostale kućne poslove. rad na daljinu uslovljavaju i drugi specifični kriterijumi. To je pre svega zrelost. zasnuje porodicu itekako će je zainteresovati mogućnost rada od kuće. Primjer. Nakon nekoliko godina. organizuju psihološke testove i razgovore s ljudima zainteresovanim za rad od kuće kako bi utvrdili ispunjavaju li sve potrebne uslove. ali treba se osvrnuti i na njegove loše strane. recimo. pouzdanost. jer će svoje radno vreme moći lakše da uskladi sa novonastalim obvezama. mladoj osobi bez radnog iskustva potrebna je stimulacija radne sredine i prikupljanje radnog iskustva od starijih kolega. To može biti osećaj izolovanosti što zaziva gubitak motivacije. zapravo. poželi da se vrati u klasično radno okruženje. nepostojeće kompanije zaradile milijune dolara i ujedno izbjegle kaznene postupke! Rad od kuće ima velikih prednosti. Mladi roditelji neprestano su u trci s vremenom i često se žale kako nemaju dovoljno vremena za svoju porodicu.

1.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU 2. Međutim.2. poput interneta. za osiguranje zaštite podataka koje radnik na daljinu koristi i obrađuje u profesionalne svrhe.2010. osim u slučaju da radnik na daljinu koristi svoju opremu. ZAKONSA REGULATIVA RADA NA DALJINU 2. da bi se u obzir uzele sve posebnosti rada na daljinu. radnici na daljinu uživaju ista prava koja im garantuju važeći propisi i kolektivni ugovori. ZAŠTITA PODATAKA Poslodavac je odgovoran za poduzimanje odgovarajućih mjera. instalaciju i održavanje opreme potrebne za redvanrad na daljinu. 3 resourcecentre. posebice vezano uz softver.4. mogu biti potrebni posebni dodatni kolektivni ili individualni ugovori. Poslodavac obavještava radnika na daljinu o slijedećem: • • svim ograničenjima upotrebe informacijske opreme ili alata. 12:05 9 .pdf... kao i usporedivi radnici koji rade u kancelarijama.org/linked.4./agreement%20telework%20HR. Poslodavac obavještava radnika na daljinu o svim važećim zakonima i pravilima firme o zaštiti podataka.etuc. Pravilo je da je poslodavac odgovoran za osiguravanje. USLOVI ZAPOSLENJA U smislu uslova zaposlenja.12. odgovornost i troškove moraju biti jasno definisana prije početka rada na daljinu.3 2.3. 2.4. OPREMA Sva pitanja vezana uz opremu. kaznama u slučaju ne-pridržavanja ograničenja. 12.. Ako se rad na daljinu obavlja redovno.4. Obaveza je radnika na daljinu pridržavati se tih pravila.

2.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU poslodavac plaća naknadu ili pokriva troškove izravno nastale zbog obavljanja posla. Poslodavac je dužan izvijestiti radnika na daljinu o politici firme o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Radnik na daljinu dužan je ispravno provoditi politike sigurnosti na radu. Ako radnik na daljinu radi u svome domu. predstavnici radnika i/ili nadležne vlasti imaju pravo pristupa mjestu obavljanja rada na daljinu. ona mora odgovarati svrsi i mora biti uvedena u skladu zakonom.5.4. u okviru državnoga zakonodavstva i kolektivnih ugovora. direktivama. nacionalnim zakonodavstvom i kolektivnim ugovorima.6. iz nje proizašlim.4. poslodavac je odgovoran za troškove gubitka i štete na opremi i podacima koje radnik na daljinu koristi. radnik na daljinu sam upravlja organizacijom svoga radnoga vremena. posebno o zahtjevima vezanim za opremu sa zaslonom. U skladu s državnim zakonima i kolektivnim ugovorima. ORGANIZACIJA RADA U okviru važećeg zakonodavstva.4. ZAŠTITA ZDRAVLJA I SIGURNOST NA RADU Poslodavac je dužan primjenjivati pravila za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu radnika na daljinu u skladu s zakonom i važećim. pravo pristupa uvjetovano je prethodnom obavijesti i suglasnosti radnika. poslodavac. ZAŠTITA PRIVATNOSTI Poslodavac poštuje privatnost radnika na daljinu.4. 2. Količina posla i norme kvalitete obavljanja posla radnika na daljinu jednake su onima postavljenima usporedivim radnicima koji posao obavljaju u prostorima poslodavca ( kancelarijama ). Ako se primjenjuje neka vrsta sistema nadzora. Radnik na daljinu ima pravo zahtijevati inspekcijske posjete. kolektivnih ugovora i pravila firme. 2. Da bi potvrdili ispravnu provedbu važećih propisa zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Poslodavac je dužan osigurati provedbu mjera kojima se 10 . posebno one koji se odnose na komunikaciju.

Pri uspostavljanju rada na daljinu međusobni odnos poslodavca i zaposlenog treba da bude definisan ugovorom o radu. kolektivnim ugovorima i praksom.7. EDUKACIJA Radnici na daljinu imaju jednako pravo na edukaciju i mogućnosti napredovanja kao i usporedivi radnici koji rade u prostorima poslodavca i podložni su istim politikama ocjenjivanja kao i ti radnici. 2.4. poput pružanja prilika za redovite susrete s kolegama ili osiguravanja pristupa informacijama u firmi. Radnici na daljinu moraju proći prikladnu edukaciju o tehničkoj opremi koja im je na raspolaganju i o značajkama ovoga oblika organizacije rada. Nadređenima i/ili izravnim saradnicima radnika na daljinu također može trebati izobrazba o ovom obliku rada i načinu upravljanja njime. Za radnike na daljinu vrijede isti uvjeti za sudjelovanje i kandidiranje na izborima za tijela koja predstavljaju radnike ili osiguravaju predstavljanje radnika. 11 . PITANJA KOLEKTIVNIH PRAVA Radnici na daljinu imaju ista kolektivna prava kao i radnici koji rad obavljaju u prostorima poslodavca. Organizacijski dio kojemu je radnik na daljinu pridružen s ciljem ostvarivanja kolektivnih prava određuje se na početku.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU sprječava izoliranje radnika na daljinu od ostatka radne zajednice u firme.8. Predstavnike radnika obavještava se i konzultira o uvođenju rada na daljinu u skladu s evropskim i nacionalnim zakonodavstvom. Radnici na daljinu uključeni su u izračune za određivanje pragova za tijela u kojima su prisutni predstavnici radnika u skladu s evropskim i nacionalnim zakonodavstvom. kolektivnim ugovorima ili praksom. 2.4. Ne smije biti zapreka komunikaciji s predstavnicima radnika. Zaposleni na daljinu mogu da: • • • rade puno radno vreme ili pola radnog vremena podele radno vreme između rada kod kuće i rada u firmi budu mobilni i da svoju kuću koriste kao administrativnu bazu.

izbor Internet servisnog provajdera koji može da obezbedi da je materijal koji se šalje i prima putem Interneta slobodan od virusa i dako dalje). zaposleni mora da bude upoznat po kom osnovu može da kontaktira svog pretpostaljenog kao i firmino osoblje. poslodavac je odgovoran i za primenu mera zaštite na radu i u tom smislu mora da izvrši uviđaj u kući zaposlenog i proceni moguće rizike. a pre svih to su troškovi komunikacije. ako drugačije nije dogovoreno. Ako zaposleni koristi sopstvena sredstva rada treba utvrditi koliko će mu firma plaćati na ime amortizacije. Takođe. 12 . Posebno je važno da procedure sigurnosnog obezbeđenja opreme i podataka budu precizno definisane u ugovoru o radu (pristup firminoj bazi podataka i aplikacijama i bezbednosna sigurnost informacija. I ostala prava zaposlenog na nadoknadu troškova treba da budu regulisana. i u tom slučaju je dužan da je instalira i održava. redovna izrada beck up varijanti. Takođe. Poslodavac je dužan da obezbedi zaposlenom potrebnu opremu. Novčana vrednost opreme treba da bude precizirana u ugovoru. Treba definisati i u kojim slučajevima poslodavac ima pravo pristupa u kuću zaposlenog. Pored svega navedenog poslodavac se suočava i sa izazovom kako da one koji rade na daljinu integriše u život organizacije. redovno ažuriranje anti-virusnih programa. pre svega tu se radi o troškovima koji nastaju po osnovu rada. što je od izuzetnog značaja jer je potencijalna izolovanost tamna strana medalje zbog koje mnogi posle izvesnog vremena odustaju.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU Pre svega to je definisanje udarnog radnog vremena kada je zaposleni dužan da radi i da bude dostupan i na raspolaganju poslodavcu.

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU ISTRAŽIVAČKI DIO Istraživački dio je i najvažniji dio ovog seminarskog rada i zbog toga smo posvetili veliku pažnju rješavanj problema rada na daljinu. Danas. Rad na daljinu je budućnost. Cilj nam je uvjeriti kako sadašnje zaposlenoe tako i buduće zaposlene da je rad na daljinu veoma dobra stvar.1. CILJ I ZADACI ISTRAŽIVANJA Predmet je sam pojam rada na daljinu i sve što se vezuje za taj pojam. Ovaj oblik rada je naročito interesantan i može biti čak i vitalan za mala i srednja preduzeća koja su u razvoju. jer recimo. 3. Rad na daljinu ne mora biti puno radno vrijeme. u četveročlanoj porodici se može desiti da samo jedan član radi da bi osigurao egzistenciju svoje porodice. PROBLEM Rad na daljinu je već uspostavljena radna praksa u nekim zemljama koja će verovatno postati sve prisutnija i značajnija u narednih nekoliko godina. posebno kod ljudi sa nekom vrstom nedostata. Kod nas rad na daljinu nije još toliko primjenjen ali se poćinje sve viš primjenjivati. a ne negativno. PREDMET. u doba tzv.2. može se raditi i polovično radno vrijeme tako da neko može raditi i više poslova od jednom pošto su ljudi primorani na tako nešto. 3. mnogo poslodavaca primjenjuje da zaposlenom ponudi rad na daljinu tj. kod kuće radi izbjegavanja plaćanja mnogih obaveza jer znaju da je moć u njihovim rukama. U današnjoj eri kompjutera i Interneta rad na daljinu je postao nešto što većina firmi može da priušti sebi. 13 . „recesije“. Tokom ovog istraživanja pošto smo informatičari cilj nam je prikazati rad na daljinu kao nešto pozitivno.

4. HIPOTEZA Krajnji cilj ovog istraživanja je da se pokrene svijest zaposlenih ili budućih zaposlenih da rad na daljinu iskoriste u svoju korist. 3. sprovesti anketu i utvrditi da li smo upjeli u ostvarivanju našeg cilja. 3. INSTRUMENTI ISTRAŽIVANJA Kao osnovni instrument tokom našeg istraživanja koristili smo anketu.5. i to ne samo kroz proučavanje dosad već utvrđenih činjenica i saznanja o njemu kroz istraživanja poznatih svjetskih stručnjaka i teoretičara.3. ne zaposlene i poslodavce. UZROK Uzrok ovom istraživanju je naša vlastita znatiželja da saznamo što više o ovom pojmu. 3. nego i želja da saznamo koliko se o takvom obliku rada uopšte zna i na našim prostorima. U anketi smo koristili ( otvorena pitanja ) i strukturirana pitanja ( zatvorena pitanja ). a i buduće zaposlenike sa radom na daljinu.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU Zadaci su nam upoznati trenutno. 14 . Lično smo ispitali zaposlene.

a poslodavce na različitim destinacijama. god. koji su u narednom dijelu grafički prikazani.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU 3. Ispitivanje smo sproveli u gradu Banja Luka na više lokacija. 20 ne zaposlenih i 20 poslodavaca i u takve grupe smo ih i razdvojili. Na osnovu sprovedene ankete došli smo do sljedećih rezultata. 15 . NAČIN OBRADE REZULTATA Uzorak ispitivanja  Broj ispitanika: 60  Zaposleni ( 20 )  Nezaposleni .6. u Gospodskoj ulici. koji su bili različitih profila.studenti ( 20 )  Poslodavci ( 20 ) Mjesto istraživanja  BiH  Banja Luka  Banja Luka College  Gospodska ulica Vrijeme anketiranja:  Decembar 2010. Nezaposlene smo anketirali na Banja luka College – u. U anketi tokom ispitivanja učestvovalo je 60 ispitanika od čega 20 zaposlenih. zaposlene.

Prijedlog za rešenje ovog problema je organizovati neke vrste seminarskog i za poslodavce i za zaposlene. studenti najviše rade na daljinu. zaposleni. Na pitanje Da li radite na daljinu ili poznajete nekog ko radi na daljinu u vasem okruženju odgovori su sljedeći: Poslodavci Zaposleni radim na daljnu 2 radim na daljnu 5 poznajem nekog ko radi na ne poznajem nikog daljinu ko radi da daljinu 15 3 poznajem nekog ko radi na ne poznajem nikog daljinu ko radi da daljinu 4 11 poznajem nekog ko radi na ne poznajem nikog daljinu ko radi da daljinu 5 4 Nezaposleni radim na daljnu 11 U ovom slučaju nezaposleni tj. PRIKAZ I KOMENTAR REZULTATA ANKETE Od 60 anketiranih lica odgovore smo svrstali u 3 grupe poslodavci. Na pitanje da li vam je poznat pojam rada na daljinu odgovori su sljedeći: Poslodavci Zaposleni Nezaposleni Da 13 Da 12 Da 15 Ne 7 Ne 8 Ne 5 Rezultati na ovo pitanje su iznenađujući zbog toga što su mlađi ljudi više upoznati sa pojmom nego ljudi srednje dobi.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU 3. ne zaposleni. a posao koji rade jeste pakovanje koverti. Pošto jee teleworking ili rad na daljinu kod nas nov pojam malo 16 .7.

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU poslodavaca i zaposlenih koji rade na daljinu. Na pitanje da li mislite da je rad na daljinu bolji od klasičnog načina rada rezultati su sljedeći: Poslodavci Zaposleni Nezaposleni Da 7 Da 16 Da 11 Ne 13 Ne 4 Ne 9 Zaposleni su najviše naveli da im više odgovara rad na daljinu nego klasičan način rada. ali pošto je napredak strahovit u skorije vrijeme će se i to promjeniti. a kod studenata većina nije radila pa su rezultati malo drugačiji. izjednačeni. Kao što smo i pre naveli određene vrste seminara bi promjenila mišljenja. Poslodavci zbog ne upućenosti u rad na daljinu većina bi ostali pti starom načinu rada. Na pitanje koji je način rada po vašem mišljnju više stresan odgovori su sljedeći: Poslodavci Zaposleni Nezaposleni Klasičan način rada 16 Klasičan način rada 7 Klasičan način rada 3 Rad na daljinu 4 Rad na daljinu 13 Rad na daljinu 17 Jedino poslodavci misle da je klasičan način rada manje stresan. dok zaposleni i nezaposleni smatraju obrnuto. Na pitanje šta bi bio glavni motiv da pristanete na rad na daljinu rezultati su sljedeći: Poslodavci Zaposleni Fleksibilno radno vrijeme 4 Fleksibilno radno vrijeme 9 Povećanje zarade 12 Povećanje zarade 5 Umanjenje stresa 4 Umanjenje stresa 6 17 . Na pitanje smatrate li da je klasičan odlazak na posao i dolazak sa posla gubljnje vremena odgovori su sljedeći: Poslodavci Zaposleni Nezaposleni Da 8 Da 6 Da 11 Ne 12 Ne 14 Ne 9 U ovom slučaju odgovori su slični tj. ali kod njih su rezultati u tom smislu malo više zaštitnički prema sebi jer ne vide svoje negativne strane.

Na pitanje da se ocjene prednosti rada na daljinu odgovori su sljedeći: Zaposleni ušteda troškova povećana produktivnost povećana motivacija Fleksibilnost organizacije posla Poslodavci ušteda troškova povećana produktivnost povećana motivacija Fleksibilnost organizacije posla Ne zaposleni ušteda troškova povećana produktivnost povećana motivacija 1 2 3 5 2 4 4 5 3 7 5 10 15 8 18 1 2 2 3 3 7 4 5 5 4 5 7 8 3 5 6 6 7 10 1 2 1 3 6 10 2 10 4 10 7 8 3 5 4 2 10 4 3 2 1 . ali razlog je što nisu dovoljno upoznati sa samim pojmom.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU Nezaposleni Fleksibilno radno vrijeme 6 Povećanje zarade 10 Umanjenje stresa 4 Većina misli da bi rad na daljinu donjelo više zarade. Na pitanje da li je kod rada na daljinu veća prednost na strani zaposlenog ili na strani polodavca rezultati su sljedeći: Poslodavci Zaposleni Nezaposleni Na strani zaposlenog 8 Na strani zaposlenog 13 Na strani zaposlenog 10 Na strani poslodavca 12 Na strani poslodavca 7 Na strani poslodavca 10 Na ovo pitanje odgovori su uravnoteženi. mi mislimo da radno vrijem i stres igraju veliku ulogu u radu. Čovjek ako je organizovan i skoncetrisan na posao može ostvariti daleko veću produktivnost za svog poslodavca.

8.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU Fleksibilnost organizacije posla Zaposleni fleskibilno radno vrijeme manji stress smanjenje troškova odlaska i dolaska s posla 1 4 5 10 1 2 3 2 3 4 5 6 10 8 5 13 11 4 7 usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza Poslodavci fleskibilno radno vrijeme manji stress smanjenje troškova odlaska i dolaska s posla 1 1 5 4 1 2 1 5 4 3 2 4 10 2 4 7 6 5 8 5 10 5 1 10 usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza Nezaposleni fleskibilno radno vrijeme manji stress smanjenje troškova odlaska i dolaska s posla 1 2 3 3 4 3 2 5 14 18 10 15 usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza 3 1 7 4 3. ANKETA 19 .

Da li mislite da osoba koja radi na daljinu mora dobro i efikasno organizovati svoje vreme? a) Da b) Ne 7. Koji je način rada po vašem mišljnju više stresan? a) klasičan način rada b) rad na daljinu 5.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU • • • Poslodavac Zaposlen Nezaposlen Starosna dob_________ 1. Da li radite na daljinu ili poznajete nekog ko radi na daljinu u vasem okruženju? a) radim na daljnu b) poznajem nekog ko radi na daljinu c) ne poznajem nikog ko radi da daljinu 3. Smatrate li da je klasičan odlazak na posao i dolazak sa posla gubljnje vremena? a) Da b) Ne 6. Da li vam je poznat pojam rada na daljinu ? a) Da b) Ne 2. Da li mislite da je rad na daljinu bolji od klasičnog načina rada? a) Da b) Ne 4. Šta bi bio glavni motiv da pristanete na rad na daljinu? a) fleksibilno radno vrijeme b) povećanje zarade c) umanjenje stresa 20 .

Da li je kod rada na daljinu veća prednost na strani zaposlenog ili na strani polodavca? a) na strani zaposlenog b) na strani poslodavca 9.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU 8. ZAKLJUČAK 21 . Ocijenite ocjenom od 1 do 5 prednosti rada na daljinu - Prednosti za poslodavca: ušteda troškova povećana produktivnost povećana motivacija fleksibilnost organizacije posla Prednosti za zaposlene fleskibilno radno vrijeme manji stres smanjenje troškova odlaska i dolaska s posla usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza • • • • - • • • • 4.

Ako je osoba disciplinovana. Na kraju nema sumnje da će se u bliskoj budućnosti rad na daljinu primenjivati u većini firmi.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU Prema našem istraživanju koje smo sproveli rad na daljinu kod nas je nov pojam. Ne treba gledati ko ima veću prednost. ali su poprilično uravnotežena i takve smo rezultate očekivali. dok u Americi postoji preko 30 godina. a na menadžmentu je da prezentuje širokim narodnim masama.. naravno da ima i nedostataka ali vremenom i tokom usavršavanja može se naučiti da se ti nedostatci umanje. a to se najbolje postiže adekvatnim informisanjem i posećivanjem seminara. Iz rezultata smo vidjeli da su mišljenja podjeljenja. 5. LITERATURA 22 . Pošto živimo u vrijeme velikih tehničkih razvoja na nama informatičarima je da smislimo kako da olakšamo rad na daljinu. zbog čega itd. Prednosti rada na daljinu su i na strani poslodavca i na strani zaposlenih. i ne treba stalan nadzor rad na daljinu je idealan za njih. Za sve ljude sa bilo kakvim nedostatcima rad na daljinu će biti idealno rješenje da ne dobiju otkaz i da se izbjegnu konlikti. i odmah ulaziti u konflikt nego treba pronaći način kako da se poboljša timski rad jer svi imaju koristi iz toga. Nadam se da smo uspjeli dokazati da je rad na daljinu pozitivna stvar. Pošto je u našoj državi sve u razvoju tako će i rad na daljinu postajati vremenom sve rasprostranjeniji.

.. Bahtijarević-Šiber. god. BLC Banja Luka College & Besjeda.org/definitions/teleworking?cx=partner-pub0939450753529744%3Av0qd01-tdlq&cof=FORID%3A9&ie=UTF 8&q=teleworking&sa=Search#922 6. resourcecentre.pdf 5.. 3.com/2010/11/15/rad-na-daljinu-na-balkanu/ 23 .wikipedia. http://onlinetrziste.websters-online-dictionary. Management ljudskih potencijala. Zrnić M. F. Golden marketing.MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA – RAD NA DALJINU 1. 2.org/linked.org/wiki/Rad_na_daljinu 4.etuc. “UVOD U MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA”./agreement%20telework%20HR. 2007. http://www. 1999.. Zagreb.. http://hr.