Asas keusahawanan

208105

Usahawan Wanita di Malaysia Abstrak Usahawan bukan bidang yang asing lagi di Malaysia, kini menjadi minat golongan muda untuk mereka ceburi pada masa kini. Internet merupakan salah satu rangkaian antarabangsa yang menghubungi lebih 20 juta orang dari 100 buah Negara di selruh dunia. Ia dianggap sebagai leburaya maklumat. Internet juga adalah salahsatu sistem komunikasi untuk berhubung dengan orang ramai di seluruh pelusuk dunia. Selain itu, ia menjadi kepentingan bagi usahawan masa kini bagi meningkatkan pemasaran dan penjualan produk boleh dilakukan melalui laman web perniagaan dalam internet. Syarikat boleh menyampaikan maklumat tentang produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat melalui laman web yang telah dibangunkan terlebih dahulu oleh syarikat dan boleh dihubungi melalui mel elektronik atau emel. Penjualan produk pula dilakukan secara perdagangan elektronik atau dikenali sebagai edagang. Perkhidmatan internet yang lebih murah daripada perbelajaan komunikasi secara tradisional akan dapat menjimatkan kos perbelanjaan komuniskasi syarikat seperti bil telefon, faksimili, selain daripada ianya lebih selamat kepada kedua – dua pihak. Dengan adanya perkhidmatan memlaui internet dapat bayangkan betapa mudahnya pelanggan boleh membuat pelbagai tempahan pada masa yang singkat seperti tempahan tiket penerbangan, tempahan tiket wayang , tempahan produk kecantikan dan sebagainya. Untuk mencapai wawasan 2020, kaum wanita kini lebih berani untuk menceburi bidang usahawan dan mengunakan kemajuan teknologi, seperti kemudahan internet untuk berhubung dengan banyak orang dalam urusniaga nanti. Ini akan kaum wanita akan dapat mengecapi kejayaan mereka di Malaysia mahupun luar Negara nanti.

2013/2014

Page 1

Asas keusahawanan

208105

1.0 Pengenalan Kaum wanita sememangnya dianggap lemah oleh kaum lelaki akan tetapi ada kekuatan disebalik kelemahan yang banyak membantu kaum lelaki dalam pelbagai aspek usahawan dalam Negara mahupun luar Negara pada masa sekarang. Usahawan wanita di Malaysia semakin hari semakin banyak dan semakin berani menceburi bidang usahawan . Penglibatan wanita dalam perniagaan telah menjadi salah satu agenda penting dalam rancangan Malaysia Ke Lapan. Kira – kira satu tiga (1/3) daipada 57,411 orang usahawan yang telah menerima pelbagai bentuk bantuan kewangan dari kerajaan sehingga tahun 2003 adalah wanita dengan jumlah pembiayaan yang telah dikeluarkan sepanjang tempoh 12 tahun sehingga tahun 2003 sebanyak rm 1.6 bilion (New Straits Time). Usahawan - orang yg mengusahakan sesuatu perusahaan, pengusaha; keusahawanan (segala-gala) yg berkaitan dgn usahawan atau kegiatan dan kemahiran usahawan: kita perlu mencari kaedah-kaedah baru guna membantu mempercepat pem-bangunan pengurusan dan pembangunan ~ di negara ini; kursus ~; sikap dan tabiat ~. Wanita – orang perempuan (lebih halus ) dari kaum lelaki – golongan

perempuan,kewanitaan sifat – sifat wanita; perihal wanita. Dengan itu, usahawan bukan untuk lelaki sahaja akan tetapi perempuan juga turut digalakkan menjadi usahawan dari secara kecil – kecilan sehinggalah menjadi usahawan yang berjaya mendapat nama di Malaysia dan luar Negara. Di bawah ini akan diterangkan usahawan wanita yang berjaya dan boleh contoh yang baik untuk memangkin semangat kaum wanita, cabaran – cabaran dan faktor – faktor kerjayaan usahawan wanita.

2013/2014

Page 2

keropok lekor dan bermacam lagi. keropok pisang. disini usahawan kecil diberi pinjaman dan mesin – mesin untunk pembuatan produk tersebut. 2013/2014 Page 3 . perniaga kini lebih senang mempromosikan produk masing – masing dalam laman sesawang. Manakala di Luar Bandar juga kerajaan tidak mengambil mudah atas usahawan – usahawan wanita dan mengambil insiatif mengambil memberi pinjaman dari segi kewangan untuk berniaga menambah pendapatan isi rumah. yang membawa kelainan cara tersendiri cara mempromosikan dan harga yang berpatutan.Asas keusahawanan 208105 2. Keadaan semasa usahawan wanita lebih gemar berniagaan secara online dan menjadi trend semasa. contohnya di Sarawak pembuatan keropok ikan. dapat menjanakan ekonomi Negara . kerana lebih mudah cepat dan menguntungkan kepada perniagaan. ikan masin . Wanita banyak berniaga barangan wanita secara online mampu menjana pendapatan yang lumayan dan bersaing secara sihat dengan perniaga yang lain. Oleh itu. usahawan wanita juga telah mendapat nama dan mampu bersaing dengan usahwan lelaki bagi memajukan Negara dan mengejar impian masing – masing dalam bidang tersebut dan terus menuju kejayaan. Dalam dunia siber kini penyebaran maklumat melalui internet cepat dan berkesan. usahawan wanita di Malaysia semakin meningkat di Bandar ataupun luar Bandar dengan pelbagai produk masing – masing. Ini akan dapat mengubah pendapatan dan cara hidup penduduk luar Bandar untuk berdikari untuk menjanakan pendapatan isi rumah masing – masing selain itu. keropok ubi.0 Usahawan Wanita di Malaysia Dalam ekonomi Malaysia semakin hari berkembang.

13) Dr. Bhd) 14) Dr. Bhd) 15) Faiza Bawumi Sayed Ahmad (Syarikat Faiza Sdn. Bhd) 8) Dato’ Farah Khan (Melium Group) 9) Dato’ Hazimah Zainudin (Hyrax Oil Sdn. Clara Lee ( Clara International Beauty Group Sdn. Rehana Kassim (RehanStat Sdn. Bhd – rangkaian butik pakaian untuk wanita 2013/2014 Page 4 . Zahrah Kadir (B&Z Plastic Industry Sdn.Asas keusahawanan 208105 Usahawan wanita di Malaysia sekarang semakin banyak dan menempah nama keluar Negara dengan kejayaan yang diperolehi mereka dalam membantu ekonomi Malaysia sehingga sekarang. Di bawah senarai nama 25 antara tokoh yang tidak asing lagi dalam dunia usahawan di Malaysia: - 1) Caroline Russell (Boh Plantation Sdn. Bhd – pertahanan dan penerbangan). Bhd – beras) 16) Helen Read (Ms Read Sdn. Jannie Tay (The Hour Glass Limited – memasarkan jam tangan buatan Swiss) 7) Dato’ Dr. Bhd) 3) Datin Dr. Norsaidatul Akmar Mazelan (Think Plus Consulting Sdn. Wang Kim Ha ( Smart Reader Worldwide Sdn. Bhd) 10) Datuk Khatijah Ahmad (KAF Group) 11) Datuk Maznah Hamid (Securiforce) 12) Datuk Norida Hamzah (Aerotree Defence & Services Sdn. Bhd) 2) Datin Dr. Usahawan wanita Malaysia yang Berjaya mengharungi liku – liku dunia perniagaan masing – masing. Bhd – perkhidmatan penyelidikan pemasaran) 4) Datin Paduka Siti Sa’sdiah Sheikh Bakir (Kumpulan Perubatan Johor (KPJ) Healthcare Berhad) 5) Datin Sharifah Anisah (Nona Roguy) 6) Dato’ Dr.

Bhd) 21) Puan Sri Datin Mazmin Nordin (Halim Mazmin Berhad – firma kapal) 22) Rozita Ibrahim (Sendayu Tinggi) 23) Saliza Abdullah (Berani Guard Sdn. Bhd) 20) Noraini Soltan Talib (Sipro Plastic Industries Sdn. Bhd. – makanan berasaskan hot dog) Usahawan wanita di atas ini telah banyak menyumbang pada ekonomi negara dalam bidang usahawan di Malaysia dan sedikit sebanyak meningkatkan ekonomi negara Malaysia. bantuan kewangan dan sebagainya untuk mengecapi kerjayaan bersama. Kegagalan itu. Bidang ini sangat mencabar bagi kaum wanita untuk mengambil risiko.Asas keusahawanan 208105 bertubuh besar) 17) Margaret Chin (Roots Consulting Sdn. tidak menjadi masalah kepada usahawan wanita kerana pelbagai akan menyokong dan membantu dari segi motivasi. – sistem balanced scorecard) 18) Nafisah Radin (NR Architect dan NR Interior Design). Bhd) 25) Tengku Rozaidar Tengku Zainol Abidin (Nineteen O One Sdn. Bhd. akan tetapi kerajaan banyak membantu kaum wanita dalam bidang ini seperti bantuan dalam pelbagai aspek. Kehadiran usahawan wanita dinegara Malaysia menjadi persaing sihat antara usahawan lelaki di Malaysia. 2013/2014 Page 5 . Bhd) 24) Shahreen Kamaluddin (Personal Empowerment Training & Consulting Sdn. 19) Neeta Gosalia (Neetha Herbals Sdn.

Seterunya. Kemudian beliau menghasilkan set sarung bantal. Meskipun sudah berusia lingkungan 60an. beliau pernah menjadi juruwang di kedai milik bapanya. beliau kelahiran Mesir ini telah berhijrah ke Malaysia kerana mengikut suaminya . Puan Faiza mencari aktiviti berfaedah yang boleh dilakukannya bagi mengelakkan masanya terluang begitu sahaja.1 USAHAWAN BERAS FAIZA Faiza Bawumi Sayed Ahmad adalah pemilik syarikat pemborong beras Syarikat Faiza Sdn Bhd Pada tahun 1964.0 Usahawan Wanita Berjaya di Malaysia 3. Hasil jahitan yang cantik dan kemas dijual kepada kawan – kawannya. Pengalaman tersebut mendorong beliau untuk bergiat secara serius dalam bidang perniagaan. beliau mengikut suaminya berhijrah ke Malaysia. Beliau mahu memastikan syarikat yang ditubuhkan perlu berada di landasan betul sekali gus mencatakan keuntungan saban tahun.Asas keusahawanan 208105 3. beliau yang mempunyai tujuh orang anak dan juga seorang nenek kepada 32 cucu sibuk masih giat merancang strategi bagi mengukuhkan kedudukannya dalam pelbagai cabang perniagaan dinegara ini. Berkecimpung dalam bidang perniagaan sejak kecil. Beliau juga membeli kain ela dan membuat baju gaun untuk anak – anak kecil jiran – jiranya. diikuti 2013/2014 Page 6 . Setelah berkahwin dan dikurniakan cahaya mata yang pertama. Puan Faiza yang memangnya dilahirkan dalam keluarga yang juga bergiat dalam perniagaan. beliau mampu menguasai Bahasa Melayu dan fasih berbahasa Melayu setelah tiga bulan di Malaysia kerana sifat beliau yang peramah dan suka bergaul dengan jiran – jiranya. Wanita yang berwatakan lembut itu sebenarnya seorang yang tegas. Pada ketika itu . Beliau bermula dengan mengambil upah menjahit sulaman dengan modal Rm4 dan menjual pelbagai barangan dapur. beliau berniaga set ensiklopedia.

Beliau berminat pula menghasilkan rempah kari. beliau agak buntu melihat satu lori treler penuh berisi beras diletakkan di hadapan rumah. Perniagaan beliau mendapat persaingan yang agak sengit. basmathi. syarikat telah mengambil peluang keatas kepekaan masyarakat pada ketika itu kepada cara pembuatan dan kandungan makanan. Puan Faiza membeli pula sebuah mesin pengisar dan membuka kedai runcit dengan modal daripada menjual rempah kari itu. cili kering. Melalui bisne kecil kecilan ini. halba. Pada pemulaan.Asas keusahawanan 208105 bisnes pinggan mangkuk. Syarikat mula memperkenalkan dengan sejenis kategori beras berkualiti dari Kartanaka. Pada awal tahun 90an. jintan. Puan Faiza memohon lesen pemborong beras dan menjual pelbagai jenis beras termasuk ponni. menjemur dan mengoreng rempah ratus tersebut. beliau menghantarnya ke kedai bagi dikisar dan diedarkan. Kemudian. namun beliau nekad dengan berusaha membungkus menggunakan jenama Bunga Raya dan menghantar ke kedai – kedai di seluruh johor. Selang beberapa tahun kemudian. Beras ini aadalah jenis beras “Ponni”. beras wangi serta beras Siam setelah mendapat maklumbalas positif atas usaha selidik beliau pergi dari satu kedai ke satu kedai bagi mendapatkan respon sama ada mereka akan membeli berasnya jika beliau menjualnya. Semuanya dilakukan sendiri di rumah. daripada mencuci. beliau menabung wang bagi menjadikan modal bisnes seterusnya. Dari situ beliau mendapati bahawa pemborong beras kebanyakannya dibekalkan oleh kaum lain. Para pelanggan yang melanggan rempah – rempah beliau turut membeli beras daripadanya. Beliau mula belajar mengenali pelbagai jenis beras. India. Menerusi produk 2013/2014 Page 7 . Beliau membeli pelbagai rempah ratus seperti ketumbar. cengkih dan sebagainya untuk membancuh ramuan – ramuan tersebut bagi menghasilkan rempah kari ikan dan daging di bawah Jenama Bunga Raya.

membuka mata wanita seluruh Malaysia dan menjadi contoh dan idola wanita di Malaysia.W dalam menjalankan perniagaan serta dalam menjalankan tanggungjawab sebagai pemimpin. seratus buatan Islam dan Halal. Beliau sentiasa mencontohi keperibadian Nabi Muhammad S. Batu Pahat. Puan Faizah berkata semua usaha yang dilakukan itu bukanlah untuk mengumpulkan kekayaan sebaliknya untuk menjadi pembayar zakat terbesar di Malaysia sekali gus membantu lebih ramai orang yang susah. tetapi turut bertungkus – lumus menentukan operasi ssyarikat berjalan lancar dan turut terlibat dalam projek kilang milik Syarikat berjalan lancar dan turut terlibat dalam projek kilang milik Syarikat Faiza Bernilai RM14 juta di Sri Gading. Puan Faiza berkata pengalamannya berniaga. termasuk berurusan dengan bangsa lain membuka mindanya untuk menyedarkan masyarakat islam khususnya orang Melayu betapa perlunya mengamalkan sikap tolong – menolong antara satu sama lain seperti yang diamalkan bangsa lain. Syarikat beliau kini telah di kenali kerana kualiti produk yang tinggi. Puan Faiza bukan sahaja menjadi Pengarah Urusan Syarikat Faiza.A. Keadaan ini.Asas keusahawanan 208105 berkualiti dan berkhasiat sesuai untuk persakit diabetis. dari berniaga dari kecil – kecilan sehingga berjaya membuka sebuah Syarikat Faiza Sdn Bhd dan menjadi Penagarah Urusan di syarikat tersebut serta menempa nama di Malaysia dan menjadi jutawan yang menjual beras baik untuk kesihatan. Beliau berharap dengan penglibatan dalam penghasilan produk tersebut ia memberi pilihan kepada orang Islam untuk mendapat produk yang bermutu tinggi dan tanpa was – was meragui status halalnya. SFSB memperkenalkan beras “Ponni” ini ke seluruh Malaysia. 2013/2014 Page 8 .

syarikat Faiza secara rasmi ditubuhkan di bawah Syarikat FAIZA Sdn Bhd. bagi menghidap diabetes obesity dan darah tinggi. syarikatnya telah menempah mesin dari China dan produk itu diproses di sebuah kilang lain juga di Sri Gading. Pada tahun 1992. SFSB mempunyai 200 pekerja tetap dan lebih 300 pekerja kontrak. SFSB juga telah menghasikan penegeluaran padi yang seiring dengan permintaan pengguna seperti Basmathi. SFSB memperkenalkan beras tersebut yang dipercayai baik untuk kesihatan. Setelah melihat pontensi beras “ponni”.Asas keusahawanan 208105 3. dan menjalinkan modal usaha dengan Padiberas Nasional(BERNAS) pada tahun 1997. syarikat telah mengambil peluang ke atas kepekaan masyarakat pada ketika itu kepada cara pembuatan dan kandungan makanan. namun pada peringkat awal Cuma memproses lima tan bihun dengan sasaran jualan sebanyak RM 12juta setahun bagi tahun pertama. beras Fragrant. Kedah danTerengganu. Syarikat ini melakukan aktiviti peruncitan sebagai perniagaan terasnya. India. 2013/2014 Page 9 . Beras ini adalah jenis beras “ponni”. SFSB telah dikenali kerana kualiti produk yang tinggi. sos cili dan kicap selain dari rempah dan beras. SFSB kini mempunyai tiga buah kilang di Selangor. Pada awal tahun 90an. Syarikat mula memperkenalkan dengan sejenis kategori beras berkualiti dari Kartanaka. beras Faiza Herba Ponni telah diedarkan seluruh Malaysia . SFSB kini juga meneroka bidang baru termasuk memasarkan bihun. Bagi produk bihun pula. Tahi Super Special dan beras Local. Kilang tersebut mampu sebanyak Sembilan tan bihun sehari.2 Latar Belakang Syarikat Faiza Syarikat Faiza telah ditubuhkan pada 1982 bersempena dengan nama pemilik syarikat iaitu Faiza Bawumi Sayed Ahmad . Hingga hari ini di bawah jenama Taj Mahal. seratus peratus buatan Islam dan Halal. (SFSB).

mengalakkan. SFSB. untuk member khidmat. keberanian Puan Faiza sebagai wanita menceburi bidang usahawan ini telah memberi kejayaan atas usahanya selama ini berbaloi dan telah mencapai jutawan. tiada tolak ansur mengenai kualiti.Asas keusahawanan 208105 Kekuatan SFSB. Oleh itu. Kejayaan syarikat ini sememangnya telah cukup terkenal di Malaysia dengan berasnya yang baik untuk kesihatan bagi pesakit – pesakit diabetis dan lain – lain. berkomunikasi. Dengan kegigihkan. menyampaikan. SFSB percaya yang kejayaan boleh dicapai daripada apa yang dibuat dengan penuh kesungguhan. terletak pada daya penggerak yang bertenaga dan profeisonal dengan pengetahuan luas dan berpengalaman dalam bidang masing – masing yang mana ianya persediaan bagi bersaing dalam scenario pernigaan beras. SFSB sentiasa memandang ke hadapan untuk teknik – teknik lebih baik cara baik menjanakan. menjual. 2013/2014 Page 10 . dan telah menjadi jenama yang telah dikenali sehingga kini.

Asas keusahawanan 208105 Di bawah antara produk yang dijual syarikat SFSB : - 2013/2014 Page 11 .

Ini dapat memberi mereka memperlajari ilmu perniagaan untuk memajukan perniagaan sehingga berjaya. kek dan lain – lain. ilmu yang dipelajari dalam semasa belajar hendaklah dipratikan dalam menjalan pekerjaan yang ceburi dan minati dengan itu. Kemahiran perlu ada sebelum menjalankan sesuatu perniagaan dan pengalaman contoh kemahiran membuat roti. Dengan ada ilmu ini memberi pengetahuan selok belok perniagaan yang akan diceburi nanti.Asas keusahawanan 208105 4. 2013/2014 Page 12 . untuk mengunakan teknologi ataupun lain – lain. Pendidikan dan Kemahiran perlu ada dalam diri usahawan wanita untuk memajukan diri.1 Pendidikan dan latihan kemahiran Pendidikan amat penting dalam mencari pekerjaan. Pendidikan kemahiran tertentu sangat penting untuk dalam menjalankan sesuatu perniagaan kerana kemahiran perlu ada. bagi menjaga mutu produk yang dikeluarkan nanti.0 Faktor – faktor Kejayaan Usahawan Wanita 4. Kemahiran ini amat penting untuk generasi akan datang warisi kemahiran tertentu dan bidang tertentu untuk memulakan perniagaan dalam bidang tersebut. cara mengunakan mesin perlu ada kemahiran khusus dalam bidang tersebut. dalam bidang mereka ceburi nanti. untung rugi perniagaan dan menitik berat dalam pengurusan yang sistematik. untuk menghadapi masalah – masalah ekonomi. pendidikan adalah salah satu faktor yang kejayaan usahawan wanita di Malaysia. tidak kira rendah sehingga tertinggi sekali. ilmu yang dicari bukan sahaja dalam bidang diminati dan boleh dibawa ke mana – mana kerana.

dan memberi perhatian terhadap kaum hawa dalam pelabagai aspek untuk memajukan diri mereka. anak-anak gadis dan wanita masih terus menerima manfaat daripada perkhidmatan kesihatan dan pendidikan di mana wanita melepasi lelaki dari segi kemasukan dan juga pencapaian akademik di dalam pelbagai situasi. Di bawah ini kenyataan dalam belanjawan Malaysia : - Di atas ini. ekonomi dan politik. Hari ini. contohnya di Sarawak. kerajaan mengambil berat atas wanita.politik dan lain-lain inisiatif di peringkat kebangsaan.2 Dasar Kerajaan Kejayaan usahawan wanita di Malaysia telah menjadi kebanggaan rakyat Malaysia dan dapat menjadi contoh yang kepada kaum hawa. Usahanita – bertujuan membantu dan mengalakkan usahawan wanita Sarawak dalam bidang 2013/2014 Page 13 .Asas keusahawanan 208105 4. Kewujudan pelbagai program yang disediakan oleh kerajaan ini memberi dorongan dan galakkan pada usahawan wanita di Malaysia. faktor – faktor kerjayaan usahawan wanita di Negara ini kerana faktor galakkan kerajaan memperkasakan kaum wanita dalam perlu untuk mencapai pembangunan sosial. Dari segi kewangan pinjaman untuk perniagaan disediakan kerajaan. Wanita-wanita di Malaysia juga kini terlibat dengan lebih aktif di dalam perniagaan. telah menyediakan skim bantuan dan pinjaman. agar tidak ketinggalan dalam arus kemajuan yang dikecapi oleh Malaysia kini.

pembuatan perabot. Oleh itu. lain – lain perusahaan yang sesuai. tempoh maxima dalam 5 tahun. Seterusnya kaum wanita sedar pentingnya kemajuan diri dalam kehidupan bersaing secara sihat seperti dalam bidang perniagaan ini. perancangan. pembuatan krafttangan. Dengan adannya bantuan skim pinjaman ini akan mengalakkan usahawan wanita dari semua kalangan dalam bidang masing – masing yang diminati untuk diceburi tidak kira berniaga secara besar – besaran ataupun secara kecil – kecilan untuk memajukan diri.Asas keusahawanan 208105 usahawan dan perniagaan. kaum wanita kini berpendidikan dan berpengalaman mampu mengurus.000 . kitaran wang dalam negera berlaku dan menjana pendapatan usawan wanita di Negara ini.3 Kecekapan Dalam Pengurusan Perniagaan Salah satu faktor kerjayaan usahawan wanita di Malaysia ialah tahap kecekapan mereka dalam pengurusan perniagaan. cara memohon melalui RHB bank. dan beras dan dan dikenali diseluruh Malaysia sehingga sekarang. 2013/2014 Page 14 . dan kini populasi perempuan graduan wanita di monopoli oleh wanita. keadaan ini telah menjadi bukti bahawa wanita juga mampu bersaing dengan kau lelaki. keluarga. 4. Dengan ini. serta membangunkan ekonomi Negara. dalam bidang pemprosesan barang makanan. pertanian komersial dan. Kini wanita mampu bersaing dengan kaum lelaki dalam bidang perniagaan kerana kaum wanita lebih bijak. pengawalan dan kepimpimnan dengan cekap dalam perniagaan mereka sehingga berjaya. contohnya usahawan wanita Puan Faiza perniagaan rempah ratus. Kerjayaan beliau dalam perniagaan sememang menjadi kebangaan kaum wanita di Malaysia. pengorganisasian. kerajaan akan menerima impak yang baik serta ekonomi akan menaik. pinjaman yang diberi pada usahawan wanita had pinjaman RM50.

5. sehingga jatuh bankrap. kecekapan dalam perniagaan amat diperlukan kerana untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan yang diceburi dan mengunakan pengalaman. pada mulanya perniagaan modal adalah aset utama untuk menjalankan perniagaan selepas itu. pendidikan untuk mencapai cita –cita menjadi usahawan wanita yang berjaya di Malaysia .0 Cabaran – cabaran Usahawan Wanita Di Malaysia Cabaran – cabaran usahawan wanita di Malaysia telah membantutkan usaha mereka dalam bidang usahawan dan mereka tidak berfungsi dengan baik mengikut keadaan semasa. Perniagaan yang dibuka dengan modal sendiri banyak mengakibatkan perniagaan mengalami peningkatan dan penurunan kerana pengurusan tidak berapa sistematik. Dahulu sebelum adanya skim – skim bantuan kewangan yang diadakan oleh kerajaan masalah kewangan menjadi satu cabaran besar memulakan perniagaan. dan beliau sentiasa menghasilkan produk – produk yang baru bagi memenuhi kehendak rakyat tempatan.Asas keusahawanan 208105 Kejayaan beliau melalui berniaga secara kecil – kecilan sehingga menjadi jutawan dan berjaya dalam perniagaan berasnya dengan kecekapan daripada pengalaman dalam perancangannya mengeluar beras dan rempah ratus 100% halal dan tidak diragui oleh rakyat Malaysia mengunakan produk nya dalam makanan. sudah ada modal pengurusan diperlukan untuk mengurus modal untuk perniagaan tersebut. Dengan itu. Keadaan semasa kini banyak memerlukan tenaga kerja tidak mengira jantina lelaki ataupun perempuan dalam pelbagai bidang tetapi terutamanya dalam bidang usahawan. 5.1 Kekurangann Modal dan Pengurusan Modal adalah sangat penting dalam berniagaan jika tiada modal tiada perniagaan tidak dapat dijalankan. 2013/2014 Page 15 .

Selain itu. Dalam dunia siber sekarang banyak mengunakan teknologi seperti perniagaan online mengunakan internet. 5. usahawan wanita kebanyakkanya tidak beberapa pandai mengunakan teknologi yang ada. ini juga menjadikannya salah satu cabaran kepada usahawan wanita di Malaysia. Teknologi yang ada perlu dipelajari untuk memajukan perniagaan. tetapi penyelewengan. Seperti contoh kilang – kilang membuat makanan segera banyak mengunakan mesin dan berteknologi tinggi. Dalam kemajuan yang dikecapi sekarang semua perkara yang hendak dilakukan semua mengunakan teknologi yang sedia ada.Asas keusahawanan 208105 Keadaan sebegini akan menjejaskan semangat usahawan wanita di Malaysia untuk memajukan perniagaan mereka sehingga berjaya. Pengurusan kewangan perlu sistematik dan memastikan tidak mengalami kerugian dalam pengunaan kewangan syarikat tersebut. teknologi yang ada bukan sahaja mudah digunakan akan tetapi menyebabkan kos yang digunakan semakin meningkat. mesin – mesin tersebut agak mahal akan tetapi perlu ditanggung oleh pemilik perniagaan tersebut. Ini juga akan menyebabkan kos perniagaan akan meningkat kerana pengunaan teknologi dalam pernigaan. 2013/2014 Page 16 . penipuan juga banyak juga berlaku ini adalah salahguna teknologi yang ada untuk mendapat keuntungan lebih. jatuh bagun dalam perniagaan telah menjadi perkara biasa dalam pernaigaan bagi usahawan wanita.2 Peningkatan Kemajuan Teknologi Kewujudan kemajuan Teknologi adalah salah cabaran dalam dunia usahawan dengan perubahan semasa. pengurusan yang kurang baik juga akan menyebabkan perniagaan itu akan mengalami kerugian. Ini menyebabkan perniaga – perniaga online mendapat kerugian kerana berlaku penipuan sebegini. pelbagai teknologi berkembang sekarang dalam dunia usahawan bagi memudahkan kerja akan tetapi menjadi satu cabaran. walaupun menggunakan modal sendiri atau secara pinjaman dengan bank.

Ini juga agak membimbangkan atas usahawan wanita di Malaysia. usahawan wanita perlu bersaing bukan sahaja dengan persaingan dalam Negara dan luar Negara dalam pelbagai aspek.dengan harga yang berpatutan memenuhi kehendak pelanggan. produk yang hendak dikeluarkan berkualiti.Asas keusahawanan 208105 kerana cabaran dengan peningkatan teknologi ini. ini akan menyebabkan kerugian keatas perniagaan yang hendak dibuat nanti. dalam bidang kosmetik pula memerlukan sokongan pelanggan tempatan untuk melariskan produk yang hendak 2013/2014 Page 17 . Selain itu. dalam masa itu menawarkan harga yang murah keatas produk makanan mereka walaupun kos pada masa kini semakin meningkat. dalam sistem penyampaian produk juga turut mempergaruhi cabaran keatas perniagaan.selain itu. Pelanggan akan banyak keliru dengan keadaan semasa untuk memilih yang mana satu lebih baik bermutu dan memilih yang lebih baik. bukan mudah untuk hadapi usahawan wanita pada masa kini. Dengan itu. Dalam perniagaan mesti mengeluarkan sesuatu produk. Selain itu. juga pelanggan juga memilih dan mengikut trend semasa dan lebih kepada produk dari luar Negara seperti produk kecantikan tersebut. dan produk tempatan kurang mendapat sambutan oleh pelanggan tempatan. dan Mustika Ratu dari luar Negara menjadi persaingan dengan produk tempatan. dua syarikat ini bersaing dalam penjualan makan segera mereka. dan kini menjadi trend semasa memakan makanan segera kerana sibuk bekerja dan mengejar masa. Dengan adanya teknologi untuk memudahkan urusniaga bukan menjadikannya satu masalah 5. Seperti contoh syarikat KFC dan MCDONALD. Justeru.3 Globalisasi/ Dunia Tanpa Sempadan Kini dunia perniagaan semakin luas . untuk usahawan wanita yang dalam kosmetik dan fesyen dan sememangnya bersaing dengan produk luar Negara seperti produk kosmetik tempatan keluaran Sendayu Tinggi.

ini akan menyebabkan kerugian pada perniagaan tersebut. tangkap dan lain – lain yang menyebabkan kos lain. serangga seperti belalang pula turut merosak tanaman padi. 2013/2014 Page 18 . kerana binatang perosak merosakan dan makan. 5. manakala tikus pula merosak padi. sumber yang semakin berkurangan akan menyebabkan penurunan prestasi peniagaan. ini juga menjadi cabaran kepada penanaman padi. cabaran ini akan menyebakan usahawan wanita bimbang ke atas situasi dan lebih berani mengambil risiko keatas perniagaan yang diceburi oleh mereka. Dengan itu.4 Sumber semakin berkurangan Sumber adalah adalah aset utama dalam perniagaan. Selain itu. juga bencana alam seperti ribut banjir besar ini salah satu cabaran bagi perniaga beras. seperti burung pipit liar suka makan padi. pengeluaran juga akan menjadi berkurangan sebaliknya permintaan yang tinggi dipasaran. Contohnya pengeluaran sumber beras. dan perlu di racun. masalah penyakit ini akan merumitkan lagi sesuatu perniagaan tersebut. Seterusnya serangan binatang perosak dan serangga perosak.Asas keusahawanan 208105 dikeluarkan nanti. ini kerana tanaman akan rosak akibat banjir tersebut menyebabkan kerugian besar yang perlu dihadapi oleh perniagaan beras dan mengambil risiko tersebut kerana keadaan ini tidak dapat dijangka akan berlaku keatas tanaman tersebut. penanaman padi yang kena penyakit akan menjadi cabaran kepada perniaga beras kerana beras sahaja sumber utama perniagaan tersebut.

5 Perubahan struktur demografi Perniagaan pasti banyak menerima cabaran. dengan itu. 2013/2014 Page 19 . lebih – lebih lagi perniagaan yang besar. kaum wanita banyak lagi daripada kaum lelaki ini menyebabkan kebanjiran tenaga wanita dalam pasaran.Asas keusahawanan 208105 5. jangka hayat semakin panjang kadar kesihatan yang baik.suasana kerja yang berbeza daripada suasana biasa. keadaan semasa semakin banyak berubah kerana banyak faktor menyebabkan perubahan tersebut. yang memerlukan kemudahan . Struktur demografi pada masa kini semakin bertambah dari segi kaum wanita daripada lelaki. ini adalah satu cabaran yang besar pada usahawan wanita atas perubahan demograpi ini yang perlu di tangani dengan segera. dan ramai pekerja sudah matang dalam memilih pekerjaan. Sebagai usahawan wanita yang berani mengambil risiko untuk menghadapi cabaran – cabaran seperti perubahan struktur demografi semasa. Selain itu. Hal ini akan menyebakan kaum wanita memilih pekerjaan dan timbul pengganguran.

mampu bersaing dan bertahan sehingga sekarang.Asas keusahawanan 208105 6. seperti puan Faiza. 2013/2014 Page 20 . penjualan beras dan rempah yang terkenal di Malaysia.0 Penutup Usahawan wanita di Malaysia kini telah menempah nama diperada antarabangsa atas kerjayaan dalam pelbagai bidang terutamanya bidang usahawan. sebagai Pengarah Urusan Syarikat Faiza Sdn Bhd. usahawan wanita kini mengalami perubahan besar mengikut peredaran semasa untuk memajukan diri dan Negara dalam bidang usahawan. Kini kaum lelaki tidak lagi memandang rendah terhadap kaum wanita kerana mereka mampu membuat kerja lelaki. dan memimpin dalam sesuatu perniagaan yang besar. Kini timbul satu persatu nama besar usahawan wanita yang mengharumkan nama Negara dan menjadi contoh dan icon golongan muda untuk menjadi ikutan dalam bidang tersebut. Oleh itu. Usahawan wanita di Malaysia kini telah menjadi trend untuk memajukan diri walaupun wanita yang berkerja sebagai suri rumah dimasa yang sama menjadi usahawan berjaya dan mengambil peluang yang ada untuk bersaing dengan kaum lelaki.

Nik Hairi Omar & Lee Kuan Yee. Ogos 2010.com. Salina Abdullah. Fakulti Ekologi Manusia. ISSN:1823-884x. Md Tahir Abd Hamid PhD. Jounal Of Social sciences And Humanities. Laman Sesawang http://prpm. Number 1.utusan. April 2004.my www. Profil Dan Cabaran Usahawan Wanita Di Malaysia.gov. Askiah Jamaludin. Laila Mohammmad Kamaruddin. Volume7. 034-045. UKM. April Special-2012. Faktor Kritikal Kerjayaan Usahawan Dalam Perniagaan. Peranan Dan Cabaran Usahawan Wanita Bumiputra Di Melaka. UITM.gov. Habsah Kasmi.my www. 2002. Azmi Abdul Manaf. FSSK.statistics. Universiti Putra Malaysia. Zarina Salleh.my 2013/2014 Page 21 .my www.kpwkm.gov.e – Bangi. UITM.Asas keusahawanan 208105 7. Ismail Abdul Wahab.0 Rujukan Jurnal Pembuatan Keputusan Di Kalangan Wanita Yang Terlibat Dalam Perusahaan Mikro.dbp.

Asas keusahawanan 208105 8.0 Lampiran 2013/2014 Page 22 .

Asas keusahawanan 208105 2013/2014 Page 23 .

Pengenalan Usahawan Wanita di Malaysia Usahawan Wanita Berjaya di Malaysia Faktor – faktor Kejayaan Usahawan Wanita Cabaran – cabaran Usahawan Wanita Di Malaysia Penutup VII. VI. Rujukan VIII. IV. lampiran 2013/2014 Page 24 .Asas keusahawanan 208105 I. II. III. V.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful